Οικονομία

Ομόλογα: Σε αρνητικό έδαφος η απόδοση του 5ετούς για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2020 ελέω ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε αρνητικό έδαφος η απόδοση του 5ετούς για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2020 ελέω ΕΚΤ

Στο -0,008% κινήθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενώ αντίστοιχα ο 10ετής τίτλος υποχώρησε κάτω από το 0,75%

Σχετικά Άρθρα

Σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί εκ νέου το κόστος δανεισμού της Ελλάδας ελέων των αποφάσεων της ΕΚΤ για τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP, με την απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου να διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή η απόδοση του 5ετούς βρίσκεται στο -0,008%, καταγράφοντας μείωση κατά 6,2 μονάδες βάσης, ως απόρροια της χθεσινής απόφασης (10 Ιουνίου) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει και στο γ’ τρίμηνο τις αυξημένες αγορές κρατικών ομολόγων.
Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται και στο 10ετές κρατικό ομόλογο, το οποίο υποχωρεί κάτω του 0,75% και κυμαίνεται στο 0,74%, σημειώνοντας πτώση κατά 7,2 μονάδες βάσης.
Πρόκειται μάλιστα, για το χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του 2021, όταν είχε βρεθεί ακόμη και κάτω του 0,7%.

Τα spreads

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά spreads (η απόκλιση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με των γερμανικών κυμαίνεται οριακά σε τριψήφιο επίπεδο, καθώς διαμορφώθηκαν στις 102 μονάδες βάσης.
Στα τέλη Μαΐου δε, είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω των 100 μονάδων βάσης, το χαμηλότερο σημείο από το μακρινό 2008.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν απόρροια της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει ως έχει τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος στήριξης PEPP μέσω της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, κάτι το οποίο συμπιέζει προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Ωφέλη

Μάλιστα, η διαβεβαίωση ότι οι αγορές μέσω του προγράμματος PEPP θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται το κόστος δανεισμού να διατηρηθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά σημεία.
Μόλις την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, εξάλλου, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (με απόδοση 0,88%), μέσω της επανέκδοσης του κρατικού ομολόγου λήξεως τον Ιανουάριο του 2031, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ ζήτησης του περασμένου Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης