Basket Talk

Euroleague-Eurocup: Οι εθνικότητες των παικτών που βρέθηκαν στο παρκέ για... ώρα

Euroleague-Eurocup: Οι εθνικότητες των παικτών που βρέθηκαν στο παρκέ για... ώρα
Η Εuroleague και το Εurocup ολοκληρώθηκαν ομαλά την φετινή σεζόν, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, και οι Έλληνες παίκτες έδωσαν βροντερό... παρών στις δύο διοργανώσεις.
Σχετικά Άρθρα
Η ελληνική εκπροσώπηση δεν λείπει ποτέ από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Εuroleague και του Εurocup, αποδεικνύοντας ότι οι ομάδες της χώρας μας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο με το πέρασμα του χρόνου. Όμως υπάρχουν και παίκτες με ελληνική υπηκοότητα, όπου δεν αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) αλλά σε συλλόγους που πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

papapteroi.jpg

Την φετινή σεζόν η ελληνική εκπροσώπηση σε ομάδες του εξωτερικού υπήρχε από τον Νικ Καλάθη (Μπαρτσελόνα) και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ (Μακάμπι Τελ Αβίβ). Σύμφωνα με έρευνα του Basket Data Scouting που διεξήχθη γύρω από τις δύο διοργανώσεις της Εuroleague, oι Έλληνες παίκτες δεν πιάνουν απλώς χώρο στο ρόστερ των ομάδων τους, αλλά έχουν και αρκετό χρόνο συμμετοχής.

Για την ακρίβεια η έρευνα εστιάζει στα λεπτά που βρίσκονται πάνω στο παρκέ παίκτες όλων των ευρωπαϊκών εθνικοτήτων αλλά και των αθλητών από τις H.Π.Α και των υπόλοιπων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτός από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στη Εuroleague, υπήρχε για ακόμη μία χρονιά στο Εurocup o Προμηθέας Πάτρας, ο οποίος στηρίζεται ιδιαίτερα στον ελληνικό κορμό, ενώ την φετινή σεζόν άλλαξε σαν τα... πουκάμισα τους ξένους παίκτες.

promitheas.jpg

Οι παίκτες με ελληνική εθνικότητα που αγωνίστηκαν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο στις δύο διοργανώσεις, βρίσκονται σύμφωνα με την έρευνα στην έκτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών. Για την ακρίβεια καταλαμβάνουν το 4,04% από τον συνολικό αγωνιστικό χρόνο.

Στην πρώτη θέση με διαφορά βρίσκεται η Γαλλία με 8,09%, αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση με την παραγωγή νεαρών ποιοτικών αθλητών, όμως υπήρχε και έντονη συμμετοχή, καθώς διέθετε μία ομάδα στην Εuroleague (Βιλερμπάν) και τέσσερις στο Εurocup (Παρί Λεβαλουά, Ναντέρ, Μονακό, Ναντέρ).

Αντιθέτως η Ισπανία βρίσκεται χαμηλά με βάση την μεγάλη εκπροσώπηση ομάδων που έχει στις δύο διοργανώσεις, καθώς συνολικά φτάνουν τις οκτώ συμμετοχές. Πιο συγκεκριμένα καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 5,99%, πίσω από την δεύτερη Σερβία (6,55%).

Την πρώτη πεντάδα από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου συμπληρώνουν η Ιταλία (4,61%) και η Λιθουανία (4,44%). Συνολικά η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό, ξεπερνώντας το ήμισυ ολόκληρης της αγωνιστικής... πίτας με 57,88%, αφήνοντας αρκετά πίσω τους Αμερικανούς παίκτες (38,30%). Οι παίκτες από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό (3,82%). Αν και τη φετινή σεζόν οι τρεις εκπρόσωποί μας δεν έφτασαν αρκετά μακριά όπως θα επιθυμούσαν, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει την σημαντικότητα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαθέτουν οι Έλληνες αθλητές στις ομάδες τους.

Nίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης