Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: «Πράσινο φως» στη δόση των 748 εκατ. - Mειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό

tags :
Eurogroup: «Πράσινο φως» στη δόση των 748 εκατ. - Mειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό

Πράσινο φως από Eurogroup για δόση και μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό κύμα

Σχετικά Άρθρα
Πράσινο φως στην εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ στην Αθήνα, «άναψε» σήμερα 17/7 το Eurogroup μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δέκατης αξιολόγησης.
Παράλληλα το Eurogroup αποφάσισε τη μονιμοποίηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο).
Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, διαπίστωσε πως η Ελλάδα συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις παρά τις προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας και παραπέμπει τώρα στην έγκριση της εκταμίευσης από τον ESM.
Το Eurogroup δίνει ραντεβού το Σεπτέμβρη για την 11η αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται πως η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να αξιολογήσει τα βασικά συμπεράσματα που αποτυπώνονται στην 10η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών.
Παρά τις επιμέρους συστάσεις της έκθεσης για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, τα πανδημικά χρέη και τις αναφορές για τα δημοσιονομικά ελλείμματα οι εκπρόσωποι των «19» τάχθηκαν υπέρ της εκταμίευσης τη δόσης για την Ελλάδα.
Στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο δεν έλειψε ο προβληματισμός για την ανεξέλεγκτη δυναμική που προσλαμβάνει αφού και φέτος κλειδώνει σε επίπεδα κοντά στο 205% του ΑΕΠ.
Με βάση την νέα ανάλυση της βιωσιμότητας από την Κομισιόν το ελληνικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 169% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας και να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047, υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει πλήρως τους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία το θετικό είναι ότι οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου παραμένουν σταθερά χαμηλές, μάλιστα έχουν εξισωθεί με εκείνες της Ιταλίας, επιτρέποντας στην Ελλάδα να δανείζετε φθηνά.
Βέβαια καταλυτικό ρόλο για την σύγκλιση τους διαδραματίζει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα 17 Ιουνίου 2021

Η Ευρωομάδα συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, με βάση τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου.
Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 και το 2022.
Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ που στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας και στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη.
Τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης που ελήφθησαν από την Ελλάδα υποστηρίζονται από την ΕΕ, ιδίως μέσω του νέου μέσου για την υποστήριξη των μετριασμένων κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Η αναμενόμενη έναρξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που υποστηρίζονται μέσω της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ θα παράσχει μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη.
Η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ενοποίηση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει επιτευχθεί στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19.
Συγκεκριμένα, χαιρετίζουμε την εφαρμογή και την έναρξη ισχύος της μεγάλης μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας που συμφωνήθηκε πέρυσι.
Χαιρετίζουμε επίσης την εφαρμογή του τρίτου και τελευταίου πυλώνα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος (GMI).
Με την εφαρμογή του GMI, η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο πλαίσιο για την παροχή κοινωνικής υποστήριξης και εξατομικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης, στοχεύοντας έτσι άμεσα σε βελτιώσεις στα επίπεδα φτώχειας.
Άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων του δημόσιου τομέα, ιδίως όσον αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και τα μέτρα για την ενίσχυση της υλοποίησης μεγάλων δημόσιων επενδυτικών σχεδίων.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίστηκαν στη 10η έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης.
Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών.
Συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι η καθυστέρηση της αναστολής των δικαστικών διαδικασιών προκάλεσε την εκκαθάριση των καθυστερημένων δικαστικών υποθέσεων αφερεγγυότητας και καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των καθυστερήσεων.
Χαιρετίζουμε σε αυτό το πλαίσιο ότι η οριζόντια αναστολή των μέτρων επιβολής άρθηκε στις 5 Απριλίου και προσβλέπουμε στην πλήρη επανάληψη αυτής της διαδικασίας.
Αυτά τα ζητήματα θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωομάδα χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσει την απελευθέρωση την πέμπτη δόση μέτρων για ενδεχόμενα χρέη.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του επιτοκίου αύξησης περιθώριο για ορισμένα δάνεια του ΕΤΧΣ, συνολικού ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ. Ανυπομονούμε για την ενδέκατη βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι προκλήσεις παραμένουν, επισημαίνουν Regling, Gentiloni, Donohoe

«Συμφωνήσαμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, βάσει της θετικής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την πρόοδο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donohoe κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
«Οι ελληνικές αρχές διατήρησαν μια ισχυρή μεταρρυθμιστική πορεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας», δήλωσε από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην «καλή πρόοδο» που σημειώθηκε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
«Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν», πρόσθεσε, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο, με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, λέγοντας ότι ο ESM είναι σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Τόνισε ότι μια «ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη είναι καθ'οδόν φέτος στην Ελλάδα» και φαίνεται πως η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Όπως είπε, τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα επωφελείται από τα νέα μέσα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το μέσο για τη στήριξη της απασχόλησης (SURE) και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες χώρες που ξεκινούν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μέσω του μηχανισμού (RRF), λέγοντας ότι αυτό θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη.
Σε γενικές γραμμές, πρόσθεσε, σημειώθηκε καλή πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο κάποιες προκλήσεις παραμένουν.


Σταϊκούρας: Αναγνωρίστηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης - Μειώνεται ο ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά

Την πεποίθηση ότι στο Eurogroup αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε πως «συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο.
Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της θα συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».


Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα


«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.
Επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.
Παράλληλα, χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας.
Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο.
Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί.
Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης