Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (Iταλία): Το σχέδιο άμυνας έναντι των επιθετικών εξαγορών από κινεζικές επιχειρήσεις

Draghi (Iταλία): Το σχέδιο άμυνας έναντι των επιθετικών εξαγορών από κινεζικές  επιχειρήσεις
Εξατάζεται ευρύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας Golden Power για την προστασία βασικών τομέων της ιταλικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τη δυνατότητα της Ιταλίας να ελέγχει τις εξαγορές εγχώριων εταιρειών από αλλοδαπές, εξετάζει ο πρωθυπουργός Mario Draghi σε μία εποχή εντεινόμενου ανταγωνισμού μετάξύ Κίνας και της Δύσης – αναδεικνύοντας ότι θέλει η κυβέρνηση να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο σε αυτές τις διαδικασίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2021.
Βρίσκεται υπό αναθεώρηση η λειτουργία μιας διυπουργικής επιτροπής η οποία έχει τη δυνατότητα χρήσης της λεγόμενης νομοθεσίας Golden Power με στόχο την προστασία βασικών τομέων της οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα.
Οι αλλαγές που εξετάζει ο πρωθυπουργός τις δώσουν πιο άμεσο έλεγχο στις διαδικασίες αυτές, επισημαίνεται στο δημοσίευμα

Η νομοθεσία

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο, ο Draghi έχει ήδη χρησιμοποιήσει τους νόμους Golden Power προκειμένου να σταματήσει ή να αποτρέψει  Κινέζους επενδυτές να αποκτήσουν ή να διερύνουν τη θέση τους στην ιταλική οικονομία.
Η κυβέρνησή του απέκλεισε μία κινεζική εξαγορά της LPE SpA, μιας μικρής εταιρείας ημιαγωγών που εδρεύει κοντά στο Μιλάνο, και σύμφωνα με πληροφορίες παρενέβη για να αποτρέψει την πώληση της μονάδας φορτηγών και λεωφορείων της Iveco SpA με έδρα την Ιταλία στην FAW Group Co.

Εποπτεία

Η νομοθεσία Golden Power μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό των ξένων εξαγορών ή την άσκηση εποπτείας σε αλλοδαπούς ιδιοκτήτες σε οποιονδήποτε κλάδο η κυβέρνηση θεωρεί ως «στρατηγικής σημασίας».
Η επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να προτείνει στην κυβέρνηση να μπλοκάρει συμφωνίες ή να επιβάλει όρους για την έγκριση συμφωνιών, όπως η διατήρηση της παραγωγής στην Ιταλία.

Η στροφή

Οι αλλαγές στην επιτροπή σημαίνουν επίσης τη μετάβαση από μία εν γένει εχθρικότατα στις εξαγορές σε ένα κάθεστώς κρατικών προηγούμενων κρατικών δεσμεύσεων, με την κυβέρνηση να διεξάγει διάλογο με εταιρείες σε κλάδους που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας .

Το σήμα

Η κυβέρνηση θέλει οι πιθανοί ξένοι επενδυτές να κατανοήσουν ότι η χώρα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις, αλλά δεν θα ανεχθεί... αρπακτικές τακτικές, ιδιαίτερα από την Κίνα, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι προσπάθειες για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας των εξαγορών θα συνδυαστούν επίσης με κινήσεις ώστε να τεθούν περισσότεροι τομείς υπό κυβερνητική εποπτεία,.
Ήδη αυτήν την εβδομάδα, η Ρώμη διεύρυνε τον ορισμό της για ποιες εταιρείες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα θεωρούνται στρατηγικού χαρακτήρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης