Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο αγώνας που άλλαξε μία εποχή για το τένις

Ο αγώνας που άλλαξε μία εποχή για το τένις

2 Ιουλίου 2001: Ένας 19χρονος Ελβετός, ο Ρότζερ Φέντερερ, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον 7 φορές νικητή του Wimbledon και πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Πιτ Σάμπρας. Εκείνη την μέρα το παγκόσμιο τένις έμελλε να αλλάξει μια για πάντα.

Γράφει ο Μάριος Αγγελέτος

Στον 4ο γύρο του Wimbledon το 2001 τα μονοπάτια του Ρότζερ Φέντερερ και του Πιτ Σάμπρας διασταυρώθηκαν. Από την μία ο 19χρονος Φέντερερ, που μπήκε στο τουρνουά στο Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης, είχε κατακτήσει στις μικρές ηλικίες το τουρνουά τρία χρόνια νωρίτερα. Από την άλλη ο Σάμπρας, 7 φορές νικητής του Wimbledon, Νο6 στην παγκόσμια κατάταξη και ο τενίστας με τα περισσότερα Grand Slam στην Open Era (13).

Οι δύο τενίστες μπήκαν στο «Centre Court», ίσως το πιο γνωστό γήπεδο τένις στην ιστορία, «σπίτι» του Wimbledon. Ο αγώνας ήταν πιο αμφίρροπος από τι θα περίμενε κανένας, με το παιχνίδι να οδηγείται στο 5ο σετ. Με το σκορ στο 5-5, ο νεαρός Φέντερερ σέρβιρε καλά και όλα ήταν στο χέρι του Σάμπρας, ή έπαιρνε το game και πήγαινε στο tie break, ή ο Ελβετός θα έπαιρνε τη νίκη. Καλή επιστροφή, 0-15, καλή επιστροφή και κακό χτύπημα του Σάμπρας, 0-30. Ο Αμερικανός είχε αρχίσει να νιώθει την πίεση.

Ένας άσσος του έδωσε «ανάσα» για το 15-30. Στο επόμενο σέρβις το serve-and-volley δεν πηγαίνει όπως θα ήθελε, 15-40 και match point για Φέντερερ. Ο Σάμπρας έψαξε ένα καλό πρώτο σέρβις και το πέρασε, όμως η επιστροφή του νεαρού Ελβετού ήταν ακόμα καλύτερη. Μόλις είχε νικήσει έναν από τους σπουδαιότερους, ίσως τον σπουδαιότερο, τενίστες όλων των εποχών. Δεν το πίστευε, έπεσε απευθείας στο γρασίδι και έπιανε το κεφάλι του.

Το «ταξίδι» του στο τουρνουά δεν κράτησε για πολύ, καθώς αποκλείστηκε μόλις στον επόμενο γύρο. Ωστόσο δύο χρόνια μετά ήρθε το πρώτο Grand Slam στο Wimbledon, μόνο για να ακολουθήσουν άλλα 19. Ο Φέντερερ «εκθρόνισε» για δεύτερη φορά τον Σάμπρας. Η πρώτη ήταν στις 2 Ιουλίου του 2001. Οι δύο τους δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά σε επίσημο αγώνα. Ήταν όμως τότε που το άστρο του 19χρονου Ελβετού από το Μπότμινγκεν έλαμψε τόσο για πρώτη φορά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης