Μια Φώτο μια Ιστορία

Μίλαν - Λίβερπουλ 3-3: Το αξέχαστο βράδυ της Κωνσταντινούπολης στον τελικό του 2005!

Μίλαν - Λίβερπουλ 3-3: Το αξέχαστο βράδυ της Κωνσταντινούπολης στον τελικό του 2005!

25 Μαΐου 2005: Η τρομακτική ανατροπή ενός ημιχρόνου που πέτυχε η Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη το 2005, είναι σίγουρα μια από τις σημαντικότερες που έχουν συμβεί στα ευρωπαϊκά… σαλόνια.

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Απόψε (14/9), η Λίβερπουλ υποδέχεται για πρώτη φορά στην ιστορία της την Μίλαν, στο Άνφιλντ, καθώς δεν έχουν συναντηθεί ποτέ ξανά σε ομίλους ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή φάση, παρά μόνο στους τελικούς του 2005 και 2007 σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα αντίστοιχα.

Ο τελικός του UEFA Champions League το 2005 στην Κωνσταντινούπολη, έχει μείνε χαραγμένος στο μυαλό κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Η Μίλαν δύο χρόνια πριν είχε «σηκώσει» την κούπα, στην Αγγλία, μέσα στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στην Γιουβέντους. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα δεν βρέθηκε νικητής (0-0) και το ματς διαλευκάνθηκε στα πέναλτι. Το ίδιο συνέβη και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει τον καλύτερο τελικό όλων των εποχών, το μόνο σίγουρο είναι πως 16 χρόνια αργότερα, το ενδιαφέρον που μπορεί να σου προξενήσει εκείνος ο τελικός, είναι φοβερό.

Η Μίλαν προηγήθηκε στο πρώτο κιόλας λεπτό, με το Μαλντίνι να εκθέτει τον Ντούντεκ. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να μην πτοηθούν. Ο Έρναν Κρέσπο με δύο προσωπικά του γκολ, εντός 5 λεπτών (39’, 44’), έκανε το σκορ 3-0 και όλα έμοιαζαν ανέλπιστα για τη Λίβερπουλ.
ipiccy_image_30.jpg

Στην επάνοδο των δύο ομάδων ο αρχηγός των «Κόκκινων», Στιβ Τζέραρντ, με μία δυνατή κεφαλιά στο 54’ μείωσε το σκορ σε 3-1 και αυτό που θα ακολουθούσε δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Με ένα απίστευτο σουτ εκτός περιοχής, ο Βλάντιμιρ Σμίτσερ νίκησε τον Ντίντα (56’) και όλοι ξεκίνησαν να πιστεύουν πως κάποιο θαύμα μπορεί να συμβεί. Έξι λεπτά χρειάστηκε για να για να καταφέρει η Λίβερπουλ να φέρει στην απόλυτη ισορροπία τον αγώνα. Ο Τζέραρντ κέρδισε πέναλτι και ο Τσάμπι Αλόνσο εκτέλεσε. Ο Ντίντα επενέβη αλλά στην επανάληψη της φάσης ο Αλόνσο σκόραρε (60’) και φέρνοντας την απόλυτη ισορροπία στην αναμέτρηση. Ο τερματοφύλακας των «κόκκινων», ο Ντούντεκ με τις καίριες επεμβάσεις του, δεν άφησε τους Μιλανέζους να πάρουν ξανά το προβάδισμα.
ipiccy_image_31.jpg

Τα πέναλτι ήρθαν μετά από την ισόπαλη παράταση (0-0) και με την Μίλαν να χάνει τις δύο πρώτες εκτελέσεις και η Λίβερπουλ αποκτά αυτόματα το πλεονέκτημα, καθώς η ίδια ευστόχησε στις ίδιες εκτελέσεις. Οι επόμενες δύο εκτελέσεις για τους Ιταλούς ήταν εύστοχο, ενώ ο Ρίισε αστόχησε για τους Άγγλους στην τρίτη εκτέλεση, ενώ ο Σμίτσερ ευστόχησε και μετέφερε την πίεση στον Σεφτσένκο. Ο Ντούνεκ «ψάρωσε» τον Ουκρανό και η Λίβερπουλ κατάφερε το απόλυτο. Όλη η ομάδα σύσσωμη, πανηγύρισαν σαν μικρά παιδία και απόλαυσαν στο έπακρο την κατάκτηση του UEFA Champions League.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης