Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με το χρόνο και τη κοινωνία – Εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μέχρι και τον Αύγουστο

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με το χρόνο και τη κοινωνία – Εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μέχρι και τον Αύγουστο
Το γενικό τείχος ανοσίας σήμερα βρίσκεται στο 44% στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη όσον αφορά τους στόχους της επιχείρησης Ελευθερία θεωρώντας ότι ήδη στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοιό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομάδα Σκέρτσου που διατηρεί αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού, έχουμε τα εξής:

Στο 44% το γενικό τείχος ανοσίας – Αυτά είναι τα νούμερα των εμβολιασμών μέχρι τώρα


Έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών 4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και από αυτούς 3.788.906 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Αυτό σημαίνει ότι το 56,3% του πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% πλήρως προστατευμένοι.

Άρα το γενικό τείχος ανοσίας σήμερα βρίσκεται στο 44%.


Ειδικότερα, οι 3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό συμπολίτες, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα.
Συνεπώς ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας έχει ήδη χτιστεί γύρω από τις πιο ευάλωτους.
Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τις πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τις ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
Τις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικές πηγές, απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν.
Συγκεκριμένα, τις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση ενώ τις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό.
Τις τελευταίες τρεις μέρες δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα.
Είναι ξεκάθαρό, ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι το επόμενο διάστημα Ιούλιο και Αύγουστο, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό παρά το γεγονός ότι οι πολίτες θα πάνε διακοπές, καθώς στο Πρόγραμμα Ελευθερία έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το δεύτερο ραντεβού σε τοπικό κέντρο εμβολιασμού.
Μέσα στις επόμενες μέρες το Υπουργείο Υγείας στην ειδική πλατφόρμα θα ανοίξει την δυνατότητα να εμβολιάζονται οι πιο μικρές ηλικίες 15- 18, μαθητές Λυκείου οι οποίοι εκτός από αναμεταδότες στα άλλα μέλη της οικογένειάς του έχουν πολλές δραστηριότητες και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους περισσότερες φορές.
Ενδέχεται, μάλιστα, η κυβέρνηση να δώσει και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το μπόνους της προπληρωμένης κάρτας των 150 ευρώ που έλαβαν και οι ηλικίες 18-25.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πιέζει με τις αποφάσεις που έλαβε για τα μαγαζιά και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας ώστε από τις 15 Ιουλίου η πλειονότητα των μαγαζιών να είναι covid free, δηλαδή να δέχονται μόνο εμβολιασμένους καθώς το μικτό σχήμα τους δημιουργεί πρόσθετους μπελάδες αφού θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς τους πελάτες και να χωροθετούν το μαγαζί τους.

Η κυβέρνηση πιέζει για μεγαλύτερο τείχος ανοσίας μέσα στον Ιούλιο - Αύγουστο 2021

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινδικών η μετάλλαξη Δέλτα θα κορυφωθεί στην ελληνική επικράτεια στα μέσα μέχρι τα τέλη του Αυγούστου καθώς θεωρείται 50-60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη που έχει επικρατήσει ως τώρα στη χώρα.
Οπότε, υπάρχει ακόμα περιθώριο να αποκτήσει η χώρα μεγαλύτερο τοίχος προστασίας σε όλες τις ηλικίες.
Τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε εχθές η κυβέρνηση εκεί αποσκοπούν.
Η επιβολή rapid ή pcr test σε όσους ανεμβολίαστους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά- τα οποία θα κοστίσουν στην τσέπη του κάθε ανεμβολίαστου- είναι ένα δυναμικό αλλά αμφιλεγόμενο μέτρο.
Ειδικότερα, εάν συνδυαστεί και με τα προηγούμενα προνόμια των εμβολιασμένων δημιουργεί ένα μεγάλο μέτωπο ενόψει των καλοκαιρινών μηνών.
Η κυβέρνηση είναι λίγο πριν το τρίτο στάδιο σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Σειρά έχει η προσεκτική ανάλυση των περιπτώσεων υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δημοσίους υπαλλήλους, στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και στους υγειονομικούς.
Είναι σίγουρό ότι και εκεί θα υπάρξουν αντιδράσεις καθώς η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει από την μία κίνητρα με άδειες αλλά και πέναλτι υποχρεωτικής αργίας και μετάθεσης σε όσους αρνηθούν - ειδικά αυτούς που έχουν άμεση τριβή με τη δημόσια υγεία.

Δύσκολα θα πιαστεί το 70% μέσα στο καλοκαίρι


Παρόλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να πιαστούν τα νούμερα 70-80% των πλήρως εμβολιασμένων στην ελληνική επικράτεια μέσα στο καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επαναφέρει κανένα γενικό lockdown στην αγορά αλλά ίσως πάρει περιοριστικά μέτρα εάν για παράδειγμα η μετάλλαξη Δέλτα χτυπήσει από τον Σεπτέμβρio τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια.
Άλλωστε, η διάμεση ηλικία σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι τα 27 έτη, δηλαδή νέα κρούσματα έχουμε στις ηλικίες 18-24 και ένα μεγάλο ποσοστό αφορά και τις ηλικίες 24-34 έτη.
Εκεί υπάρχει όντως ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων αλλά μέχρι τώρα η χώρα δεν έχει ανέβει ούτε σε θανάτους ούτε στο δείκτη θετικότητας.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης