πάμε euro

Αγγλία: Οι εννέα φορές που μοιραίοι πρωταγωνιστές μετατράπηκαν σε εύκολους στόχους…

Αγγλία: Οι εννέα φορές που μοιραίοι πρωταγωνιστές μετατράπηκαν σε εύκολους στόχους…
Είναι κανόνας πως οι Άγγλοι φίλαθλοι ασκούν σκληρή κριτική στους ποδοσφαιριστές και δεν συγχωρούν τα λάθη. Ο τελικός του EURO 2020 είναι μία ακόμη απόδειξη...
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα κακή είναι η σχέση ανάμεσα στην Αγγλία και τη διαδικασία των πέναλτι σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Η έκβαση του τελικού του EURO 2020 ήταν ακόμη ένα τρανταχτό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την ήδη υπάρχουσα ιστορία και τα τρέχοντα στατιστικά.

Έπειτα από την ήττα της κόντρα στην Ιταλία και με τα άστοχα πέναλτι των Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα, οι Άγγλοι μετρούν πλέον μόλις δύο επιτυχίες από τις εννιά φορές που έχουν βρεθεί σ’ αυτήν τη διαδικασία! Η μία σημειώθηκε στο Μουντιάλ του 1996 και στον προημιτελικό απέναντι στην Ισπανία (4-2), ενώ η άλλη το 2018 και στη φάση των «16» κόντρα στην Κολομβία (4-3).

  • 1990 Ημιτελικός Μουντιάλ, 4-3 απέναντι στη Δυτική Γερμανία

Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού έληξε με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στο 1-1 και πλέον τα πέναλτι ήταν μονόδρομος. Ο Κρις Γουάντλ κατευθύνεται προς την άσπρη βούλα, με τον Στούαρτ Πιρς να έχει αστοχήσει στη δικιά του προσπάθεια λίγο νωρίτερα. Η μπάλα εν τέλει περνάει πάνω από το δοκάρι και η Αγγλία δεν καταφέρνει να πάρει το εισιτήριο του μεγάλου τελικού.

1_1.jpeg

  • 1996 Ημιτελικός EURO, 6-5 απέναντι στη Γερμανία

Καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να ξεφύγει μ’ ένα δεύτερο γκολ, με αποτέλεσμα να μένουν στο 1-1. Όταν η διαδικασία των πέναλτι έφτασε κι αφού είχαν προηγουμένως ευστοχήσει πέντε συμπαίκτες του, ήρθε η ώρα του Γκάρεθ Σάουθγεκεϊτ να σταθεί απέναντι από τον τερματοφύλακα. Ο Αντρέας Κέπκε κατάφερε να αποκρούσει, στη συνέχεια ο Αντρέας Μέλερ ευστόχησε για τη Γερμανία και έστειλε την ομάδα του στον τελικό.

2_40.jpg

  • 1998 Φάση των «16» Μουντιάλ, 4-3 απέναντι στην Αργεντινή

Οι δύο ομάδες πάλεψαν με το σκορ να είναι στο 2-2 από το πρώτο μόλις ημίχρονο, το οποίο τελικά έμεινε μέχρι και τη λήξη της παράτασης. Στη διαδικασία των πέναλτι ο Κάρλος Ρόα μάντεψε τη γωνία στην οποία θα έστελνε ο Ντέιβιντ Μπάτι τη μπάλα και αποκρούοντάς τη, πήγε την ομάδα του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

3_33.jpg

  • 2004 Προημιτελικά EURO, 6-5 απέναντι στην Πορτογαλία

Με το 2-2 να είναι το αποτέλεσμα έπειτα και από τη λήξη της παράτασης, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Ο Ρικάρντο αποκρούει την εκτέλεση του Ντάριους Βάσελ, στην συνέχεια ευστοχεί στη δικιά του προσπάθεια και τελικά παίρνει με την ομάδα του τον δρόμο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

4_23.jpg

  • 2006 Προημιτελικά Μουντιάλ, 3-1 απέναντι στην Πορτογαλία

Για ακόμη μία φορά η Πορτογαλία στάθηκε εμπόδιο για τους Άγγλους. Το 0-0 του παιχνιδιού, έστειλε τις δύο ομάδες στα πέναλτι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν εκείνος που σημείωσε το νικητήριο πέναλτι, έπειτα από τις αποκρούσεις του Ρικάρντο στα πέναλτι των Φρανκ Λάμπαρντ, Στίβεν Τζέραρντ και Τζέιμι Κάραγκερ.

5_20.jpg

  • 2012 Προημιτελικά EURO, 4-2 απέναντι στην Ιταλία

Χωρίς γκολ ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια και η παράταση του ματς, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα πέναλτι. Ο Άσλεϊ Γιάνγκ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, στη συνέχεια ο Άσλεϊ Κόουλ νικήθηκε από το Τζιανλουίτζι Μπουφόν και εν τέλει ο Αλεσάντρο Ντιαμάντι, με εύστοχη εκτέλεση, άνοιξε τον δρόμο των ημιτελικών για την Ιταλία.

6_5.jpg

  • 2020 Τελικός EURO, 3-2 απέναντι στην Ιταλία

Με το 1-1 να αναγράφεται στο φωτεινό ταμπλό, οι δύο ομάδες πήραν τον δρόμο για τη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί ο Μάρκους Ράσφορντ αρχικά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο Τζέιντον Σάντσο στη συνέχεια δεν μπόρεσε να νικήσει τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα και ο Μπουκαγιό Σάκα δεν κατάφερε ούτε εκείνος να ευστοχήσει. Με τον τρόπο αυτό οι Άγγλοι έφτασαν στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαν και ο τίτλος πήγε στα χέρια των Ιταλών.

7_4.jpg

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις δεν κρίθηκε το αποτέλεσμα, αλλά ο άνθρωπος που αστόχησε. Στα μάτια των φιλάθλων ολόκληρο το μερίδιο της ευθύνης φέρει ο άτυχος ποδοσφαιριστής που δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα στην εκάστοτε περίπτωση.

Ποτέ κανείς δεν βλέπει την κατάσταση μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή, με αποτέλεσμα να βρίσκει τον εύκολο στόχο του και να «τα ρίχνει» σ’ αυτόν που φαινομενικά φταίει. Έτσι προκαλούνται ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, όπως το ρατσιστικό «πάρτι» που έγινε σε σχόλια δημοσιεύσεων των τριών παικτών που αστόχησαν χθες στα πέναλτι και όχι μόνο.

Αν ο μέσος φίλαθλος αισθάνεται άσχημα για την αποτυχία της ομάδας του, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί πόσο δύσκολο είναι για εκείνους που κρίνουν το αποτέλεσμα. Γενικά οι μικρότητες δεν έχουν σίγουρα θέση  σ’ έναν κόσμο χτισμένο από συναισθήματα, όπως είναι αυτός του ποδοσφαίρου, και ο καθένας θα πρέπει να φιλτράρει το σωματικό αλλά και – κυρίως – ψυχολογικό υπόβαθρο που υπάρχει.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης