Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ρυθμούς Fed και Powell η Wall Street - Ήπια άνοδος για Dow Jones και S&P 500

Σε ρυθμούς Fed και Powell η Wall Street - Ήπια άνοδος για Dow Jones και S&P 500

Wall Street: Μακριά από τα υψηλά ημέρας στον απόηχο της κατάθεσης Powell

Σχετικά Άρθρα

Με ήπια κέρδη σήμερα 14/7 έκλεισαν οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την κατάθεση του J. Powell στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.
«Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν και είναι έτοιμη να παρέμβει εάν ο πληθωρισμός βγει εκτός ελέγχου» είπε ο πρόεδρος της Fed, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών αργότερα μέσα στο έτος.
«Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένος τους επόμενους μήνες προτού μετριαστεί» δήλωσε ο Powell στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη 14 Ιουλίου.
Πρόσθεσε δε ότι η Fed «είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική κατά περίπτωση».
Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν αύξηση στο 5,4% σε ετήσια βάση, γεγονός που δείχνει πως η αμερικανική οικονομία υπερθερμαίνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πίεση προς τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής ώστε να περιορίσουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που προβλέπει αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, και να αυξήσουν τα επιτόκια, τα οποία προς το παρόν κυμαίνονται στο εύρος του 0,0% έως 0,25%, αυξάνεται.
Αν και ο Powell σημείωσε πως η Fed δεν θα ήταν ικανοποιημένη με την αύξηση των τιμών, επέμεινε στην άποψή του ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, κάτι που «συμμερίζονται πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας».

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,13% στις 34.933,23 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τις 35.000 σε νέο ιστορικό υψηλό
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +0,12% στις 4.374,30
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,22% στις 14.644,95 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει νέο ρεκόρ

Σε συμφωνία για σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών, ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων, κατέληξαν οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας, όπως ανακοίνωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ο Chuck Schumer, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
«Ήρθαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Schumer στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες με Δημοκρατικούς μέλη της επιτροπής, αλλά και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
«Προσθέτεις αυτό στα 600 δισεκατομμύρια του διακομματικού σχεδίου και έχεις 4,1 τρισεκατομμύρια και βρισκόμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτό που ζήτησε ο πρόεδρος Joe Biden», δήλωσε ο Schumer.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να εγκριθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών, ενώ περιλαμβάνει και μία σημαντική επέκταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicare) για τους ηλικιωμένους, που προωθεί ο Bernie Sanders, πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού.
Στην επέκταση του Medicare περιλαμβάνονται καλύψεις για την υγεία των δοντιών, της ακοής και της όρασης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα για το β' τρίμηνο του 2021.
Η Bank of America σημείωσε κέρδη ανά μετοχή στα 1,03 δολάρια, καλύτερα του αναμενομένου των 77 σεντς, ωστόσο τα μεγέθη της προβλημάτισαν την αγορά καθώς καθορίστηκαν από one off έσοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας το β' 3μηνο του 2021 ανήλθαν στα 21,6 δισ., όπως ακριβώς αναμενόταν από τους αναλυτές.
Η Bank of America δήλωσε ότι τα έσοδα καθαρά από τα έξοδα τόκων μειώθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της πτώσης 6% στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων.

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Wells Fargo στο β΄τρίμηνο του 2021, καθώς απελευθέρωσε κεφάλαια που προορίζοντας για την κάλυψη κόκκινων δανείων.
Επίσης, σταθεροποίησε κόστη που ήταν συνδεδεμένα με σκάνδαλο πρακτικών πωλήσεων.
H τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ κατέγραψε κέρδη 6 δισ. δολάρια ή 1,38 δολ. ανά μετοχή.
Το αντίστοιχο περσινό διάστημα σημείωσε καθαρή ζημία 3,85 δισ. δολαρίων $1,01 δολ. ανά μετοχή.
Στα 2,85 δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup το β΄ 3μηνο του 2021, από 1,96 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 17,47 δισ., από 17,2 δισ. που ήταν οι εκτιμήσεις της αγοράς.
Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της BlackRock το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν $10,03 και τα έσοδα έφτασαν στα 4,82 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα ήταν $9,28 και τα έσοδα 4,59 δισ.

Άλμα 1% στις τιμές παραγωγού τον Ιούνιο του 2021

Oι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.
Εξαιρουμένων των τομέων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,5%.
Σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης σημείωσε άλμα 7,3%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η καταμέτρηση της ετήσιας μεταβολής των τιμών.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και 6,8% σε ετήσια.

Διευκρινίσεις ΠΟΥ: Ναι στην ανάμειξη εμβολίων εφόσον το αποφασίζουν οι δημόσιες αρχές Υγείας και όχι οι πολίτες

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid παρείχε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει πως η απόφαση για αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και όχι από τους πολίτες.
Το θέμα δημιουργήθηκε όταν η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan υποστήριξε ότι «η μίξη εμβολίων αποτελεί μια επικίνδυνη μόδα που μπορεί να έχει χαοτικά αποτελέσματα στις χώρες εκείνες όπου οι πολίτες θα αρχίσουν να αποφασίζουν για το πότε και ποιος θα κάνει μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη δόση».
Ύστερα από την αναστάτωση που προκάλεσε η τοποθέτηση αυτή (τον περασμένο Ιούνιο η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είχε αναφέρει ότι μπορεί να δοθεί το εμβόλιο της Pfizer μετά από μια αρχική δόση AstraZeneca εάν η δεύτερη δόση AstraZeneca δεν είναι διαθέσιμη), η Swaminathan έσπευσε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε.
«Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι πολίτες, αυτό μπορούν να το κάνουν οι δημόσιες αρχές Υγείας βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.
Αναμένονται τα δεδομένα από τις μελέτες σχετικά με την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων.
Πρέπει να αξιολογηθεί τόσο η ανοσοποίηση που προκαλούν όσο και η ασφάλεια» ανέφερε η επιστήμονας του ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως το Βιετνάμ ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα χορηγεί το εμβόλιο της Pfizer ως δεύτερη δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, κάτι που ήδη γίνεται σε Καναδά, Ισπανία και Νότια Κορέα.
Μέχρι στιγμής μελέτες που βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο κάνουν λόγο για θετικά αποτελέσματα από την μίξη διαφορετικών εμβολίων, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζονται και άλλα δεδομένα και στοιχεία.

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Βρετανίας αλλά και τα σχόλια του J. Powell για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX παρέμεινε αμετάβλητος στις 15.788,98 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 στις 6.558,38 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,47% στις 7.091,19 μονάδες.
Την ίδια ώρα, οι ταξιδιωτικές μετοχές καταγράφουν απώλειες, εν μέσω της ανησυχίας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχωρούσαν σχεδόν 1%, με τη μετοχή του ομίλου ταξιδίων Tui να καταγράφει βουτιά 4,2%.
Η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας από την κρίση του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ την ίδια ώρα οι προοπτικές για τη βιομηχανία παραμένουν θετικές
παρά τα προβλήματα στην προσφορά για ενδιάμεσα αγαθά, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Τα προβλήματα στην προσφορά για ενδιάμεσα προϊόντα, έχουν μια επιβραδυντική επίπτωση, ωστόσο δεν επηρεάζουν τη θετική υποκείμενη δυναμική του συνόλου της οικονομίας», αναφέρει το μηνιαίο report του υπουργείου.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της η ΕΚΤ, η οποία θα παγιωθεί στις 22 Ιουλίου 2021, ο νέος στόχος για τον πληθωρισμό στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών είναι «στο 2%».
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 δέχεται πιέσεις, λόγω της ενίσχυσης της στερλίνας ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.
Στις αγορές επικρατούσε ήδη νευρικότητα ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων χθες που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Μάιο

Κατά 1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης σε μηνιαία βάση τον Μάιο, με το αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα έκανε άλμα 20,5%.
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών, η βιομηχανική παραγωή κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,9% μηνιαίως αλλά υψηλότερα κατά 21,2% ετησίως.

Πιέσεις στην Ασία

Πτωτικά διαπραγματεύτηκαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού στο 5,4% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,34% στις 3.945 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,38%, στις 28.608 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,6% στις 27.787 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1% στις 3.528 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,2% στις 52.892 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης