Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Ελέγχουμε τον πληθωρισμό, εξετάζουμε τη μείωση του QE - Γερουσία: Η Fed έχει αποδειχθεί ανίκανη

Powell (Fed): Ελέγχουμε τον πληθωρισμό, εξετάζουμε τη μείωση του QE - Γερουσία: Η Fed έχει αποδειχθεί ανίκανη
«Η Fed πρέπει να καταπολεμά την απληστία και την απερισκεψία της Wall Street, όχι να την κάνει χειρότερη» είπαν οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ στον πρόεδρο της Fed, Jay Powell
Σχετικά Άρθρα

Η οικονομική ανάκαμψη, οι αυξήσεις στους μισθούς, o «έλεγχος του πληθωρισμού» και οι ολοένα λιγότερες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας δεν βοήθησαν τον πρόεδρο της Fed Jay Powell να γλιτώσει την αυστηρή κριτική των Αμερικανών γερουσιαστών, οι οποίοι του απηύθυναν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, αυστηρές συστάσεις για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί έψεξαν τον Powell για την πλημμελή υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν τη δέσμευσή του αναφορικά με τον έλεγχο του πληθωρισμού.
«Οι μεγάλες τράπεζες λαμβάνουν μετρητά - και τα ξοδεύουν σε αμοιβές, μερίσματα και εξαγορές, αντί να δανείζουν εταιρείες ή να θωρακίζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια για να μειώσουν τον κίνδυνο» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γερουσιαστής Sherrod Brown, D-Ohio.
«Η Fed πρέπει να καταπολεμά αυτήν την τάση, προστατεύοντας την πρόοδό μας από την απληστία και την απερισκεψία της Wall Street, όχι να την κάνει χειρότερη.
Η πολιτική της Fed είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς μάλιστα η προειδοποιητική σειρήνα για τον πληθωρισμό ηχεί ολοένα και πιο δυνατά.
Δεδομένου ότι η Fed έχει αποδειχθεί ανίκανη να προβλέψει το επίπεδο του, γιατί να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια του πληθωρισμού;» πρόσθεσε.

«Εύκολος στόχος»

Η Fed είναι «ένας εύκολος στόχος όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν τέλεια ή όταν η οικονομία δεν ακμάζει.
Είναι πολύ εύκολο να γυρίσεις στη Fed και να πεις, τι κάνεις για να το διορθώσεις; »είπε ο υπάλληλος του Κογκρέσου, σχολιάζοντας τη δριμεία κριτική που ασκήθηκε στον Jay Powell.
Σε κάθε περίπτωση, ο Powell παραμένει πολύ αγαπητός από τα μέλη και των δύο κομμάτων στο Καπιτώλιο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του ενώπιον του Σώματος και της Γερουσίας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την προοπτική του πληθωρισμού και τα σχέδια πολιτικής της Fed.
Ξεκίνησε λέγοντας πως προς το παρόν τόσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όσο και τα επιτόκια παραμένουν ως έχουν.
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον στόχο, αλλά θα μειωθεί.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την αγορά εργασίας».
«Είχαμε πει ότι θα αρχίσουμε να μειώνουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μας όταν η οικονομία επιτύχει σημαντική πρόοδο.
Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε ενεργά πλέον» κατέληξε ο Jay Powell, σε μια ευθεία αναφορά για το tapering.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης