Οι καιρικές συνθήκες, το Καλοκαίρι μπορεί να μην είναι «σύμμαχος» στην μεταδοτικότητα της νόσου (βλέπει καλοκαίρι 2020) αλλά τα κράτη διεθνώς προετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο, το Φθινόπωρο και το βασικό ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να συμβεί;
Ενώ γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες, ακόμη κανείς δεν έχει απαντήσει στα εξής ερωτήματα τα οποία είναι πραγματικότητα όχι υπόθεση εργασίας στο Ισραήλ.
Τα στοιχεία είναι επίσημα και προήλθαν από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.
-- Γνωρίζετε ότι μετά την πάροδο 6 μηνών από τον εμβολιασμό σας με Pfizer η αποδοτικότητα των εμβολίων από το να σας προστατέψει να μην σας προσβάλλει ο Covid 19 είναι μόλις 16%;
Δεν μιλούμε για τείχος ανοσίας… αλλά για ισοπέδωση της προστασίας.
-- Γνωρίζετε ότι με την πάροδο του χρόνου τα εμβόλια καταγράφουν μείωση στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων στο 39% δηλαδή στου 100 εμβολιασμένους προστατεύονται οι 39 και οι 61 είναι απροστάτευτοι.
-- Γιατί στο Ισραήλ στο πιο εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο με τις ομάδες υψηλού κινδύνου να έχουν ήδη εμβολιαστεί, καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, οι περισσότερες νοσηλείες και οι περισσότεροι νεκροί… μεταξύ εμβολιασμένων;
Το βασικό ερώτημα είναι τα 1,25 εκατ που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι ανεμβολίαστοι, γιατί αναλογικά βρίσκονται σε παραπλήσια θέση με τους εμβολιασμένους;
Που είναι στην πραγματικότητα το τείχος ανοσίας;
-- Γιατί από τα 20 άτομα που πέθαναν από Covid 19 στο Ισραήλ τον Ιούλιο 2021 – έως σήμερα – τα 15 ήταν εμβολιασμένα;
Δηλαδή το 75% των νεκρών ήταν εμβολιασμένοι.
Το ερώτημα είναι ναι τα εμβόλια αρχικά προστατεύουν αλλά το τείχος ανοσίας τους καταρρέει σχετικά γρήγορα και το ερώτημα είναι μπορεί να υποχρεώσεις ένα πολίτη να εμβολιαστεί… όταν σε 6 μήνες από τον εμβολιασμό του το τείχος ανοσίας είναι 16%.
Και ενώ τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί, την ίδια στιγμή οι παραλλάξεις και μεταλλάξεις του covid 19 έχουν γίνει τόσες πολλές που ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από τον κορωνοιό.
Μάλιστα γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθούν ακόμη 3-4 χρόνια ώστε να ελεγχθεί ο covid 19.
Τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο 2021;
Η βασική ανησυχία των πολιτών αλλά και των συστημάτων υγείας το 2020, ήταν τι θα συμβεί το Φθινόπωρο ειδικά τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες.
Τι θα συμβεί λοιπόν τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2021;
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν στηρίζονται σε επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά σχεδιασμούς που εξετάζονται σε άλλες χώρες, όπως Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Ιταλία και Πορτογαλία.
Η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι μιμείται τις στρατηγικές άλλων χωρών, άρα έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί ή τι δυνητικά μέτρα μπορούν να ληφθούν.
Επίσης οι κοινωνίες χωρίστηκαν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εξέλιξη σίγουρα τραγική και απαράδεκτη καθώς η υγεία είναι κοινός στόχος όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως των μεθόδων που ακολουθεί κάθε πολίτης.
Ποια μπορεί να είναι τα μέτρα;
1)Τοπικά lockdowns σε περιοχές ή νομούς, είναι πιθανό να επαναληφθούν αν και ειδικά στην Ελλάδα, όλοι έχουν κατανοήσει πόσο αναποτελεσματικά και αποτυχημένα ήταν αυτά τα μέτρα.
2)Πράσινο διαβατήριο green pass για οποιαδήποτε αριθμό συμμετεχόντων σε ένα χώρο και όχι μόνο όριο τα 100 άτομα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το green pass που εφαρμόζεται στο Ισραήλ είναι κάτι αντίστοιχο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες όπως και η Ελλάδα.
3)Τα παιδιά κάτω των 12 ετών για να μπορέσουν να εισέλθουν σε ένα χώρο που έχει εκδηλώσεις θα πρέπει να έχουν κάνει tests.
4)Για χώρους όπου βρίσκονται άτομα υψηλού κινδύνου π.χ. γηροκομεία, τα μέτρα θα καταστούν πιο αυστηρά, ενώ θα πρέπει να έχουν κάνει tests όλοι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι για να μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτούς τους χώρους.
5)Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα εξαρτώνται από την ροή των κρουσμάτων και της νοσηρότητας ή θνητότητας του covid 19 και των μεταλλάξεων.
Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι η μετάλλαξη Delta έχει πολύ χαμηλή νοσηρότητα.
6)Στα σχολεία εξετάζονται μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στην νέα σχολική χρονιά.
Στο Ισραήλ εξετάζονται λύσεις όπως κάψουλες δηλαδλη κλειστούς διάφανους χώρους με ένα μαθητή, ωστόσο τεχνικά είναι δύσκολο ή επιμήκυνση του χρόνου διδασκαλίας έως το απόγευμα, αυτό το σχέδιο θεωρείται πιο ρεαλιστικό.
Π.χ. αντί να τελειώνουν τα μαθήματα στις 2:30 θα μπορούν να μετατίθενται έως το απόγευμα, λιγότερα παιδιά στις τάξεις και διδασκαλία έως το απόγευμα.
7)Τα παιδιά δεν είναι στόχος να μπουν σε απομόνωση εκτός και εάν βρεθούν θετικά σε covid 19.
Η εμπειρία αποδεικνύει ότι το ποσοστό θνητότητας στα παιδιά και νέους κάτω των 25 ετών διεθνώς από covid 19 είναι 0,00025% δηλαδή το 99,99975% των νέων δεν κινδυνεύει αλλά μεταδίδει την νόσο.
8)Εάν υπάρξει άρρωστος μαθητής π.χ. σε ένα δημοτικό σχολείο ή νηπιαγωγείο, τόσα στα παιδιά που ήρθαν σε επαφή μαζί του, όσο και στους δασκάλους θα δοθεί αγωγή, ενώ θα κάνουν όλοι tests και θα επιστρέψουν στο σχολείο όσοι είναι αρνητικοί.
9)Στα λύκεια, όπου ηλικιακά επιτρέπεται ο εμβολιασμός και υπάρξει κρούσμα, κάθε εμβολιασμένος μαθητής ή καθηγητής θα πρέπει να κάνει test.
Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων του test.
10)Όσοι εισέρχονται από τα αεροδρόμια θα πρέπει να κάνουν tests αλλά και να διασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα και 4 ημέρες μετά την είσοδο τους στην χώρα.
Τα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσαν να παραμείνουν εκτός απομόνωσης εάν το test είναι αρνητικό.
11)Στην Βρετανία π.χ. προκρίνεται όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να μην μπορούν να επισκεφθούν νυκτερινά κέντρα ή χώρους με μεγάλο συνωστισμό.
12)Σε ορισμένες χώρες εξετάζονται μέτρα όπως π.χ. γυμναστήρια, θέατρα και κινηματογράφους να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και οι μη εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν πολύ συχνά tests.
13)Η Μάλτα ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πραγματοποίησε κάτι το ανεπίτρεπτο, επιτρέπει την είσοδο στο έδαφος της μόνο σε εμβολιασμένους.
14)Τα εστιατόρια και τα καφέ που το φθινόπωρο και χειμώνα οι κλιματολογικές συνθήκες θα αλλάξουν, δεν θα επιτρέπουν την είσοδο σε μη εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, κάποιες χώρες είναι αρνητικές ακόμη και εάν έχουν αρνητικό test.
15)H χρήση μάσκας θα συνεχιστεί αλλά αποτελεί παράδοξο το γεγονός πως ενώ οι εμβολιασμένοι προστατεύονται χρειάζεται να φορούν και μάσκα;
16)Παρά τις προσπάθειες δεν μπορεί να υπάρξει καθολικά υποχρεωτικός εμβολιασμός, αφενός γιατί αντιδρά η κοινωνία, αφετέρου γιατί ούτε επίσημα εγκεκριμένα εμβόλια υπάρχουν ενώ το νομικό πλαίσιο κάθε χώρας δεν επιτρέπει υποχρεωτικότητες.
Το Ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει υποχρεωτικότητες.
17)Ωστόσο θα επιχειρήσουν να εμβολιάσουν κρίσιμους κλάδους, επίσης παραβιάζοντας το Σύνταγμα, όπως υγειονομικούς, εργαζόμενους στην εστίαση και στα καφέ και άλλους κλάδους.
Το μέτρο αυτό και συνολικά η υποχρεωτικότητα προκαλεί πλήθος αντιδράσεων παγκοσμίως.
Τα παράταιρα και προβληματικά
Ειδικά στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες έχουν θεσπιστεί μέτρα τα οποία είναι τουλάχιστον προβληματικά ή προσβλητικά, κινούνται στα όρια της ανευθυνότητας και ανοησίας.
Α)Στο μετρό και στις δημόσιες συγκοινωνίες επιτρέπεται ο πλήρης συνωστισμός, έχετε δει τι συμβαίνει στα λεωφορεία που πραγματοποιούν διάφορα δρομολόγια.
Όμως ο νομοθέτης που θέσπισε κανόνες επιβάλλει στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ καθισμάτων…
Στα δημόσια λεωφορεία δεν κολλάει ο covid 19 αλλά μάλλον στα ιδιωτικά.
Β)Το μέτρο των αποστάσεων ανά κάθισμα δεν ισχύει στα αεροπλάνα των εσωτερικών δρομολογίων ή του εξωτερικού.
Γ)Στα ταξί τόσο ο οδηγός όσο και ο πελάτης πρέπει να φορούν μάσκα.
Ωστόσο οι ίδιοι άνθρωποι εάν καθίσουν σε ένα καφέ, θα βρεθούν πιο κοντά αλλά μάσκα δεν θα φορέσουν.
Δ)Το μέχρι πρότινος μέτρο απαγόρευσης της μουσικής στα καφέ και εστιατόρια ξεπερνάει τα όρια του παραλόγου…
Ε)Ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα καφέ έχει καταρρεύσει πλήρως ενώ στα εστιατόρια, οι περισσότεροι ακόμη κάθονται έξω, οπότε δεν μπορούν να βγουν εύκολα συμπεράσματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών