Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Κίμια Αλιζαντέχ: Η αθλήτρια που άγγιξε το πρώτο μετάλλιο με την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων!

Κίμια Αλιζαντέχ: Η αθλήτρια που άγγιξε το πρώτο μετάλλιο με την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων!

Το Τάε κβον ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έμελλε να φέρει στο «φως» μία από τις ιστορίες που εμπνέουν, αλλά και φανερώνουν πως το να είσαι αθλητής δεν είναι το ίδιο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σχετικά Άρθρα

Ήταν Ιανουάριος του 2020, όταν η Κίμια Αλιζαντέχ, εγκατέλειπε το Ιράν ξεσπώντας κατά της ηγεσίας της χώρας της. «Φορούσα ό,τι μου έλεγαν να φορέσω, επαναλάμβανα όλα όσα με διέταζαν να λέω, αλλά κανείς από εμάς δεν έχει σημασία για αυτούς».

Με αυτήν τη «λιτή», αλλά ξεκάθαρη τοποθέτηση στα social media επέλεξε να αποχωρήσει για άλλες πολιτείες, φτάνοντας ως τη Γερμανία που αναζήτησε και έλαβε άσυλο. Εκεί, όπου έχοντας πάρει την ιδιότητα του πρόσφυγα από τον ΟΗΕ και ζώντας σε χώρο υποδοχής, πληρούσε, πλέον, όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων.

Ενάμιση χρόνο μετά, σαν παιχνίδι της μοίρας, η μοναδική Ιρανή που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο (χάλκινο στο Ρίο το 2016) βρέθηκε απέναντι στη συμπατριώτισσα και πρώην συμπαίκτριά της, Ναχίντ Κιάνι, εκπροσωπώντας, πλέον, τη «χώρα» των ανθρώπων που έμειναν χωρίς πατρίδα.

Οι δύο όψεις της ζωής. Πώς δύο μέχρι πρότινος παρόμοιοι βίοι απέκτησαν τόσο διαφορετική πορεία.

Η Αλιζαντέχ όχι μόνο επικράτησε με σκορ 18-9, αλλά στον επόμενο γύρο του Τάε κβον ντο στην κατηγορία των 57 κιλών «πέταξε» εκτός και το μεγάλο φαβορί του αθλήματος, την Τζέιντ Τζόουνς, που στόχευε να γίνει η πρώτη Βρετανή αθλήτρια με τρία σερί κερδισμένα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Αλιζαντέχ άγγιξε ένα ακόμη σπουδαίο κατόρθωμα: να γίνει η αθλήτρια που θα φέρει το πρώτο μετάλλιο στην Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων και να αφήσει την ιστορία της να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη, σκορπώντας υπερηφάνεια σε 80 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τις πατρίδες τους ανθρώπους.

Η προσπάθειά της μπορεί να μην απέφερε καρπούς, αφού ηττήθηκε ένα «βήμα» πριν το μετάλλιο από την Τουρκάλα, Χατιτσέ Κούμπρα Ίλγκουν, αλλά η έως τώρα πορεία της εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, δείχνει πως η «σπίθα» έχει ανάψει και το να δοξάσει την Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων είναι θέμα χρόνου.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης