Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η AstraZeneca αναγνωρίζει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος θρόμβωσης στα εμβόλια της – Ο ΠΟΥ αναζητάει γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου για νέα μετάλλαξη

Η AstraZeneca αναγνωρίζει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος θρόμβωσης στα εμβόλια της – Ο ΠΟΥ αναζητάει γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου για νέα μετάλλαξη
Η AstraZeneca χρηματοδότησε μελέτη για να διαπιστώσει εάν τα εμβόλια της προκαλούν θρομβώσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος
Σχετικά Άρθρα

Για πρώτη φορά και επίσημα πλέον η AstraZeneca αναγνωρίζει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα θρόμβωσης από τα εμβόλια της.
Το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca ενέχει έναν μικρό κίνδυνο σπάνιων θρόμβων στο αίμα και χαμηλά αιμοπετάλια μετά την πρώτη δόση και χωρίς να προκύπτει επιπλέον κίνδυνος μετά τη δεύτερη, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδότησε η AstraZeneca, μετά από ανησυχίες για τον κίνδυνο παρενεργειών.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, διαπίστωσε ότι το εκτιμώμενο ποσοστό θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS) μετά την πρώτη δόση ήταν 8,1 ανά εκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν, δήλωσε η AstraZeneca.
Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, με την επωνυμία Vaxzevria και εφευρέθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το ποσοστό ήταν 2,3 περιπτώσεις θρόμβων ανά εκατομμύριο, συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρήθηκε σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αντιμετώπισε πολλές αποτυχίες, συμπεριλαμβανομένων καθυστερήσεων στην παραγωγή και σπάνιων περιπτώσεων σοβαρών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένου της θρομβοκυτταροπενίας TTS, που οδήγησε σε πολλές χώρες να περιορίσουν ή να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου.

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα φάρμακα η ΕΜΑ, εξετάζει τα κρούσματα TTS από τον Μάρτιο και βρήκε έναν πιθανό σύνδεσμο με τη Vaxzevria και με τη δόση COVID-19 μιας δόσης Johnson & Johnson.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι τα συνολικά οφέλη και των δύο εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων που ενέχουν.

Τα νέα ευρήματα αξιολόγησαν δεδομένα που αναφέρθηκαν έως τις 30 Απριλίου και σημειώθηκαν εντός 14 ημερών από τη λήψη της πρώτης ή δεύτερης δόσης, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια βάση δεδομένων ασφάλειας της AstraZeneca.
Η μελέτη επισήμανε ότι «η αυξημένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης μπορεί να είχε οδηγήσει σε λανθασμένη ταξινόμηση γεγονότων».
Με βάση την μελέτη 13 περιπτώσεις θρομβοκυτταροπενίας (TTS) είχαν εντοπιστεί παγκοσμίως μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας 45 ετών έως 85 ετών, συμπεριλαμβανομένων οκτώ γυναικών.
Περίπου 399 περιπτώσεις θρομβοκυτταροπενίας αναφέρθηκαν μετά την πρώτη, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τον αριθμό των δόσεων περιορίστηκαν στην ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τη Βρετανία.

Η νέα παραλλαγή Β.1.621 από την Κολομβία – Ο ΠΟΥ θα την δώσει όνομα με βάση το ελληνικό αλφάβητο

Μια παραλλαγή COVID-19 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο 2021 εξαπλώνεται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας.
Η παραλλαγή, γνωστή και ως Β.1.621, αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των περιπτώσεων με βάση το εργαστήριο παθολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
«Την τελευταία εβδομάδα, το 10% των ασθενών μας είχε την κολομβιανή παραλλαγή.
Γιατί;
Λόγω των ταξιδιών μεταξύ Κολομβίας και Μαϊάμι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Jackson Memorial Health Carlos Migoya.
Η εξάπλωση της νέα παραλλαγής είναι «ένα πραγματικά σοκαριστικό πράγμα», δήλωσε ο Migoya.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής καταγράφηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο 2021.
Η παραλλαγή έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως μια μετάλλαξη που απαιτεί «περαιτέρω παρακολούθηση».
Δεν έχει ακόμη λάβει ονομασία από γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου εξέλιξη που αναμένεται να απλοποιήσει την προφορά, αποφεύγοντας να στιγματίσει την χώρα προέλευσης.
Είναι επίσης υπό διερεύνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η Public Health England την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή καθιστά τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα λιγότερο αποτελεσματικά».

Ο Παγκόσμιος Ογρανισμός Υγείας προέτρεψε τους ανθρώπους να αποφύγουν τη χρήση ονομάτων χωρών στις νέες μεταλλάξεις.
Μάλιστα ο ΠΟΥ ήταν αυτός που υιοθέτησε το ελληνικό αλφάβητο ως βάση για την ονοματοδοσία των μεταλλάξεων.

Οι τέσσερις βασικές μεταλλάξεις του Covid 19 είναι γνωστές γενικά από το κοινό ως παραλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Ινδίας.
Τον Μάιο 2021 ο ΠΟΥ τους έδωσε ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο Alpha για την μετάλλαξη της Βρετανίας, Beta για την μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, Gamma για την μετάλλαξη της Βραζιλίας και Delta μετάλλαξη των Ινδιών.

Ιστορικά, οι ιοί πήραν το όνομα τους από τις τοποθεσίες από τις οποίες πιστεύεται ότι προέκυψαν, όπως ο ιός Ebola, ο οποίος πήρε το όνομά του από έναν ποταμό του Κονγκό.
Επί του παρόντος, η παραλλαγή Delta του κορωνοιού, η οποία πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτική από άλλες μεταλλάξεις, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020, αποτελεί περίπου το 83% όλων των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αξιωματούχους δημόσιας υγείας.
Είναι επίσης η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοιού ή Covid 19 παγκοσμίως.
Ο Δρ. Scott Gottlieb, πρώην επικεφαλής στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κάλεσε τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες N95 για μεγαλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Delta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης