Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πέντε τραυματίες από την πύρινη λαίλαπα στην Αχαΐα – Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Πέντε τραυματίες από την πύρινη λαίλαπα στην Αχαΐα – Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί
Σπίτια καμένα, ανυπολόγιστες καταστροφές και τραυματίες το σκηνικό της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζήρια
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες από την καταστροφική φωτιά στην Αιγιάλεια, όπως ανέφερε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, ενώ μέχρι στιγμής η πύρινη λαίλαπα, που ξέσπασε το Σάββατο (31/7/2021), έκαψε τουλάχιστον 20 σπίτια και στρέμματα δασικής έκτασης και έκοψε την Ελλάδα στα δύο.
Σχετικά με τους τραυματίες, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία».
Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του».
Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου 'Αγιος Ανδρέας', όπου και νοσηλεύεται».

Σε ετοιμότητα νοσοκομεία

Μιλώντας ο Γιάννης Καρβέλης για την ετοιμότητα του υγειονομικού μηχανισμού μετά την εκδήλωση της φωτιάς, είπε ότι «τέθηκαν αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομείο του Αιγίου, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, το κέντρο υγείας της Ακράτας, και το νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας», το οποίο δεν εφημέρευε σήμερα και παράλληλα κλήθηκαν γιατροί που δεν εφημέρευαν, να βρίσκονται στα νοσοκομεία».
Σχετικά με την κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, προσθέτοντας ότι «μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Μπούκα στις Καμάρες, ενώ δύο ασθενοφόρα βρίσκονται στο λιμάνι του Αιγίου.»
Παράλληλα, όπως τόνισε ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., ο οποίος βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο συντονίζοντας το έργο του υγειονομικού μηχανισμού, «παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας».

«Κρίσιμες οι επόμενες ώρες»

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες.
Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια έχει θέσει το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες» συμπληρώνοντας ότι «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».

Σταδιακός απεγκλωβισμός οχημάτων

Στον σταδιακό απεγκλωβισμό των οχημάτων που βρίσκονται ακινητοποιημένα, λόγω της φωτιάς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου στις περιοχές του Δρεπάνου και του Ελαιώνα, προχώρησε η Αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου (31/7/2021).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, μικρός αριθμός αυτοκινήτων κινείτο ανά χρονικά διαστήματα, με ένα περιπολικό να προπορεύεται πάντα, για λόγους ασφαλείας.


Εκκενώθηκαν οικισμοί

Νωρίτερα η Πυροσβεστική προχώρησε νωρίτερα στην εκκένωση των κοινοτήτων Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι, ενώ έκλεισαν για λόγους ασφαλείας η νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών – Κορίνθου.
Στο μεταξύ, με εντολή Αρχηγού ΠΣ Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.). μετέβη στην Αιγιαλεία Αχαΐας, για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 31 Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν καεί περί τα 20 σπίτια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ζήριας.
axaia.JPG

Ενεργοποιήθηκε το 112

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους πολίτες βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαϊας, να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:
"Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Αχαϊας εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας".
axaia_b.JPG
ziria.JPG

Απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκήνωση

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της πυρκαγιάς στην Ζήρια.
Μάλιστα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.
Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού που περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, προκειμένου σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών.
Σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

Δεκάδες απεγκλωβισμοί από το Λιμενικό

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, «κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».
«Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», συνεχίζει, «κινητοποιήσαμε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή ένα ferry boat της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων» προσθέτοντας ότι «το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή».

Εκκενώθηκε η παραλική κοινότητα Λόγγου

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.
02_5.JPG

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις δύο εθνικές οδούς Πατρών - Κορίνθου

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.
Πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας – Κάηκαν σπίτια, εκκένωση οικισμών, ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου.
tempo_2.JPG

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά

Έκτακτες δηλώσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μεγάλη φωτιά, που μαίνεται στην Αχαΐα και τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στη μάχη παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα (σ.σ. μέχρι τη δύση του ήλιου), 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Αντίξοες οι συνθήκες

Γι αυτό τον λόγο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν αρχικά τα χωριά Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και στη συνέχεια και ο Λόγγος.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωστοποίησε πως στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων ή εκδρομέων από τις ακτές.
Στην περιοχή έφτασε ακόμη κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, για να διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τέλος ανέφερε πως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες, καθώς μπήκαμε σε περίοδο παρατεταμένου καύσωνα.
Για τον λόγο αυτό και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
Αχαΐα – πυρκαγιά:  Εκκενώνεται η παραλιακή κοινότητα του Λόγγου και ένα ξενοδοχείο


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης