Μια Φώτο μια Ιστορία

Η «φιλική» νίκη της ΑΕΚ επί της Μπάγερν του Γκερντ Μίλερ με σφραγίδα του Παπαεμμανουήλ!

Η «φιλική» νίκη της ΑΕΚ επί της Μπάγερν του Γκερντ Μίλερ με σφραγίδα του Παπαεμμανουήλ!

28 Δεκεμβρίου 1971: Η ΑΕΚ και η Μπάγερν με αρχηγό τον Γκερντ Μίλερ μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας σε ένα φιλικό ματς που η  τότε πρωταθλήτρια Ελλάδας είχε επικρατήσει 1-0 της πρωταθλήτριας Δυτικής Γερμανίας με γκολ του Παπαεμμανουήλ.

Η μετέπειτα κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα και κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1974, το 1975 και το 1976 η Μπάγερν Μονάχου είχε έρθει στην Ελλάδα τον Δεκεμβρίου του 1971, για να παίξει δύο φιλικά παιχνίδια στην χώρα μας εκμεταλλευόμενη την διακοπή της Μπουντεσλίγκα. Η ΑΕΚ τη νίκησε με γκολ του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ στο 88ο  λεπτό με 1-0. Και δύο μέρες αργότερα, στο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, οι Βαυαροί επικράτησαν του Ολυμπιακού με 4-2 .

Η επιτυχία της «Ένωσης» χαρακτηρίστηκε πολύ σπουδαία, αφενός μεν επειδή η ενδεκάδα της ήταν ένα κράμα βασικών-αναπληρωματικών, αφετέρου δε διότι η Μπάγερν είχε ταξιδέψει με θρυλικούς παίκτες, όπως ο Γκερντ Μίλερ, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ (σ.σ. τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε), ο Ούλι Χένες ο Ζεπ Μάγερ και ο Ροτ.

Στο Α’ ημίχρονο η βαυαρική ομάδα βρήκε δίχτυα με τον Μίλερ, αλλά το γκολ δεν μέτρησε, ενώ στο Β’ οι γηπεδούχοι απείλησαν με τους Κώστα Νικολαΐδη και Παναγιώτη Βεντούρη, προτού μπει το γκολ του Παπαεμμανουήλ.
IMG_3546_1_1.jpg

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Ιστόριος, Τόσκας (41’ Τανίδης), Τριανταφύλλου, Καραπουλιτίδης, Καραφέσκος, Κάχρης, Βεντούρης (50’ Πομώνης), Νικολάου (38’ Κ. Νικολαΐδης), Παπαϊωάννου, Ψυμόγιαννος (73’ Παπαεμμανουήλ).

H ενδεκάδα της Μπάγερν: Μάγερ, Χάνσεν, Κόπενχεφερ, Σβάρτσενμπεκ, Χάνσεν, Ροτ, Κράουτχαουζεν, Τσόμπελ, Μίλερ, Χένες, Σίνχολτς.

Πριν τρία χρόνια ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος είχε μιλήσει στην εκπομπή του στον ΣΠΟΡ FM 94,6 τον σκόρερ της ΑΕΚ σε εκείνο το ματς, τον αείμνηστο πλέον Αντρέα Παπαεμμανουήλ που θυμήθηκε το παιχνίδι:

«Ήταν ένα ματς μέσα στις γιορτές. Η Μπάγερν είχε έρθει με όλα τα αστέρια της εποχής και παίξαμε πολύ καλά.

Κερδίζοντας εκείνο το παιχνίδι αισθανθήκαμε πολύ καλά γιατί η ομάδα ήταν πρωταθλήτρια και είχαμε  κοντράρει τη μεγάλη Ίντερ στα ίσα μερικές εβδομάδες πριν.»

εικόνα_Viber_2021-08-16_15-09-24-862.jpg

Σε εκείνο το ματς έπαιζαν ο Χένες, ο Ροτ, ο Μπράιτνερ και ο Μίλερ από τη μεγάλη ομάδα που κυριάρχησε τα επόμενα χρόνια ενώ ο Μπεκενμπάουερ ήταν μαζί αλλά δεν αγωνίστηκε για λόγους που δεν ξέρω.» είχε τονίσει ο «κούνελος». Συνεχίζοντας θυμήθηκε πως είχε πετύχει και το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, με ένα από τα καλύτερα σουτ  που έκανε στην καριέρα του αφού ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές με το πιο δυνατό χτύπημα της μπάλας που εμφανίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα:

«Θυμάμαι πως αγωνίστηκε και ο τερματοφύλακας, ο Ζεπ Μάγερ. Στο φάουλ που έβαλα η μπάλα έφυγε δυνατά βρήκε στο τείχος, πήρε φάλτσα, εκείνος την περίμενε στα χέρια, αλλά πήγε στη γωνία. Χάρηκα πολύ με εκείνο το γκολ και ας ήταν φιλικό ματς» και συμπλήρωσε: «Ήταν η τελευταία μου χρονιά στο ποδόσφαιρο και αν θυμάμαι καλά το τελευταίο μου διεθνές παιχνίδι. Μια πολύ ωραία μέρα, παρά το ότι ήταν γιορτές πολύς κόσμος βρέθηκε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και μας αποθέωσε».

IMG_3545_1.JPG

Η νίκη της Μπάγερν στο Νέο Φάληρο επί του Ολυμπιακού

Δύο ημέρες αργότερα, υπό το βλέμμα περίπου 15.000 θεατών στο Στάδιο Γεώργιος  Καραϊσκάκης υπό βροχή, η Μπάγερν επικράτησε 4-2 του Ολυμπιακού με γκολ των Γκερντ Μίλερ (2), Ούλι Χένες και Φραντς Ροτ.

Οι Νίκος Γιούτσος και Σούλης Παππάς είχαν ισοφαρίσει προσωρινά για τους «ερυθρόλευκους» στο 12ο και το 36ο λεπτό, σε 1-1 και 2-2 αντίστοιχα. Ο προπονητής της Μπάγερν, ο διάσημος Ούντο Λάτεκ είχε χαρακτηρίσει πολύ σημαντικά αυτά  τα δυο ματς για την χειμερινή προετοιμασία της ομάδας του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης