Μια Φώτο μια Ιστορία

Βαλερί Μπορζόφ: Ο πρώτος Ευρωπαίος που κέρδισε τους Αμερικανούς στα 100μ και στα 200μ στην ίδια Ολυμπιάδα

Βαλερί Μπορζόφ: Ο πρώτος Ευρωπαίος που κέρδισε τους Αμερικανούς στα 100μ και στα 200μ στην ίδια Ολυμπιάδα
1η Σεπεμβρίου 1972: Ο Βαλερί Μπορζόφ σαρώνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, κερδίζοντας τόσο το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με χρόνο 10".14, όσο και στα 200μ. με χρόνο 20".00, αφήνοντας τους Αμερικανούς σπρίντερ να «θαυμάζουν» την πλάτη του. 
Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Ο Βαλερί Φιλίπποβιτς Μπορζόφ γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1949 στο Σαμπόρ της Δυτικής Ουκρανίας, η οποία άνηκε τότε στην Σοβιετική Ένωση. Ξεκίνησε να ασχολείται με τα σπριντ σε ηλικία 12 ετών, ενώ τις δεκαετίες του '60 και '70 αποτέλεσε τον γρηγορότερο άνθρωπο της Γηραιάς Ηπείρου και την «απάντηση» της USSR στην κυριαρχία των Αμερικανών. 

Η πιο λαμπρή στιγμής της καριέρας του Μπορζόφ ήρθε στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972. Την 1η Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς πρώτευσε στην κούρσα των 100 μ. με επίδοση 10’’.14. Ο μεγάλος απόντας εκείνης της κούρσας ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος είχε κάνει τον καλύτερο χρόνο στις προκριματικές σειρές (10".24), όμως τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στον μεγάλο τελικό. Υποθετικά μιλώντας πάντα, αν ο Έλληνας αθλητής είχε τρέξει και είχε πιάσει παρεμφερή επίδοση, θα είχε εξασφαλίσει το ασημένιο μετάλλιο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Παπαγεωργόπουλος κατείχε τότε και το Πανευρωπαϊκό ρεκόρ, με 10 δευτερόλεπτα, το οποίο είχε σημειώσει μερικούς μήνες νωρίτερα στην Μπρατισλάβα.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Μπορζόφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 200 μ. με χρόνο 20" ακριβώς. Κάπως έτσι έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός που επιτυγχάνει αυτό το κατόρθωμα!  Μάλιστα, η εικόνα, με τον Μπορζόφ να κερδίζει στα 200 ​​μέτρα, επιλέχθηκε για το Voyager Golden Record και αργότερα κυκλοφόρησε στο διάστημα, για τους εξωγήινους «νοήμονες» οργανισμούς, με δύο διαστημόπλοια Voyager το 1977.

«Ο,τι πετύχαινα εγώ τότε με την προπόνηση σήμερα οι αθλητές το καταφέρνουν χρησιμοποιώντας και διάφορα ντόπινγκ διεγερτικά», είχε δηλώσει το 2008 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «BHMA» ο Μπορζόφ και όχι τυχαία, αφού η μέθοδός προπόνησής του ήταν ιδιαίτερα μελετημένη. Ο προπονητής του, Βαλεντίν Βασίλιεβιτς Πετρόφσκι, τύγχανε να είναι και καθηγητής βιολογίας και έδινε βάση στην παραμικρή λεπτομέρεια. 




www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης