Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Άλμα του πληθωρισμού στο 19,5% τον Αύγουστο 2021

Τουρκία: Άλμα του πληθωρισμού στο 19,5% τον Αύγουστο 2021
Ο πληθωρισμός κινείται πλέον πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών
Σχετικά Άρθρα
Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, στο 19,25% σε ετήσια βάση από 18,95% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Ο πληθωρισμός κινείται πλέον πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τη σφικτή νομισματική πολιτική της.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης άνω των εκτιμήσεων.
turkey.JPG
Η εξέλιξη του πληθωρισμού από τον Αύγουστο του 2020

Εγκλωβισμένη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, σε τηλεδιασκέψεις που είχε την Τετάρτη με επενδυτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu, δεν επανέλαβε αυτή τη δέσμευση, κάτι που οι επενδυτές ερμήνευσαν ως μία μεταβολή που μπορεί να προετοιμάσει τον δρόμο για να γίνουν νωρίτερα οι μειώσεις των επιτοκίων.
Η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να αρχίσει στο τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των πιέσεων από τον πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, για στήριξη της οικονομίας.

Γιατί αυξάνεται ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αυξάνεται λόγω της υψηλότερης καταναλωτικής ζήτησης μετά το lockdown και της υποτίμησης της λίρας που ωθεί ανοδικά τις τιμές των εισαγωγών.
Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχτηκαν σχεδόν 30% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 3% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έκαναν επίσης άλμα, όπως και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 14,1% στο τέλος του έτους, χαμηλότερα από ό,τι πιστεύουν οι αναλυτές.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,77% σε μηνιαία βάση και 45,52% σε ετήσια, λόγω της υποτίμησης της λίρας.
Η τουρκική λίρα εξασθένησε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στις 8,34 λίρες ανά δολάριο.
Τον Αύγουστο η λίρα σημείωσε άνοδο 1,7% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
lira.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης