Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βόμβα από Goldman Sachs: Στα 8,2 τρισ. δολ. ή 52% του ΑΕΠ το «κρυφό» χρέος της Κίνας - Πώς «φεσώνουν» τα κράτη οι Κινέζοι «επενδυτές»

Βόμβα από Goldman Sachs: Στα 8,2 τρισ. δολ. ή 52% του ΑΕΠ το «κρυφό» χρέος της Κίνας - Πώς «φεσώνουν» τα κράτη οι Κινέζοι «επενδυτές»
Το συνολικό χρέος στην Κίνα έφτασε τα 53 τρισεκατομμύρια γιουάν ή 8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από 16 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2013
 
Σχετικά Άρθρα

Ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ το «κρυφό» χρέος της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs, οι οποίοι εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα πιεστεί πολύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η πορεία των εσόδων πάει από το κακό στο χειρότερο, δεδομένου ότι η κτηματομεσιτική αγορά, η οποία επί μακρόν ήταν κινητήριος μοχλός, παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση.
Ειδικότερα, το συνολικό χρέος στην Κίνα έφτασε τα 53 τρισεκατομμύρια γιουάν ή 8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από 16 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2013 – ποσό που ισοδυναμεί με το 52% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αντίθετα με τα νούμερα που δίνει το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.

Πώς κρύβει το χρέος της η Κίνα

Πώς όμως η Κίνα κατάφερε να έχει «κρυφό» χρέος;
Τα LGFVs είναι χρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για να δανείζονται χρήματα χωρίς αυτά να εγγράφονται στους ισολογισμούς τους, ωστόσο είναι εμφανή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ως υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, νωρίτερα μέσα στο 2021, είχαν υπάρξει σημάδια που υποδείκνυαν ότι κινεζική κυβέρνηση πραγματοποιούσε «παρεμβάσεις» για τη μείωση του χρέους, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας έδωσε περιθώριο να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων.
Ωστόσο, πλέον, με την οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνεται, λόγω μείωσης στην κατανάλωση, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την κρίση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων, βλ. Evergrande, οι αγορές αναζητούν σήματα επανεξέτασης αυτής της σκληρής πολιτικής.
Οι πωλήσεις γης αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές κυβερνήσεις αλλά αυτές έχουν επιβραδυνθεί καθώς επιδεινώνεται η κρίση στο China Evergrande Group. Για να αντισταθμίσει το κενό χρηματοδότησης που οδήγησε σε συρρίκνωση των εσόδων, η Goldman συνέστησε στην κυβέρνηση να αυξήσει την ποσόστωση ομολόγων για το 2022 κατά 500 δισεκατομμύρια γιουάν από το φετινό επίπεδο των 3,65 τρισεκατομμυρίων γιουάν.
Μερικά άλλα ευρήματα
Οι υποχρεώσεις των τοπικών φορέων αφορούν κυρίως στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και τη βαριά βιομηχανία, με αυτές τις τρεις υποβιομηχανίες να έχουν αναλάβει σχεδόν το 40% του χρέους σε LGFVs.
Η Jiangsu βρίσκεται στην κορυφή όλων των επαρχιών σε σχέση με το μέγεθος του δανεισμού, με περίπου 8 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2020.
Οι Tianjin, Πεκίνο, Sichuan, Guizhou και Gansu είναι οι επαρχίες με τη μεγαλύτερη μόχλευση ως ποσοστό της τοπικής οικονομικής παραγωγής
Περίπου το 60% των ομολόγων που εκδίδονται από τοπικές πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του οφειλόμενου χρέους το 2020-2021 και όχι για νέες επενδύσεις.

Η «εκστρατεία» της Κίνας στο εξωτερικό

Από την άλλη, διαφορετική μελέτη αναφέρει πως η πρωτοβουλία Μια Ζώνη, Ένας δρόμος στέφθηκε με πλήρη… αποτυχία, έχοντας αφήσει σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χρέη ύψους 385 δισεκ. δολ.
Ειδικότερα, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις πολλών χωρών που συνδέονται με τη χαρακτηριστική πρωτοβουλία του προέδρου Xi Jinping συστηματικά δεν… δίνουν στοιχεία, κατά την προσφιλή τακτική των Κινέζων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των «κρυφών οφειλών» ή τις μη γνωστοποιημένες υποχρεώσεις που οι κυβερνήσεις των χωρών της «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» ενδέχεται να υποχρεωθούν να πληρώσουν πολλά…
Τα ευρήματα είναι μέρος μιας νέας έκθεσης που δημοσιεύτηκε από το AidData, ένα διεθνές ερευνητικό εργαστήριο ανάπτυξης που εδρεύει στο College of William & Mary στη Βιρτζίνια.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι «αδιαφανείς» συμφωνίες μεταξύ κινεζικών τραπεζών ή κρατικών επιχειρήσεων με αναπτυσσόμενες χώρες αφήνουν δεκάδες μεταξύ αυτών να βαρύνονται με χρέη, που δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους.
Υπό την ηγεσία του προέδρου της Xi Jinping, η Κίνα ξεκίνησε το 2013 την πρωτοβουλία «Νέοι δρόμοι του μεταξιού» με στόχο την κατασκευή υποδομών και την εξασφάλιση διεθνούς επιρροής.
Υποδομές, οδικές αρτηρίες, γέφυρες, λιμάνια, στάδια ή ακόμα και νοσοκομεία: το Πεκίνο διέθεσε κατά μέσο 85,4 δισ. δολάρια κατ’ έτος κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της πρωτοβουλίας, πολύ περισσότερα από τις ΗΠΑ κατά την περίοδο αυτή (37 δισεκ.), σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι επενδύσεις αυτές έγιναν σε πολλές χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας.
Περίπου το 70% αυτών των χρημάτων δανείστηκε σε κρατικές τράπεζες ή κοινοπραξίες μεταξύ κινεζικών εταιριών και τοπικών εταίρων, σε χώρες που έχουν ήδη πολύ υψηλό χρέος προς το Πεκίνο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο B. Parcks, εκτελεστικός διευθυντής της AidData.
Οι ερευνητές του AidData εκτίμησαν ότι τα χρέη που προέρχονται από κινεζικό δανεισμό είναι «σημαντικά μεγαλύτερα» από ό, τι είχαν εκτιμήσει οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλοι διακυβερνητικοί οργανισμοί με ευθύνες εποπτείας.
«Πραγματικά μου κόβει την ανάσα όταν ανακαλύψαμε για πρώτη φορά αυτό το ποσό [385 δισ. δολάρια]», δήλωσε στους Financial Times ο Brad Parks, εκτελεστικός διευθυντής της AidData.
Περισσότερες από 40 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC) έχουν επίπεδα έκθεσης χρέους στην Κίνα υψηλότερα από 10% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με την AidData.
«Αυτά τα χρέη, ως επί το πλείστον, δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης