Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σενάρια πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας με τον Δένδια στις ΗΠΑ - Πυρά Erdogan, επιστολή Blinken και… αποκαλύψεις για τα F15 στη Λάρισα

Σενάρια πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας με τον Δένδια στις ΗΠΑ - Πυρά Erdogan, επιστολή Blinken και… αποκαλύψεις για τα F15 στη Λάρισα
Η Αθήνα επιδιώκει στην επιστολή Blinken να συμπεριληφθεί ουσιαστική αναφορά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα
Σχετικά Άρθρα

Πολεμικό κλίμα με την Ελλάδα καλλιεργεί η Τουρκία στρώνοντας το έδαφος για ένα... θερμό φθινόπωρο.
Η ελληνογαλλική συμφωνία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Άγκυρα, ενώ η επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ -που αναμένεται να συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken- έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων από την Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έχει απειλήσει με κήρυξη ΑΟΖ, το Oruc Reis επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η τουρκική πλευρά έχει εκδώσει NOTAM που δεσμεύει σχεδόν όλο το κεντρικό Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε χάρτες που αγνοούν παντελώς τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Κομβικό ρόλο στο πολεμικό κλίμα, που καλλιεργεί η Άγκυρα, διαδραματίζουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διακινώντας ακόμα και σενάρια πολέμου. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του CNN Turk με τίτλο «Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;», όπου αναφέρεται ότι «τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται (σσ. στη Λάρισα) για κάτι περισσότερο από ασκήσεις». Μάλιστα, το γεγονός συνδέεται άμεσα με την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Ουάσιγκτον.

Η επιστολή Blinken

Αύριο Πέμπτη (14/10/2021) οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ -Νίκος Δένδιας και Antony Blinken αντίστοιχα- υπογράφουν στην Ουάσιγκτον τη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Πέραν του περιεχομένου της συμφωνίας, η ελληνική πλευρά επενδύει πολλά και στην επιστολή Blinken που θα συνοδεύει τη συμφωνία και που αναμένεται να αποτελεί επικαιροποίηση των «εγγυήσεων» που περιείχαν δύο προηγούμενες ανάλογες επιστολές Kissinger το 1975 και Pompeo το 2020. Στόχος της Αθήνας είναι αυτή τη φορά, η επιστολή να περιλαμβάνει αναφορά όχι μόνο στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιεχόμενο της επιστολής Blinken δίνει και η τουρκική πλευρά, που βλέπει ότι η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει μετά την εκλογή του Joe Biden.

Πυρά κατά ΗΠΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία δίνει συνέχεια στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ εκτοξεύοντας νέα πυρά με αφορμή το ζήτημα της Συρίας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Νικαράγουας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «θα κάνουμε οτιδήποτε για να καθαρίσουμε την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», στρέφοντας τα πυρά του προς την αμερικανική πλευρά: «Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια ανακοίνωση και λένε “καταδικάζουμε την επίθεση που έγινε από τη Συρία στη συμμαχική μας χώρα”. Μα ποιος δίνει τα όπλα σε αυτούς τους τρομοκράτες; Ποιός τους εκπαιδεύει; Εσείς τους δίνετε τα όπλα, εσείς τους παρέχετε εκπαίδευση και μετά προχωράτε σε μια καταδικαστική δήλωση για τα μάτια του κόσμου. Είναι ξεκάθαρη η ανειλικρίνεια τους».

Τα σενάρια πολέμου

Για ακόμα μία φορά, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διακινούν σενάρια πολέμου και θεωρίες συνωμοσίας. «Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του CNN Turk με αφορμή την παρουσία των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στη Λάρισα για την άσκηση Castle Forge.
Το CNN Turk αμφισβητεί τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται στα F-15 στην Ελλάδα που δεν είναι άλλοι από την άσκηση Castle Forge. «Ο ισχυρισμός της Ελλάδας είναι διαφορετικός από αυτό των ΗΠΑ. Ο ελληνικός στρατός ισχυρίστηκε ότι τα αεροπλάνα ήρθαν για κάτι περισσότερο από ασκήσεις» αναφέρεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται ότι «θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση με τον ελληνικό στρατό για αεροπορική υποστήριξη, αεροπορική μάχη, προστασία, επίθεση στόχων σε ξηρά και θάλασσα».
CNN_Turk.JPG

Οι προκλητικοί χάρτες της Τουρκίας

Ενδεικτικοί των διαθέσεων της Τουρκίας είναι οι χάρτες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, όπου αγνοείται η συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει μέχρι την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Xartis1_1.png

Xartis2_1.png

Ακινητοποιημένο το Nautical Geo

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις εργασίες του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, που πλέον είναι ακινιτοποιημένο στην Κύπρο. To ερευνητικό πλοίο, ενόσω πραγματοποιούσε μελέτες για τη χαρτογράφηση του βυθού σχετικά με την πιθανή διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου East Med στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσεγγίστηκε» από τρία τουρκικά πλοία. Αφού αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, διέκοψε τις έρευνες και επέστρεψε στο λιμάνι της Λάρνακας. Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε στα δυτικά της Μεγαλονήσου. Το Nautical Geo παρέμενε ελλιμενισμένο στη Λάρνακα και η Αγκυρα, με την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, θέλει να αποτρέψει τις κινήσεις του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης