Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιχειρηματικοί όμιλοι κατά Biden: Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα προκαλέσουν χιλιάδες απολύσεις και καταστροφή στην εφοδιαστική αλυσίδα

Επιχειρηματικοί όμιλοι κατά Biden: Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα προκαλέσουν χιλιάδες απολύσεις και καταστροφή στην εφοδιαστική αλυσίδα
Η Εθνική Ένωση Χονδρέμπορων-Διανομέων αντιπροσωπεύει μια βιομηχανία με σχεδόν 6 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένεται σε κάποιο σημαντικό ποσοστό να προτιμήσουν την απόλυση 
Σχετικά Άρθρα

Το διάταγμα του προέδρου Joe Biden για τη υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα αναγκάσει τους εργοδότες να απολύσουν χιλιάδες εργαζομένους, επιδεινώνοντας σε επικίνδυνο βαθμό την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, προειδοποίησε με επιστολή της στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα μία σημαντική ένωση επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNN Βusiness το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Καταστροφική πρακτική

Η Εθνική Ένωση Χονδρέμπορων-Διανομέων, που αντιπροσωπεύει μια βιομηχανία με σχεδόν 6 εκατομμύρια εργαζόμενους, διατυπώνει το αίτημα να μετατεθεί η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου 2021 για τον υποχρεωτικό  εμβολιασμό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης,
«Εάν απολυθούν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μόλις δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα...το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τους πρόσφατα ανέργους και τις οικογένειές τους και για την οικονομία των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Eric Hoplin, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του NAW στην επιστολή προς τον πρόεδρο Biden η οποία απεστάλη την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021.
Τα μέλη της ένωσης ομίλου περιλαμβάνουν παντοπωλεία, εμπόρους ξυλείας, ανθοπωλεία, διανομείς μπύρας, κρασιού κ.ο.κ.

Μετάθεση της ημερομηνίας ισχύος

Η εκτελεστική πράξη για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων , που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα, απαιτεί από τους υπαλλήλους εργολάβων που συναλλάσσονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εμβολιαστούν κατά του Covid-19, χωρίς δυνατότητα να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ.
Για να αποφευχθεί μια «καταστροφή», το NAW προέτρεψε τον Biden να παράσχει εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ, και να εξετάσει μια «βραχυπρόθεσμη μετάθεση της προθεσμίας» για να αποφευχθεί περαιτέρω εμπλοκή στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Λευκός Οίκος απαντά…

Στην απάντησή του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε τα σχόλια που έκανε αυτή την εβδομάδα ο Jeff Zients, συντονιστής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός λειτουργεί.
Έχουν αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού κατά 20 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες σε πάνω από 90% στους περισσότερους οργανισμούς», επισήμανε ο Zients στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Ευελιξία

«Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους ομοσπονδιακούς εργαζομένους και όσες εταιρείες αναλαμβάνουν συμβόλαια με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα προκαλέσουν διαταραχές στις κυβερνητικές υπηρεσίες», είπε ο Zients.
«Οι υπηρεσίες έχουν την απαραίτητη ευελιξία για να επιβάλουν την υποχρεωτικότητα χωρίς να επηρεάσουν κρίσιμες λειτουργίες».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Southwest Airlines (LUV) Gary Kelly εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα αυτή την εβδομάδα ότι ο υπορεωτικός εμβλιασμός δεν θα επηρεάσει της αερομεταφορές.
«Θέλουμε οι υπάλληλοί μας να γνωρίζουν ότι κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του στις 9 Δεκεμβρίου εάν δεν είμαστε απόλυτα συμμορφωμένοι», δήλωσε η Kelly την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021.

Προτιμούν να απολυθούν παρά να εμβολιασθουν

Οι αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας πίεσης αυτή τη στιγμή χάρη στη συμφόρηση στους εμπορικούς λιμένες, την έλλειψη οδηγών φορτηγών και containers.
Η κρίση ανεβάζει τις τιμές για τους καταναλωτές, περιορίζει τις επιλογές και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ικανοποίηση της ζήτησης.
Αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκτονωθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η πίεση πιθανότατα θα διατηρηθεί μέχρι το επόμενο έτος.

Η εορταστική αγορά

Το NAW τόνισε ότι τα μέλη του είναι σθεναρά υπέρ του εμβολιασμού των Αμερικανών, σημειώνοντας ότι τα μέλη έχουν προσφέρει Bonus εμβολίων, δωροκάρτες, κάρτες αερίου και ημέρες διακοπών.
«Οι εταιρείες μέλη του NAW είναι επίσης σταθερά υπέρ του εμβολίου και θέλουν οι εργαζόμενοί τους να είναι υγιείς και ασφαλείς», έγραψε ο .
Ωστόσο, επισημαίνεται στην επιστολή ότι ορισμένοι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κλάδο της διανομής αρνούνται να εμβολιαστούν, και προκαλείται ο κίνδυνος για την απόλυση "χιλιάδων" εργαζομένων λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αγορά εργασίας

Πολλοί από αυτούς τους εργαζομένους έχουν δηλώσει στους εργοδότες «άμεσα και κατηγορηματικά ότι θα επέλεγαν να απολυθούν» εάν τους ζητηθεί να εμβολιαστούν, είπε ο Hoplin, προσθέτοντας ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι δυσανάλογα από έγχρωμες κοινότητες και τείνουν να είναι χαμηλότερου εισοδήματος.
«Η ήδη ταλαιπωρημένη αλυσίδα εφοδιασμού θα βρεθεί υπό πρόσθετη πίεση κατά την πιο δύσκολη περίοδο του έτους και η ήδη στενή προσφορά αγορά εργασίας θα καταστήσει απροσμέτρητα πιο δύσκολη την αντικατάσταση των απολυμένων εργαζομένων», είπε ο Hoplin.

Το ρεκόρ των παραιτήσεων

Πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους αυτή τη στιγμή.
Ένας αριθμός -  ρεκόρ 4,3 εκατομμυρίων Αμερικανών εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Αύγουστο και οι εργοδότες ανακοίνωσαν σχεδόν ιστορικό υψηλό προσφοράς νέων θέσεων εργασίας.
«Τον Δεκέμβριο, πολλές εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να διακινούν προϊόντα μέσω των αποθηκών και των κέντρων διανομής τους για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών, εάν αναγκαστούν να απολύσουν αυτούς τους εργαζόμενους», κατέληξε ο Hoplin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης