Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Νέο παράδοξο στις αγορές... Στα ύψη οι μετοχές σε περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Bank of America: Νέο παράδοξο στις αγορές... Στα ύψη οι μετοχές σε περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης
Υψηλό είναι και το ποσοστό των επενδυτών που θεωρούν τον πληθωρισμό παροδικό
Ένα ακόμη παράδοξο εντοπίζει η τελευταία δημοσκόπηση της Bank of America για τις επενδυτικές επιλογές των μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων, καθώς σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης η στάση τους είναι πιο "εποικοδομητική" στις μετοχές.
Παραδοσιακά η σχέση είναι ανάλογη, δηλαδή μειώνεται η ελκυστικότητα των μετοχών όταν ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίζεται.


Τα ευρήματα

Στην τελευταία έρευνα μεταξύ των Fund Manager της Bank of America, τον Οκτώβριο του 2021, οι διαχειριστές σε 1,3 τρισ. δολάρια κεφάλαια είχαν αρνητικές προσδοκίες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020 για τον πληθωρισμό και την πορεία της Κίνας.
Και όμως, παρά αυτή την οικονομική δυσπραγία και τις προσδοκίες για στασιμοπληθωριστική άνοδο των επιτοκίων, η κατανομή στις μετοχές ήταν απλώς λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά όλων των εποχών!
Στο σήμερα, η Bank of America διαπίστωσε ότι η διάθεση έχει βελτιωθεί ελαφρώς, καθώς οι ερωτηθέντες είναι ελαφρώς «πιο εποικοδομητικοί» σε σχέση με την «πτωτική» έρευνα του Οκτωβρίου.
Η ελαφρά βελτίωση του κλίματος αποτυπώθηκε στις overweight θέσεις στις αμερικανικές μετοχές από τον Αύγουστο του 2013, καθώς οι διαχειριστές είναι πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός και αναμένουν ότι η Fed θα παραμείνει πολύ πίσω από την καμπύλη.
Ωστόσο, ενώ μπορεί να υπάρχει μια μικρή βελτίωση στο κλίμα, η απόκλιση παραμένει: όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, ενώ οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν σταθεροποιηθεί/βελτιωθεί στο καθαρό 3% το Νοέμβριο του 2021, τα επίπεδα των ιδίων κεφαλαίων παραμένουν εξαιρετικά αυξημένα στο καθαρό 52%, αριθμός που ιστορικά συσχετίζεται με τις μακροοικονομικές προσδοκίες.

Υπήρξε επίσης μια βελτίωση στις προσδοκίες παγκόσμιων κερδών σε καθαρό 6% τον Νοέμβριο του 2021 (από καθαρό -15% τον προηγούμενο μήνα) μετά από μια ισχυρή περίοδο κερδών το 3ο τρίμηνο.
Αυτό απέχει επίσης πολύ από την πρόσφατη κορυφή του 89% τον Μάρτιο του 2021.

Η κατεύθυνση των επενδύσεων

Ένας άλλος δείκτης θετικής στροφής του κλίματος είναι σύμφωνα με την Bank of America ο αριθμός των επενδυτών που θέλουν οι εταιρείες να επενδύσουν τις ταμειακές ροές τους σε κεφαλαιουχικές συναλλαγές είναι 54%, κοντά σε υψηλό 4 ετών και περισσότερο από τον αριθμό που ελπίζουν σε βελτίωση του ισολογισμού (24%) και επιστροφή μετρητών στους μετόχους (17%).
Όπως δείχνει το επόμενο διάγραμμα, παρά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, η πλειοψηφία των επενδυτών αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός είναι ένας κίνδυνος, αλλά μόνο το 35% πιστεύει ότι είναι μόνιμος ενώ το 61% πιστεύει ότι είναι παροδικός...

...ενώ ένα καθαρό 14% των επενδυτών αναμένει τώρα ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος, το χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα του COVID-19 τον Μάρτιο του 2020.
Με άλλα λόγια, το 51% των επενδυτών αναμένει χαμηλότερο πληθωρισμό ενώ το 37% υψηλότερο πληθωρισμό

Αυτή, φυσικά, είναι μια κρίσιμη απόκλιση που απαιτείται για να δικαιολογήσει την υπερβολική προοπτική των μετοχών: εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν πράγματι μόνιμες, τότε καμία στρατηγική δεν θα επέτρεπε στους «επαγγελματίες» να παραμείνουν τόσο overweight σε μετοχές όσο είναι σήμερα.

Μερικά άλλα ευρήματα από την έρευνα δείχνουν ότι οι μετοχές αναδυόμενων αγορών αναμένεται να είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες αποδόσεις το 2022 από το 34% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενες από τον S&P 500 (30% ), Bitcoin (12%), πετρέλαιο (10%) και χρυσό (10%).



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης