Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Συνεδρίαση στρέβλωσης δεικτών λόγω Attica Bank

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Συνεδρίαση στρέβλωσης δεικτών λόγω Attica Bank
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Εικόνα στρέβλωσης εμφάνισαν σήμερα αρκετοί δείκτες του ΧΑ λόγω της αποκοπής του δικαιώματος της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank και την προσαρμογή της τιμής. Η μετοχή με τζίρο μόλις 57 χιλ. ευρώ κατάφερε να τη συζητάει όλη η αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης, ο γενικός δείκτης αλλά κυρίως ο FTSE της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνιζαν μία διαφορετική από την πραγματική εικόνα.

Ουσιαστικά η προσαρμογή της τιμής της Attica bank και το γεγονός πως υπάρχουν λίγες μετοχές έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους με λίγα κεφάλαια να σπρώξουν τη μετοχή σημαντικά υψηλότερα. Αν και δεν έχει μεγάλη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη και στον τραπεζικό το τριψήφιο ποσοστό ανόδου, συνέβαλε ώστε να δούμε σημαντική στρέβλωση.
Στον FTSE Mid Cap από την άλλη είδαμε μεγάλη άνοδο 10% παρά το γεγονός ότι οι καθοδικές μετοχές ήταν διπλάσιες από τις ανοδικές στο σύνολο της αγοράς.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% και στις 911,43 μονάδες, αλλά ο FTSE 25 είχε απώλειες 1,13%. Ο τραπεζικός δείκτης με τις 4 συστημικές να κλείνουν με απώλειες είχε άνοδο 0,15%. O FTSE Mid Cap έκλεισε με άνοδο 9,22%. Μόλο στο ΧΑ συμβαίνουν αυτά. Οι ανοδικές ήταν 35 και οι πτωτικές 82.

ATTICA BANK: Αρκετές φορές οδηγήθηκε σε δημοπρασία η μετοχή. Στο ξεκίνημα έκανε πράξη στα 2,50 ευρώ με αποτέλεσμα να πάει ο Γενικός Δείκτης στο +0,80% και ο Τραπεζικός στο +2,4% περίπου παρά το γεγονός ότι όλες οι συστημικές είχαν απώλειες. Ο δε FTSE Mid Cap πήγε στο +14,74%. Σκεφτείτε πως αν σήμερα ήταν όλες οι μετοχές μέσα η αποτίμηση θα έλεγε 2,2 δισ. ευρώ. Μεγάλη η μεταβλητότητα της τιμής και στο κλείσιμο την πήγαν με λίγα κομμάτια στα 1,78 ευρώ με άνοδο 550%.

Λίγο πριν πάμε στις τελικές δημοπρασίες ενεργοποιήθηκε άλλη μία φορά ο μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας στη μετοχή και με τελευταία πράξη στα 0,99 ευρώ πήγε στα 1,80 ευρώ με 3 χιλ. τεμάχια. Προφανώς και θεωρούμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να ξεσκονίσει τις συναλλαγές. Συνολικά έγινε όγκος 44 χιλ. τεμαχίων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πτωτικά και οι 4 συστημικές και μάλιστα με αξιόλογη πτώση κάποιες. Η Πειραιώς είχε τη μεγαλύτερη πτώση με 3,08%, ακολούθησε η ΕΤΕ με -1,94%, η ΑΛΦΑ έχασε 1,54% και η ΕΥΡΩΒ 1,03%.

JUMBO: Η Optima Bank αύξησε την τιμή στόχο στα 16,40 ευρώ από 15,60 ευρώ λόγω της καλής δημιουργίας ρευστού στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οδηγούμενη από τη μείωση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και τη βελτίωση της κερδοφορίας. Διατηρεί σύσταση αγοράς ενώ αναφέρει πως το μοντέλο προεξόφλησης ταμειακών ροών δίνει τιμή στόχο τα 20,50 ευρώ, αλλά λόγω της χαμηλής ορατότητας, λόγω των αποθεμάτων που έρχονται από Κίνα και τα υψηλά ναύλα υιοθετεί discount 20% στη δίκαιη τιμή.

Σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα και επηρέασε και αυτή τους δείκτης στους οποίους συμμετέχει. Έκοψε 0,30 ευρώ αλλά έχασε 0,43 ευρώ, δηλαδή το μέρισμα και μισό ακόμα σχεδόν.

ΤΑΚΤΙΚΗ (απάντηση): Θα πρέπει να τα ζυγίσετε όλα. Η στήλη αν και βλέπει πως τα αποτελέσματα πολλών εισηγμένων είναι καλά και δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο, βλέπει και αρκετούς κινδύνους. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τον κίνδυνο που δημιουργούν οι υψηλές τιμές ενέργειας, ναύλων, πρώτων υλών κ.α. Επίσης εδώ και καιρό η έξαρση της πανδημίας είναι μεγάλη και κάποιες χώρες μπαίνουν σε lockdown παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο. Δεν αποκλείουμε βραχυπρόθεσμα διατήρηση της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα και κάποιες αναταράξεις.

Στην παρούσα φάση, θεωρούμε πως η ρευστότητα πρέπει να είναι σε καλά επίπεδα και να γίνονται προσεκτικές κινήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν είναι δουλειά μας να προτείνουμε μετοχές για αγορά ή πώληση. Εμείς απλά σχολιάζουμε και οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από τους επενδυτές σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες της αγοράς.

LAVIPHARM: Ο Βασίλης Μπαλούμης, πρώην οικονομικός διευθυντής του ομίλου Lamda Dev. θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης. Δέχθηκε κάποιες πιέσεις σήμερα η μετοχή, αν και με σχετικά χαμηλό όγκο. Πήγε μέχρι τα 0,3940 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 0,45 ευρώ με απώλειες 2,60% και όγκο 28 χιλ. τεμάχια.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μέρες τώρα βλέπουμε να βγαίνουν κομμάτια στους πωλητές χωρίς να βρίσκουν αγοραστή. Σήμερα πουλούσαν στα 288 ευρώ 796 τεμάχια, τα οποία δεν είναι και λίγα για τη μετοχή.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Αν ήταν καλύτερο το κλίμα ίσως τη βλέπαμε λόγω του εννεαμήνου ακόμα πιο ψηλά. Έχει χρόνο όμως. Στα 2,20 ευρώ και στο +1,85% με όγκο 112 χιλ. τεμάχια.

BRIQ: Καλό το εννεάμηνο με την εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής να είναι υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Στα 2,10 ευρώ το κλείσιμο.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Νομίζουμε πως ο βασικός μέτοχος μετά τις τελευταίες κινήσεις που έγιναν πριν από ένα μήνα, έχει υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης. Έχουμε την αίσθηση πως έχει καθυστερήσει.

FLEXOPACK: Δέχθηκε και πάλι πιέσεις λόγω των αποτελεσμάτων. Στα 6,65 ευρώ και στο -4,32%. Χαμηλός ο όγκος αλλά δεν υπάρχουν και πολλά κομμάτια. Η αποτίμηση στα 78 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης