Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θερίζει την Ελλάδα η πανδημία, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι – 655 θάνατοι σε μία εβδομάδα, συνολικά 18.516 οι νεκροί

Θερίζει την Ελλάδα η πανδημία, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι – 655 θάνατοι σε μία εβδομάδα, συνολικά 18.516 οι νεκροί
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία περί της διαρκούς αύξησης των διασωληνωμένων, που έχουν φτάσει τους 697
Σχετικά Άρθρα

Η επίσπευση της αναμνηστικής δόσης και η προώθηση της εμβολιαστικής εκστρατεία μέσω εκβιαστικών διλημμάτων και περιοριστικών μέτρων βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού ενώ η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει τη χώρα, με καθημερινά δεκάδες νεκρούς, αύξηση νοσηλειών και διαρκή άνοδο διασωληνωμένων.
Τραγικό είναι το στοιχείο, πως σε μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 655 θάνατοι.
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία περί της διαρκούς αύξησης των διασωληνωμένων, που έχουν φτάσει τους 697 ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 18.516 νεκροί από την έναρξη της πανδημίας.
Το καλό είναι η σταθεροποίηση, που καταγράφουν τα κρούσματα στη χώρα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μοιραστεί το πρώτο από τα δύο self test που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν έλεγχο πριν από κάθε έξοδο και συνάθροιση.

Πλεύρης για μετάλλαξη Omicron: Δύο ακόμη ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα

Για δύο νέα ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού, που εξετάζονται στην Αθήνα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του, δύο ημέρες μετά το πρώτο περιστατικό που εντοπίστηκε στα Χανιά της Κρήτης.
Τα δύο νέα ύποπτα κρούσματα, φαίνεται, από την γονιδιακή ανάλυση PCR, ότι νοσούν πιθανότατα από τη νέα παραλλαγή Omicron, αυτό όμως μένει να επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση και των δύο ασθενών είναι καλή καθώς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και παρακολουθούνται ενώ παραμένουν στο σπίτι τους.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση είναι άσχετα με το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα της Κρήτης.
Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Ν. Αφρική και οι οποίοι ήρθαν στη χώρα πριν επιβληθεί απαγόρευση.

Οικονόμου: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα – Απαραίτητο το εμβόλιο για να βρεθούμε σε οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι

«Όποιο μέτρο χρειάζεται, λαμβάνεται, το ανακοινώνουμε και τίθεται σε ισχύ», τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος και ξεκαθάρισε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με μέτρα ενόψει εορτών, ανέφερε ότι «έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και όσο πιο πολύ το ακολουθήσουμε και εφαρμόσουμε τις οδηγίες, τόσο πιο καλά και με ασφάλεια θα περάσουμε τα Χριστούγεννα. Συστήνουμε σε όλους να κάνουν χρήση του μέτρου για ένα δωρεάν σελφ τεστ, να το κάνουν και οι εμβολιασμένοι για να δουν και εκείνοι που βρίσκονται».
Πρόσθεσε ότι «προφανώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο άνετα σε θεματικά πάρκα και άλλους χώρους, για τους οποίους θα υπάρχουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους».
«Κατά την γνώμη μου, το εμβόλιο είναι απαραίτητο για να βρεθούμε σε οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι και να προστατεύσουμε όλους εκείνους με τους οποίους θα καθίσουμε μαζί και θα ανταλλάξουμε ευχές», είπε χαρακτηριστικά.

Τρίτη δόση εμβολίου

Στους τρείς μήνες θα γίνεται η αναμνηστική δόση, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις για τους 18 και άνω.
Σχετικές ανακοινώσεις για την τρίτη δόση έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με θέμα το «άνοιγμα» της τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.
Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι με την εμφάνιση της Omicron και στην Ελλάδα επανεξέτασε τις συστάσεις για την τρίτη δόση.
Η αναμνηστική δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις για τους 18 και άνω.
Σε περίπτωση νόσησης, η τρίτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.
Το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το J&J παραμένει. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους.
Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού αυτήν την Κυριακή.
Τη Δευτέρα 6/12 θα διορθωθούν και οι συστάσεις.
Έχει αυξηθεί η δυναμικότητα για τον Δεκέμβριο, που μπορούν να γίνουν πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο.
Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αν και μόλις πριν λίγες ημέρες δια στόματος του πρωθυπουργού, αρνούνταν πως κάτι τέτοιο ήταν στους σχεδιασμούς της.

Παγώνη: Ο κορωνοϊός θα μείνει, αλλά δεν θα είναι επιθετικός – Σταθεροποίηση κρουσμάτων, ανησυχία γαι θανάτους και ΜΕΘ

Ο κορωνοϊός εδώ θα είναι, όμως δεν θα είναι επιθετικός όπως είναι και έτσι θα προχωρήσουμε απ’ ό,τι φαίνεται, εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες και πλέον, οι δείκτες που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα είναι θάνατοι και ΜΕΘ και «εκεί πρέπει να εστιάσουμε».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, «η Βόρεια Ελλάδα έχει πληρότητα 98% Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια. Είναι λίγα τα κρεβάτια».

Τζανάκης: Υψηλοί αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στα Χριστούγεννα

«Δυστυχώς μέσα στα Χριστούγεννα θα πάμε με υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους», εκτίμησε ο Νίκος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας.
«Θέλω να πιστεύω ότι το ταβάνι των διασωληνωμένων θα είναι το 750, και όχι πάνω από 800, ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ 75 και 95… Θέλω να πιστεύω ότι στις πιο πολλές μέρες δε θα υπερβούμε τον τριψήφιο αριθμό», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.

Καπραβέλος: Βλέπω μαύρα Χριστούγεννα


«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότης σαν ΕΣΥ ζητάμε έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί προβλέπω επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, βλέπω μαύρα Χριστούγεννα», ανέφερε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η πολιτεία, μάσκες παντού εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, lockdown των ανεμβολίαστων, “πράσινο πάσο” σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει».
«Επιτέλους η πολιτεία άλλαξε το επιχειρησιακό της σχέδιο αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Η υποχρεωτικότητα είναι το μεγάλο μας όπλο, είναι η μόνη μας ελπίδα να ελέγξουμε την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν μας άκουγε από το καλοκαίρι η πολιτεία δεv θα είχαμε αυτή τη σφοδρότητα του 4ου κύματος», σημείωσε ο ίδιος.

Ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «η νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε».
Εξήγησε ότι «μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή» και πρόσθεσε πως «δεν δεχόμαστε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα 110%».
Προειδοποίησε πως θα πρέπει να δώσουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων σε σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας όλου του ΕΣΥ.

ΕΟΔΥ: 5.157 κρούσματα και 88 θάνατοι στις 4/12

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid – 19 που καταγράφηκαν το Σάββατο (4/12/2021) είναι 5.157 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 962.695 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.290 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.516 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_163.JPG1_177.JPG

Στους 697 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 697 (61.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (79.63%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 142 (20.37%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
4_90.JPG3_116.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.554 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 455 (ημερήσια μεταβολή +7.82%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 450 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

6_50.JPG5_57.JPG
7_37.JPG

ΕΟΔΥ: 1.537 κρούσματα στην Αττική, 818 στη Θεσσαλονίκη

Από τα 5.157 κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (4/12/2021), τα 1.537 καταγράφονται στην Αττική και 818 στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αχαΐα εντοπίζονται 126 μολύνσεις, στον Έβρο 122, στο Ηράκλειο 116, στη Λάρισα 124, στη Μαγνησία 102 και στις Σέρρες 129.

Αναλυτικά, τα κρούσματα στην Αττική, κατανέμονται ως εξής:

Ανατολική Αττική 193
Βόρειος τομέας Αθηνών 205
Δυτική Αττική 92
Δυτικός τομέας Αθηνών 194
Κεντρικός τομέας Αθηνών 467
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 24
Νότιος τομέας Αθηνών 168
Πειραιάς 194

Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:

krousmata_greece_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης