Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος +1,87% ο Dow Jones στη Wall Street με το βλέμμα σε επιτόκια και Fed

Άνοδος +1,87% ο Dow Jones στη Wall Street με το βλέμμα σε επιτόκια και Fed
Θετικό κλίμα στη Wall Street
Σχετικά Άρθρα

Με θετικά πρόσημα κινήθηαν σήμερα 6/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του κορωνοϊού και προετοιμάζονται για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Δρ Fauci μιλώντας στο CNN σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις για τη διασπορά της μετάλλαξης Omiceron δείχνουν ότι ενδεχομένως να είναι λιγότερο επικίνδυνος από το στέλεχος Δέλτα.
Όπως σημείωσε, αν και οι αναφορές από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι ο ιός έχει μεγάλη διασπορά, οι νοσηλείες δεν αυξάνονται στον ίδιο βαθμό.
«Παρότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, (η μετάλλαξη) δεν μοιάζει να προκαλεί (νόσηση) με υψηλό βαθμό βαρύτητας», συνέχισε.
«Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», επισήμανε.
Στο μεταξύ, την προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα μονοπωλήσουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την Παρασκευή.
Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της αμερικανικής Fed, J. Powell και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει στρέψει την προσοχή της στο άλμα του πληθωρισμού και ετοιμάζεται να αναλάβει δράση για να αποτρέψει τον κίνδυνο να υπάρξει απαγκίστρωση των πληθωριστικών προσδοκιών, τροφοδοτώντας ένα νέο ράλι των τιμών.
Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν και οι εξελίξεις στην Κίνα, όπου η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα υποχρεωτικά αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών. Παράλληλα, ο υπερχρεωμένος κολοσσός των ακινήτων China Evergrande παραδέχτηκε ότι ενδεχομένως να μην μπορέσει να αποπληρώσει τους πιστωτές του.

O δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,87% στις 35.227 μονάδες
O δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,17% στις 4.591 μονάδες
O δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,93% στις 15.225 μονάδες


Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για τη μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού στο ξεκίνημα της εβδομάδας καθώς οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι, αν και ακόμα υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Ο γερμανικός DAX κέρδισε +1,4% και στις 15.380,79 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο +1,5% στις 6.865,78 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άλμα +1,7% στις 7.232,28 μονάδες.
Με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γύρω από την μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού..
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία μπορεί να ξεπεράσει άνετα το 5% τον Απρίλιο του επομένου έτους, προειδοποίησε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζες, Ben Broadbent.
Τόνισε ακόμη ότι η σφιχτή αγορά εργασίας στη χώρα είναι πιθανό να αποτελέσει μια πιο επίμονη πηγή πληθωρισμού.
«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω στους επόμενους μήνες και οι πιθανότητες είναι ότι θα ξεπεράσει άνετα το 5% όταν το πλαφόν της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (Ofgem) στις λιανικές τιμές ενέργειας, προσαρμοστεί τον επόμενο Απρίλιο», τόνισε ο Broadbent σε ομιλία του.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας «βουτιά» 6,9% σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Σε ετήσια βάση, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 1%, καταγράφοντας την πρώτη μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2020.
«Τα σημερινά δεδομένα βιομηχανικών παραγγελιών αποτελούν ένα κρύο ντους για τη γερμανική βιομηχανία.
Όταν η παγκόσμια οικονομία βγήκε από το χειμερινό lockdown 2020/21, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.
Στο τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο, οι παραγγελίες κατέρρευσαν και μειώθηκαν κατά περισσότερο από 12% μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.
Η απότομη κατάρρευση το καλοκαίρι αφήνει ολοένα και περισσότερο το στίγμα της στη βιομηχανία - μια αντανάκλαση ίσως των συνεχιζόμενων τριβών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των εταιρειών που απλώς καθυστερούν νέες παραγγελίες ή, χειρότερα, ακυρώνουν παραγγελίες, γνωρίζοντας ότι οι χρόνοι παράδοσης είναι ούτως ή άλλως μεγάλοι», σχολιάζει o Carsten Brzeski της ING.
Χαμηλότερα κινείται η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλη την Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, με τον οικονομικό δείκτη να υποχωρεί στις 13,5 μονάδες από 18,3 έναν μήνα πριν.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στις 15,9 μονάδες.
«Όπου οι τιμές των μετοχών σταθεροποιούνται, οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα βελτιωθούν», σημειώνει.
Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης προσγειώθηκε στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο, καθώς οι νέοι περιορισμοί για τη συγκράτηση της πανδημίας επισκιάζουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη.
Η μέτρηση για την τρέχουσα αποτίμηση κινήθηκε καθοδικά για τρίτο διαδοχικό μήνα, στις 13,3 μονάδες από 23,5 τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό από τον Μάιο.
Ωστόσο, ο δείκτης για τις προσδοκίες αυξήθηκε στις 13,8 μονάδες, από 13,3

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας

Στο κόκκινο διαπραγματεύονται οι αγορές της Ασίας, με τη μετοχή του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande να υποχωρεί 20%, καθώς θα αφαιρεθεί από τον δείκτη China Enterprises.
Βουτιά -20% για την μετοχή του κινεζικού κολοσσού Evergrande, καθώς βρίσκεται για τρίτη φορά στο χείλος της χρεοκοπίας.
Έχοντας πραγματοποιήσει τρεις πληρωμές κουπονιών τους τελευταίους δύο μήνες, η Evergrande αντιμετωπίζει και πάλι το τέλος της περιόδου χάριτος 30 ημερών τη Δευτέρα, καθώς πρέπει να καταβάλλει 82,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, μία πληροφορία που ανέφερε ότι οι πιστωτές είχαν ζητήσει 260 εκατομμύρια δολάρια και ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί κεφάλαια για την αποπληρωμή, ώθησε τις αρχές να καλέσουν τον πρόεδρό της - και εξάλειψε το ένα πέμπτο της αξίας της μετοχής της τη Δευτέρα.
O κινεζικός κολοσσός δεσμεύτηκε να «εμπλακεί ενεργά» με offshore πιστωτές για να διαμορφώσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Η Evergrande παλεύει με υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σημαίνει ότι μια άτακτη κατάρρευση θα μπορούσε να συνταράξει τον τομέα των ακινήτων και όχι μόνο.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η συντονισμένη προσπάθεια των αρχών σήμανε ότι η Evergrande πιθανότατα έχει ήδη εισέλθει σε μια διαχειριζόμενη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους-περιουσιακών στοιχείων.
Μετά τον καταιγισμό δηλώσεων, η μετοχή της Evergrande σημείωσε πτώση 20% τη Δευτέρα για να κλείσει στο ιστορικό χαμηλό των 1,82 δολ. Χονγκ Κονγκ.
Το ομόλογό του Νοεμβρίου 2022 - ένα από τα δύο ομόλογα που θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν μετά τη μη πληρωμή της Δευτέρας - διαπραγματευόταν στην επισφαλή τιμή των 18,560 σεντς ΗΠΑ στο δολάριο, σε σύγκριση με 20,083 σεντς στο κλείσιμο της Παρασκευής.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό, για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους, απελευθερώνοντας ρευστότητα 1,2 τρισ. Γουάν μακροπρόθεσμα για να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, η οποία επιβραδύνεται λόγω πανδημίας.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μειώνει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες, κατά 50 μονάδες βάσης, από τις 15 Δεκεμβρίου.
Η μείωση δεν θα αφορά στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς με υφιστάμενο RRR 5%, πρόσθεσε.
Η μείωση, η δεύτερη από την αρχή του έτους, ακολουθεί μια ευρεία περικοπή τον Ιούλιο, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Li Keqiang ως ένας τρόπος να επιταχύνει τη στήριξη για την οικονομία, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο Asia Dow κατέγραψε πτώση -0,9% στις 3.710 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,36% στις 27.927 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -1,76% στις 23.349 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες -0,5% στις 3.589 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης