Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Πέφτουν οι τόνοι για υποχρεωτικό εμβολιασμό μετά τις αντιδράσεις - Το βάρος στο ψηφιακό πιστοποιητικό

ΕΕ: Πέφτουν οι τόνοι για υποχρεωτικό εμβολιασμό μετά τις αντιδράσεις - Το βάρος στο ψηφιακό πιστοποιητικό
Η δήλωση Von der Leyen περί υποχρεωτικού εμβολιασμού προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Σχετικά Άρθρα

Η επικαιροποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19 με την εισαγωγή της αναμνηστικής δόσης θα «αναγκάσει αναπόφευκτα» εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που υστερούν στην εμβολιαστική κάλυψη να ανεβάσουν ταχύτητες, δήλωσε στο Euractiv Ευρωπαίος υπουργός.
Η συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη εντάθηκε ύστερα από τις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Layen  ότι «ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Αντιδράσεις

Η δήλωση προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στην Πράγα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τσεχίας και η μελλοντική κυβέρνηση συγκρούστηκαν για το θέμα, ενώ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, των οποίων οι επιδόσεις στα ποσοστά εμβολιασμού είναι οι χειρότερες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (25,9% και 38,3% των πλήρως εμβολιασμένων αντίστοιχα), οι πολιτικοί επέμειναν ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι δεν είναι η λύση.
Η Ιταλία πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο είναι η «λάθος στρατηγική».
«Η εφαρμογή μιας απόφασης που δεν βελτιώνει τις επιδόσεις, παράγει πρόστιμα που πιθανότατα δεν θα πληρωθούν και εξοργίζει τους μη εμβολιασμένους, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Renato Brunetta.

Η θέση της Γερμανίας

Ερωτηθείς από την Euractiv Γερμανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert σχολίασε: «Δεν μπορώ να δώσω πληροφορίες για ευρωπαϊκά θέματα.
Ωστόσο, υπάρχουν πολύ διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη και πολύ διαφορετικές νοοτροπίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Επομένως, δεν θα ήταν εύκολο να συμφιλιωθούμε με όλους για αυτό το θέμα».
«Αυτό το σενάριο δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό.
Είναι ένα ζήτημα που κάθε χώρα πρέπει να λύσει σε εθνικό επίπεδο, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
Νομίζω ότι στη Γερμανία θα υπάρξει πρώτα μια εθνική απόφαση», πρόσθεσε ο Seibert.
Το θέμα συζητείται επί του παρόντος από την επιτροπή δεοντολογίας στη Γερμανία και θα ψηφιστεί στην βουλή τον Ιανουάριο.

Το βάρος στο ψηφιακό πιστοποιητικό

Ο Ευρωπαίος υπουργός ανέφερε ότι προς το παρόν το μόνο εργαλείο για την αύξηση των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη είναι η επικαιροποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 που θα καταστήσει αδύνατα τα ταξίδια εντός της ΕΕ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες.
Η Επιτροπή πρότεινε να είναι έγκυρο το πιστοποιητικό μόνο εάν κάποιος λάβει και την τρίτη δόση εντός εννέα μηνών μετά τη δεύτερη.
Η Euracitv πληροφορήθηκε ότι μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν αυτήν την πρόταση είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Λετονία.
Αυτές οι χώρες θα προτιμούσαν να μειώσουν το χρόνο από τη δεύτερη δόση, αλλά βρίσκουν το όριο των 9 μηνών ως μια καλή συμβιβαστική λύση.
Άλλοι, όπως το Βέλγιο και η Δανία, προτιμούν ένα όριο 12 μηνών, αλλά φαίνεται ότι αυτή η πρόταση δεν κερδίζει έδαφος.
Η τελική απόφαση για το θέμα αναμένεται σε συνεδρίαση του Coreper την επόμενη εβδομάδα και το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι από μόνη της η επικαιροποίηση του πιστοποιητικού COVID θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ειδικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν ταξιδεύουν καθόλου.
Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία, η εγχώρια έκδοση του πιστοποιητικού covid -19 δεν συμβάλλει στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς επιτρέπει σε μη εμβολιασμένα άτομα που διαθέτουν αντισώματα πάνω από 150 BAU/ml να επισκέπτονται εμπορικά κέντρα ή εστιατόρια.
Πηγές της ΕΕ ανέφεραν στην Euractiv την περασμένη εβδομάδα ότι όσοι αντιστέκονται τώρα, θα αναγκαστούν τελικά να εισαγάγουν υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποια στιγμή, διαφορετικά η ενιαία αγορά της ΕΕ θα τεθεί σε κρίσιμη δοκιμασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης