Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Κινέζοι έγιναν …δράκοι με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ - Δύσκολη η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης

Οι Κινέζοι  έγιναν  …δράκοι με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ  - Δύσκολη η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης
Η ένταση ανάμεσα στους Κινέζους και του ΑΔΜΗΕ ΑΕ, έξι μήνες πριν την λήξη της θητείας της σημερινής διοίκησης, τείνει να εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Ο ρόλος της… Ιφιγένειας εν ΑΔΜΗΕ δεν ταιριάζει στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μανούσο Μανουσάκη, ο οποίος από τα τέλη του 2017 βρίσκεται στο τιμόνι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας και τώρα «παίζεται» η παραμονή του, για τα επόμενα τρία χρόνια αφού η θητεία του λήγει τον Ιούνιο του 2022.
Οι Κινέζοι μέτοχοι με ποσοστό 24% στην εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ μέσω της εταιρείας State Grid εν μία νυκτί έγιναν «δράκοι» απέναντι στον Μανούσο Μανουσάκη και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, λαμβάνοντας την στήριξη του πρωθυπουργικού γραφείου έναντι των Κινέζων.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ έδωσαν προνόμια στον μέτοχο της μειοψηφίας δηλαδή στους Κινέζους, σχετικά με την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ αφού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους για τις αλλαγές της διοικητικής πυραμίδα της εταιρείας.
Η ένταση ανάμεσα στους Κινέζους και του ΑΔΜΗΕ ΑΕ, έξι μήνες πριν την λήξη της θητείας της σημερινής διοίκησης, τείνει να εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.
Βέβαια η σπουδή κάποιων να τροφοδοτηθεί ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός τύπος με δημοσιεύματα για τη διαμάχη των Κινέζων{State Grid} με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ Μανούσο Μανουσακη, έχει απασχολήσει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκρηκτικό κλίμα

Το κλίμα που επικρατεί στην Ηρώδου Αττικού μπορεί να αποτυπωθεί μόνο μέσα από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που είπε στον τηλεοπτικό αέρα «ότι τα έχει πάρει στο κρανίο» με τις κερδοσκοπικές κινήσεις ορισμένων επιχειρηματιών στην άνοδο των τιμών των υγειονομικών μασκών.
Οι διαρροές αλλά και η κυβερνητική υποστήριξη στο πρόσωπο του Μανούσου Μανουσάκη στην κόντρα με τους Κινέζους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη μια συμβιβαστική λύση, η οποία αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στο ενδεχόμενο που μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται να μην ανανεωθεί η θητεία του κ Μανούσου Μανουσάκη, ο ΑΔΜΗΕ με νέα διοίκηση, δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τους Κινέζους, οι οποίοι επιθυμούν να δώσουν δική τους τεχνολογία στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
H DG Comp έχει «παγώσει» την ενεργό δράση των Κινέζων στη θυγατρική εταιρεία ΑΡΙΑΔΝΗ θυγατρική του ΑΔΜΗΕ ΑΕ που έχει αναλάβει την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει στους Κινέζους ότι η επενδυτική τους συμμετοχή τους στην ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕ θα είναι παθητική χωρίς περαιτέρω ανάμειξη στην λειτουργία της εταιρείας.
Οι Κινέζοι πνέουν τα μένεα κατά της σημερινής διοίκησης του ΑΔΜΗΕ διότι κύκλοι προσκείμενοι σε σημαντικές πληροφορίες λένε ότι δεν έχει σημασία τι οδηγίες δίνει η DG Comp αλλά και πώς τίθεται κάποια ερωτήματα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Οι χειρισμοί στην υπόθεση θεωρούνται κατώτερες των προσδοκιών και σήμερα οι Κινέζοι θέτουν θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Μανούσου Μανουσάκη ενώ το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητεί λύση, η οποία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο του 2022, διότι ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ έχει ανάγκη από διοίκηση που δεν θα αμφισβητείται από κανέναν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης