Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αλέξανδρος Εξάρχου (Greenhill - Kiloman): O Μπάκος και Καϋμενάκης θα στηρίξουν ενεργά την επένδυση στον Ελλάκτωρ

Αλέξανδρος Εξάρχου (Greenhill - Kiloman): O Μπάκος και Καϋμενάκης θα στηρίξουν ενεργά την επένδυση στον Ελλάκτωρ
Ξεχνούν ότι επένδυσαν ήδη 132 εκατομμύρια ευρώ σε μία εταιρεία που όχι μόνο δεν διοικούν αλλά και δεν εκπροσωπούνται καν στην διοίκηση της.
Σχετικά Άρθρα

Oι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης θα στηρίξουν την επένδυση στον Ελλάκτωρ αναφέρει ο Αλέξανδρος Εξάρχου διευθυντής των εταιριών Greenhill και Kiloman.
Οι εφοπλιστές είναι έτοιμοι να επενδύσουν και νέα χρήματα εφόσον χρειαστεί ανέφερε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.

Tι θα κάνετε αν η Greenhill και Kiloman καταφέρουν να διορίσουν διοίκηση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αναλάβετε την εταιρεία. Θα επενδύσετε τα κεφάλαια που απαιτούνται;

Ρωτάνε ορισμένοι, αν οι κκ Μπάκος και Καϋμενάκης θα επενδύσουν άλλα χρήματα στην Ελλάκτωρ.
Ξεχνούν ότι επένδυσαν ήδη 132 εκατομμύρια ευρώ σε μία εταιρεία που όχι μόνο δεν διοικούν αλλά και δεν εκπροσωπούνται καν στην διοίκηση της.
Είναι προφανές ότι όταν θα έχουν αποφασιστικό λόγο στην διοίκηση της εταιρείας θα συνεχίσουν να βάζουν χρήματα στην Ελλάκτωρ, εφόσον απαιτείται.
Είναι αστείο και να το συζητάμε το θέμα αυτό.
Βάλαμε χρήματα στην διοίκηση Μπουλούτα και δεν θα βάλουμε στην δική μας;

Μήπως τελικά ενδιαφέρεστε να πουλήσετε στη Reggeborgh και μάλιστα ακριβά τις μετοχές σας;

Οι υποκείμενες σκέψεις όσων έχουν τέτοιες απορίες είναι αν οι κύριοι Μπάκος και Καϋμενάκης έχουν την δυνατότητα και την επιθυμία να στηρίξουν την εταιρεία, αν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για τον έλεγχο μιας μεγάλης εταιρείας όπως η Ελλάκτωρ.
Είναι κι αυτό μέρος μιας εκστρατείας δυσφήμησης της οποίας υπήρξαμε θύματα.
Προτιμώ να θέσω εγώ το ερώτημα που υπονοείται:
Είναι ειλικρινής η διάθεσή τους να επενδύσουν στην εταιρεία ή πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό παιγνίδι;
Η απάντηση είναι απλή.
Δεν θυμάμαι ο κ. Μπάκος ή ο κ. Καϋμενάκης να έχουν κάνει κάποιο χρηματιστηριακό παιγνίδι στην ζωή τους.
Τόσο ο κ Δ. Μπάκος όσο και ο κ. Γ. Καϋμενάκης είναι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες που έφυγαν από την πατρίδα, πάλεψαν σε εξαιρετικά δύσκολες και ανταγωνιστικές αγορές.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν κληρονόμησαν περιουσίες, ούτε διαχειρίστηκαν χρήματα των συζύγων.
Πάλεψαν, πολέμησαν και επέτυχαν μόνοι τους να είναι σε θέση να επενδύουν όταν το αποφασίσουν και όταν αυτό συμβεί να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους όσο χρειαστεί ώστε αυτές να αποδώσουν.
Έτσι ζουν και με αυτά τα εφόδια πέτυχαν να δημιουργήσουν μια σειρά επιχειρήσεων που τους επιτρέπει να επενδύουν 130 εκατ. στην Ελλάκτωρ ακόμα και όταν δεν συμμετέχουν στην διοίκηση ακριβώς επειδή δεν εξαρτώνται από τα χρήματα αυτά.
Στην Ελλάκτωρ εισήλθαν για να αγοράσουν την εταιρεία και όχι για να μεταπωλήσουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο.
Αν ψάχνετε για μεγάλους παίκτες των χρηματιστηρίων δεν θα τους βρείτε εδώ.

Περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς…

Δεν είναι σωστό να τοποθετηθούμε με γνώμες, αυτή την χρονική στιγμή για υπόθεση που βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Θα το κάνουμε αμέσως μετά την λήψη της απόφασης.

Κύριε Εξάρχου, πως εσείς προσωπικά εκπροσωπείτε κάτι νέο για την εταιρεία και ότι είστε κομμάτι μιας διοίκησης που χρεώνεται για την σημερινή κατάσταση της Ελλάκτωρ;

Έχω ακούσει τη σχετική παραφιλολογία.
Και νομίζω ότι τα δικαστήρια θα δώσουν την απάντηση σε κάποιους που πίστεψαν ότι με την λάσπη θα κάνουν την δουλειά τους.
Πάμε όμως να δούμε την πραγματικότητα.
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο υποφαινόμενος, δεν συμμετείχε στις παλαιές διοικήσεις μαζί με τους κκ Κούτρα, Μπόμπολα και αδελφούς Καλλιτσάντση.
Συμμετείχε στην διοίκηση του Σάκη και του Δημήτρη Καλλιτσάντση, οι οποίοι ανέλαβαν όταν όλοι οι υπόλοιποι δραπέτευσαν, κυριολεκτικά.
Και δραπέτευσαν γιατί γνώριζαν την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η ΑΚΤΩΡ τον Ιούλιο του 2018 με 700 εκατ. υποχρεώσεις, εγκαταλελειμμένα έργα σε Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία, ανοικτά θέματα κανονιστικής φύσεως τόσο με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (και τεράστια απλήρωτα πρόστιμα) όσο και με την Παγκόσμια Τράπεζα, που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την ανάληψη νέων έργων στη Ελλάδα και στη Βαλκάνια. Αυτή είναι αλήθεια.
Η παραφιλολογία που παρακολουθούμε, έκρυβε συγκεκριμένο σχεδιασμό:
Να δοθεί άφεση αμαρτιών σε όσους οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης αλλά βοήθησαν στην ανάληψη της διοίκησης τον Ιανουάριο του 2021 από την Reggeborgh.
Κάποιοι προσπαθούν να φορτώσουν τις αμαρτίες πολλών ετών στην δική μας διοίκηση των δύο ετών και προφανώς διάλεξαν λάθος δρόμο.
Επί των ημερών μου η ΑΚΤΩΡ διασώθηκε από βέβαιη καταστροφή και διατηρήθηκε στην ίδια ανταγωνιστική θέση που την παρέλαβα, χωρίς τράπεζες και χωρίς αυξήσεις(ποσό μάλλον μεγάλες) μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.
Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και η σημερινή διοίκηση χρησιμοποιεί τα δικά μας έργα που ξεκίνησαν και ωρίμασαν στην εποχή μας για να μπορέσει να δείξει κάποιο έργο. Το ερώτημα για μένα είναι σε ποια νέα έργα συμμετείχε η εταιρεία έκτοτε.
Η απώλεια της Εγνατίας, για παράδειγμα, ήταν μεγάλη ήττα.
Ήταν αδιανόητο το γεγονός ότι η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις αποσύρθηκε (αν και το είχαμε προβλέψει), και παραδόθηκε άνευ όρων. Κι αυτό το χρεώνεται αποκλειστικά η σημερινή διοίκηση.
Ήταν επιλογή τους η εταιρεία να μικρύνει.

Ειπώθηκε ότι ο Σάκης Καλλιτσάντσης συμμετείχε στο σχήμα σας

Η μόνη και απλή αλήθεια είναι δεν συμμετείχε ποτέ στην πρωτοβουλία μας ούτε θα συμμετέχει στο μέλλον.
Εκείνη την στιγμή αποφάσισα να απευθυνθώ στον Δημήτρη Μπάκο που γνώριζα από παλιά.
Και ο κ. Μπάκος δέχτηκε να εξαγοράσει μαζί με τον κ. Καϋμενάκη τις μετοχές που εκποιούσε η Farallon.
Με την Farallon έγινε η συμφωνία για την απόκτηση των μετόχων από την Greenhill και όχι με τους Α. και Δ. Καλλιτσάντση.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σας έγινε πρόταση να πωλήσετε;

Το μόνο που έχει νόημα να απαντήσω εδώ είναι ότι η Greenhill και η Kiloman δεν ενδιαφέρονται για ευκαιριακά μετοχικά κέρδη.
Επένδυσαν για να δουλέψουν την εταιρεία και όχι για να πουλήσουν και να φύγουν με κάποιο κέρδος.
Άρα η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
Σκοπός μας δεν είναι η πώληση των μετοχών.
Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος στα πλαίσια πάντα των νόμων που διέπουν τις εισηγμένες.
Σας είπα, δεν πωλούν.

Και τι θα γίνει στο τέλος; Θα είστε σε μόνιμη διαμάχη;

Δεν είναι αυτή δική μας επιλογή.
Από την πλευρά μας έγινε ότι ήταν δυνατόν για να βρεθεί ένα modus operandi με τον άλλο μεγάλο μέτοχο της εταιρείας, αλλά είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρονται να μιλήσουν.
Το γιατί το αφήνω στην κρίση σας.
Ελπίζω μόνο ο λόγος που δεν δέχτηκαν έστω να επιχειρήσουν να βρεθεί μια λύση να μην είναι το γεγονός ότι τα σχέδια τους για την εταιρεία είναι τέτοια, που δεν επιτρέπουν συζητήσεις με μη ελεγχόμενους μετόχους.
Κι σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Εμείς θα είμαστε έτσι ή αλλιώς εδώ για να βοηθήσουμε την εταιρεία να κρατηθεί όρθια και να αναπτυχθεί. Και έχουμε σχέδια για την Ελλάκτωρ.
Σχέδια να μεγαλώσει η εταιρεία και να έχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την θέση που της αρμόζει.

Τι ζητάτε τελικά από την άλλη πλευρά; Μπορείτε να συνυπάρξετε; Ποιοι είναι οι όροι σας για να επικρατήσει συναίνεση;

Ακούστε, η Ελλάκτωρ δεν είναι σωματείο, ούτε κοινωνική παρέα, είναι εισηγμένη εταιρεία που πρέπει να λειτουργεί με βάση κανόνες.
Έχουμε αξίωση από όλες τις πλευρές του οφειλόμενου σεβασμού των δικαιωμάτων μας αλλά και της κείμενης νομοθεσίας.
Πέραν αυτού δεν ζητάμε κάτι.
Θεωρούμε ότι είναι λογικό οι βασικοί μέτοχοι εταιρείας του μεγέθους της Ελλάκτωρ να αναζητούν συμφωνία στους επιχειρηματικούς στόχους και βέβαια να αναζητούν συναινετικό τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων.
Σε αυτό ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε ανοικτοί.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι η συμμετοχή με ένα η δυο πρόσωπα στο ΔΣ της Ελλάκτωρ δεν είναι αυτοσκοπός ούτε κάτι τέτοιο από μόνο του θα έφερνε απαραιτήτως την συναίνεση. Αυτή θα επιτευχθεί όταν οι μέτοχοι αποκτήσουν μια δυνατότητα να συμφωνούν ή έστω συζητούν τις κύριες εταιρικές επιδιώξεις και τους τρόπους επίτευξης τους.
Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο ότι η Ελλάκτωρ είναι εισηγμένη εταιρεία δεν τίθεται θέμα εκ μέρους μας συνύπαρξης ή μη.
Ήμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρχουμε με όλους τους μετόχους της εταιρείας οποίοι και αν είναι αυτοί, ανεξάρτητα από προσωπικές προτιμήσεις.
Το ίδιο βέβαια περιμένουμε από όλους.

Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνει η Ελλάκτωρ για να αναπτυχθεί αλλά και να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό;

Η Ελλάκτωρ έχει πλέον την τύχη να έχει μετόχους οι οποίοι και μπορούν και θέλουν να την στηρίξουν οικονομικά για να αποκτήσει ταμειακή επάρκεια και να απαλλαγεί από δεσμεύσεις που περιορίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητές της.
Αν επιτυγχάνονταν ο τερματισμός της μετοχικής διένεξης θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της εταιρείας με τις ελληνικές τράπεζες γεγονός απαραίτητο για να επανέλθει η Ελλάκτωρ στην ανταγωνιστική θέση που είχε.
Ξέρετε κατά την άποψη μου η ΑΚΤΩΡ όχι μόνο δεν είναι βαρίδι για τον Όμιλο αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει το εφαλτήριο ανάπτυξης του ομίλου δεδομένου ότι η ΑΚΤΩΡ έχει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο good will στα Βαλκάνια (αγορές με εξαιρετικό ενδιαφέρον όπως αυτή της Ρουμανίας) και τεράστια τεχνική εμπειρία και επάρκεια ενόψει των μεγάλων έργων που έρχονται στην Ελλάδα.
Κατά τη γνώμη μας η Ελλάκτωρ πρέπει να διεκδικεί όλα τα έργα στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού και αυτό προϋποθέτει κεφαλαιακή επάρκεια, αγαστή συνεργασία με τις συστημικές ελληνικές τράπεζες και μετοχική ειρήνη.
Αν επιτευχθούν αυτά ο όμιλος για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δυο δεκαετίες θα είναι σε θέση να ανακτήσει την ανταγωνιστική θέση που είχε στο παρελθόν και να την βελτιώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης