Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τυπική η προειδοποίηση του ελληνικού δημοσίου για κατάπτωση της εγγύησης 3,145 δισ στην Εθνική τράπεζα

Τυπική η προειδοποίηση του ελληνικού δημοσίου για κατάπτωση της εγγύησης 3,145 δισ στην Εθνική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

Ως μια τυπική διαδικασία, που δεν υποκρύπτει κίνδυνο κατάπτωσης αλλά προειδοποίησης με νομικούς όρους αποτελεί η επιστολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής που αναφέρει ότι " το κόστος που θα βαρύνει το δημόσιο σε περίπτωση κατάπτωσης της κρατικής εγγύησης ανέρχεται σε 3,15 δισεκ. ευρώ για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας"
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο παρέχει κρατικές εγγυήσεις και συνολικά έχει χορηγήσει περί τα 22 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις NPEs... που αφορούν τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.

Το ελληνικό δημόσιο παρείχε κρατικές εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα senior bond που έκδωσαν οι ελληνικές τράπεζες.
Η Εθνική με 5,7 δισεκ. κεφάλαια και σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση και με εκτιμώμενα κέρδη για το 2022 περί τα 500 εκατ ευρώ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα...
Προφανώς οι προειδοποιήσεις κατάπτωσης δεν αφορούν το σήμερα αλλά το μέλλον...


Για το ζήτημα αυτό είχε παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος, λανθασμένα ζητώντας όλες οι κρατικές εγγυήσεις 22 δισεκ. να μεταφερθούν στο χρέος.
Μια τέτοια εξέλιξη πέραν του ότι θα εκτροχίαζε το δημόσιο χρέος, θα αποτελούσε και κόλαφο για την Ελλάδα καθώς εάν μια χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί και εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να αποπληρώσουν... τότε δεν μιλάμε για οικονομία...αλλά για χρεοκοπία.
Η ΕΕ και τα αρμόδια όργανα απάντησαν ξεκάθαρα ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν περνάνε στο κρατικό χρέος.
Η Ελλάδα έχει 22 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις και η Ιταλία 120 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.
Είναι αντιληπτό ότι οι κρατικές εγγυήσεις, δηλαδή τα 22 δισεκ. δεν αποτελούν πρόβλημα... και δεν μπορούν να αποτελούν πρόβλημα.... γιατί δεν είναι πρόβλημα.

Ωστόσο κάθε φορά - για νομικούς λόγους - το ελληνικό δημόσιο όταν παρέχει κρατική εγγύηση αναφέρει... τι ζημία θα υποστεί εάν καταπέσει η κρατική εγγύηση.
Για την τιτλοποίηση Frontier η εγγύηση ήταν 3,145 δισεκ. ευρώ και για τυπικούς - νομικούς λόγους αναφέρει... τι θα συμβεί εάν καταπέσει η κρατική εγγύηση.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση, πολύ περισσότερο η Εθνική τράπεζα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα...
ETE1.JPG


ETE2_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης