Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακυρώνεται το σκοτεινό σχέδιο της Reggeborgh, δεν μπορούν να κάνουν δημόσια προσφορά - Τι αναφέρει επιστολή των εφοπλιστών;

Ακυρώνεται το σκοτεινό σχέδιο της Reggeborgh, δεν μπορούν να κάνουν δημόσια προσφορά - Τι αναφέρει επιστολή των εφοπλιστών;
Η Ελλάκτωρ για να μην καταστεί «in default» στο ομόλογο πρέπει να διασφαλίσει το ποσό των 670 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Ένα ακόμα σκοτεινό εγχείρημα της τυχοδιωκτικής ομάδας που ελέγχει την Ελλάκτωρ, ακυρώνεται καθώς είναι παγιδευμένοι στα δικά τους σχέδια, αλλά εξαιτίας της αδιαφορίας να ασχοληθούν με σοβαρότητα με την πραγματική δουλειά κι όχι μόνον με λαμογιές στις οποίες θριαμβεύουν.
Γιαυτό η μετοχή καταβαραθρώνεται, ο όμιλος Ελλάκτωρ εξευτελίζεται, η κεντρική θυγατρική Ακτωρ μικραίνει και η εμβληματική εταιρεία «Αττική ΟΔΟΣ» απομυθοποιείται από μια διοικητική ομάδα επιλογής του Γ. Περιστέρη που συγκροτήθηκε για λογαριασμό του συνεταίρου του, Χένρι Χόλντερμαν.

Όλοι αυτοί ετοιμάζουν το… επόμενο λάθος τους, αφού απεργάζονται αύξηση κεφαλαίου ώστε να πληρώσουν τελικά οι μέτοχοι.
Σκοπός τους να αποφύγει ο Ολλανδός την καταβολή αποζημιώσεων, κάνοντας δημόσια πρόταση όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Και αυτό όμως είναι ανέφικτο διότι αν από δημόσια πρόταση ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ένας μέτοχος αποκτήσει το 50% συν μια μετοχή, η εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει στους ομολογιούχους το 101% του κεφαλαίου τους.
Άρα η Ελλάκτωρ για να μην καταστεί «in default» στο ομόλογο πρέπει να διασφαλίσει το ποσό των 670 εκατ. ευρώ.

Και προφανώς κρατούν το θέμα αυτό «επτασφράγιστο μυστικό» αλλά ψελλίζουν κάτι για αύξηση 1 δισ. δήθεν για την Αττική οδό.
Ναι, αυτήν που εξευτέλισε το ελληνικό κράτος τις μέρες αυτές.
Τέτοιου είδους και ποιότητας επενδυτές θέλουμε να προσελκύσουμε στον τόπο μας; Αυτό είναι το ουσιαστικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι σοβαροί άνθρωποι.

Παγιδευμένοι στις δικές τους πρακτικές, οι τυχοδιώκτες της Reggeborgh, ακόμα κι αν ήθελαν να κάνουν δημόσια προσφορά για να αποφύγουν τις συνέπειες μιας δυσμενούς (για τους ίδιους) απόφασης της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, δεν μπορούν.

Αυτή η διάσταση προκύπτει από την επιστολή που παρέλαβε η διοίκηση της Ελλάκτωρ από τις εταιρείες Greenhill και Kiloman των επιχειρηματιών Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφει ο διευθυντής των δύο εταιρειών Αλέξανδρος Εξάρχου, το ενδεχόμενο να γίνει πρόταση δημόσια προσφοράς προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ, από την Reggeborgh, αποκλείεται εξαιτίας δεσμεύσεων του ομολογιακού δανείου.
Στην επιστολή περιγράφεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η τυχοδιωκτική ομάδα που διοικεί την Ελλάκτωρ, από τις πράξεις ή παραλείψεις της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι αγνόησαν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το ομόλογο ύψους 670 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η εταιρεία.
Στους όρους του ομολόγου προβλέπεται ότι, σε περίπτωση αλλαγής ελέγχου της Εταιρείας, έννοια που συμπεριλαμβάνει την απόκτηση από ένα ή περισσότερα πρόσωπα που δρουν συντονισμένα, αμέσως ή εμμέσως, ποσοστού πάνω από το 50% του συνόλου των μετοχών, υποχρεούται να υποβάλλει πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των ανεξόφλητων ομολογιών, καταβάλλοντας ποσοστό 101% της ονομαστικής αξίας τους πλέον δεδουλευμένων και ανεξόφλητων τόκων.
Δηλαδή αν κάνουν δημόσια προσφορά και αποκτήσουν περισσότερες μετοχές πρέπει να εξοφλήσουν πλήρως το ομολογιακό δάνειο!

Είναι πιθανό, επισημαίνεται στην επιστολή, η Ελλάκτωρ εξαιτίας «των παράνομων συμπεριφορών και πρακτικών» του ολλανδού κερδοσκόπου, να υποχρεωθεί στην εξαγορά του συνόλου των ομολογιών του Διεθνούς Ομολόγου καταβάλλοντας ποσό πλέον των 670 εκατ. ευρώ.
Στην επιστολή διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι ανεξάρτητα από την όποια απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πιθανολογούνται συνέπειες που αφορούν την Εταιρεία και την ομαλή πορεία και εξέλιξη των εργασιών της «αν όχι την ίδια τη βιωσιμότητά της» όπως επισημαίνεται.

Τα ερωτήματα της επιστολής που απευθύνονται στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ Γ. Μυλωνογιάννη, είναι:
Εάν η Εταιρεία μπορεί ή θα έχει τη δυνατότητα, να εξοφλήσει εντός των προθεσμιών που προβλέπονται το ομόλογο και με ποιες πηγές χρηματοδότησης.
• Εάν η Εταιρεία έχει ή προτίθεται να ξεκινήσει διαδικασίες κατάργησης ή τροποποίησης του σχετικού όρου του Διεθνούς Ομολόγου.

Μάλιστα η επιστολή ζητά από την διοίκηση της εταιρείας να κοινοποιήσει στην χρηματιστηριακή αγορά την όποια απάντησή της προκειμένου να μην υπάρχει ασύμμετρη πληροφόρηση μετόχων.
Από το περιεχόμενο της αυστηρής επιστολής συνάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι ο ολλανδός «επενδυτής» δεν μπορεί να κάνει πρόταση δημόσιας προσφοράς εκτός κι αν εξοφληθεί το ομόλογο.
Ακόμα κι αν επιχειρήσει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με πρόσχημα την συμμετοχή σε διαγωνισμό πχ την Αττική Οδό, δεν μπορεί το ποσό που θα συγκεντρωθεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό όπως η εξόφληση ομολόγο

Να σημειωθεί ότι η τιμή του ομολόγου των 670 εκατ ευρώ υποχωρεί εσχάτως στις 94 μονάδες βάσης με απόδοση 8,91% ενώ το κουπόνι είναι 6,375%.
Το ομόλογο λήγει στις 15 Δεκεμβρίου του 2024 δηλαδή σε 23 μήνες από σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης