Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κοκκόλης (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ): Παραμένει ισχυρή η ζήτηση, στον πελάτη το ενεργειακό κόστος

Κοκκόλης (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ): Παραμένει ισχυρή η ζήτηση, στον πελάτη το ενεργειακό κόστος
Αναφορικά με την πώληση της ΕΤΕΜ, που είχε αποκαλύψει το ΒΝ, η διοίκηση ανέφερε πως υπάρχουν συζητήσεις αλλά δεν έχει να ανακοινώσει κάτι
Η τάση στο πρώτο τρίμηνο της ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ παρά τη μεγάλη αύξηση στο ενεργειακό κόστος και στις τιμές των μετάλλων παραμένει ανάλογη με αυτή του 2021, ήτοι η ζήτηση είναι πολύ ισχυρή.
Αυτό ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στους αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2021.
Μάλιστα ανέφερε πως όσο παραμένει η ζήτηση ισχυρή μπορεί ο όμιλος και μετακυλίει το αυξημένο ενεργειακό κόστος στον πελάτη.
Παράλληλα η υψηλή ζήτηση «αναγκάζει» τον όμιλο να συνεχίσει το επενδυτικό του πρόγραμμα και σύμφωνα με τη διοίκηση για το 2022 αναμένονται ανάλογες επενδύσεις με
αυτές του 2021 (145,5 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα οι επενδύσεις δεν πηγαίνουν μόνο στην αύξηση της δυναμικότητας όπου από 375 χιλ. τόνους η μονάδα στα Οινόφυτα θα φτάσει τους 520 χιλ. τόνους το 2023 και θα
μπορούσε να φτάσει αργότερα και τους 800 χιλ. τόνους, αλλά και σε επενδύσεις που βελτιώνουν την κερδοφορία.
Η διοίκηση ανέφερε και σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη πως η αύξηση του ενεργειακού κόστους αυξάνει τα κόστη και πιέζει την κερδοφορία.
Επιπλέον οι υψηλές τιμές των μετάλλων και η μεγάλη ζήτηση δημιουργούν ανάγκες για υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης.
Αυτός είναι και ο λόγος που το μέρισμα είναι μόνο στα 0,03 ευρώ.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ.Κοκκόλης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια επίδραση αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί εκεί η κατάσταση.
Όμως ανέφερε πως δεν αποκλείεται οι τιμές των μετάλλων να συνεχίσουν να αυξάνονται αν η Ρωσία αποκλειστεί τελείως.
Η εισηγμένη έχει ετοιμάσει κάποια σχέδια και αν χρειαστεί θα καλύψει από αλλού τις ανάγκες της.
Αναφορικά με την πώληση της ΕΤΕΜ, που είχε αποκαλύψει το ΒΝ, η διοίκηση ανέφερε πως υπάρχουν συζητήσεις αλλά δεν έχει να ανακοινώσει κάτι, όπως δεν έχει και κάποιο σχόλιο για το πότε για γυρίσει σε κέρδη η θυγατρική.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πέτυχε πωλήσεις 2,88 δισ. ευρώ το 2021 από 2,02 δισ. ευρώ το 2020, προσαρμοσμένα EBITDA 166,8 εκατ. ευρώ από 135,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 111,6 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός σε σχέση με τα EBITDA παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2020 ήτοι στις 4,6 φορές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης