Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας – Ποιοι βάζουν veto στη σκλήρυνση των μέτρων

Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας –  Ποιοι βάζουν veto στη σκλήρυνση των μέτρων

Κρίσιμη η σύνοδος η Σύνοδος Κορυφής των «27» (στις 24-25 Μαρτίου) ψηλά στην ατζέντα της οποίας βρίσκονται θέματα όπως εκείνα: των τιμών της ενέργειας, της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας καθώς και των τρόπων με τους οποίους πρόκειται η ΕΕ να αντιδράσει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Παρά την εικόνα ομοψυχίας και άρθρωσης κοινής φωνής η οποία επιθυμείται να διαδοθεί, στο θέμα των κυρώσεων στο ρωσικό ενεργειακό τομέα η ΕΕ των «27» εμφανίζεται διχασμένη συμφωνα με ρεπορτάζ του Politico το Σάββατο 10 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico .

Ο κύκλος των συναντήσεων

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα οι πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ επρόκειτο να συναντηθούν την Παρασκευή, 18 Μαρτίου) για να συζητήσουν το μέλλον των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Σημειώνεται πως η εβδομάδα που έρχεται θα είναι «πλούσια» σε συναντήσεις.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των «27» αναμένεται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου, με θέμα τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Στρατηγική πυξίδα»

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα της «στρατηγικής πυξίδας» της ΕΕ που «θα επιτρέψει στην ΕΕ να ενεργεί ταχύτερα και πιο αποφασιστικά για να προστατεύει τις αξίες και τα συμφέροντά της και να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Europe is a key destination for Russia's energy exports - Today in Energy -  U.S. Energy Information Administration (EIA)
Europe Gas Prices Fall as Warm Weather Offsets Russian Flow Risk - Bloomberg
Η ατζέντα

Για την επόμενη εβδομάδα έχει, όμως, προγραμματιστεί και Σύνοδος Κορυφής των «27» (στις 24-25 Μαρτίου) ψηλά στην ατζέντα της οποίας βρίσκονται θέματα όπως εκείνα: των τιμών της ενέργειας, της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας καθώς και των τρόπων με τους οποίους πρόκειται η ΕΕ να αντιδράσει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι χώρες έχουν διχαστεί αναφορικά με τόσο μακριά θα έπρεπε να φτάσει η ΕΕ στις περαιτέρω κυρώσεις της κατά της Μόσχας», σημειώνει το Politico, επικαλούμενο στοιχεία σύμφωνα με τα οποία άλλες χώρες είναι έτοιμες επιβάλουν κυρώσεις κατά του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου και άλλες όχι.

Επόμενα βήματα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Politico, υποστηρίζουν πως προσεγγίσεις τύπου «βλέποντας και κάνοντας» δεν ενδείκνυνται και ότι η ΕΕ θα έπρεπε να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση, ειδικά στην σκιά γεγονότων όπως είναι ο ρωσικός βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη.

«Κόπωση κυρώσεων»

Σε ανάλογο πνεύμα, ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης παρουσιάζεται να προειδοποιεί πως εάν δεν προχωρήσει σε ένα νέο πέμπτο πακέτο κυρώσεων, τότε θα κινδυνεύσει να εμφανίσει αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει «κόπωση κυρώσεων» («sanctions fatigue»).
Ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα από την πλευρά της ΕΕ;
Ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών όπως είναι η Sberbank και η Gazprombank από το σύστημα SWIFT, η επιβολή περιορισμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου κ.ά.
Σημειωτέον πως η ουκρανική πλευρά έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ένα «ενεργειακό εμπάργκο» που θα αναγκάσει τον Putin να προσέλθει κατά τρόπο ουσιαστικό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
1⃣Diversification To cut our dependence on Russian gas, we must diversify  gas supply: ➕ LNG imports ➕ pipeline imports from non-Russian suppliers ➕  biomethane ➕ hydrogen This can reduce EU demand for
Κενά στην τροφοφοδοσία

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη επιβάλει περιορισμούς στις ροές του ρωσικού πετρελαίου και του ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνουν στις αγορές τους, με το αιτιολογικό πως δεν είναι ακόμη έτοιμοι για κάτι τέτοιο και πως τέτοιου τύπου περιορισμοί θα δημιουργούσαν κενά στην τροφοδοσία τα οποία στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καλυφθούν.
Διχασμός
Δεν έχουν, ωστόσο, όλοι οι Ευρωπαίοι την ίδια άποψη.
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) ζητούν από την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση έναντι της ρωσικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την εν λόγω άποψη, ο Putin δεν πρόκειται να κάνει πίσω εάν συνεχίζει να εισπράττει περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.
Αντιθέτως, χώρες όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία είναι σαφές πως θα ήθελαν να δουν τη ρωσική ενέργεια να συνεχίζει, μέχρι νεοτέρας, να ρέει απρόσκοπτα.
Διόλου τυχαία, κατά την προ ημερών ομιλία του ενώπιον της ομοσπονδιακής βουλής της Γερμανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky στηλίτευσε αυτήν τη στάση της γερμανικής πλευράς που επιλέγει να βάζει τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από άλλες αξίες, όπως κατήγγειλε.
Europe Plans Break From Russian Gas | BloombergNEF
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης