Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει ότι οι υδραγονάνθρακες θα συμπεριληφθούν στο ενεργειακό μείγμα
«Είναι πολύ σαφές ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι σταθερά υψηλότερη σε σχέση με χθες.
Ουσιαστικά θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε την τιμή αυτή αν αποδεχτούμε ότι το φυσικό αέριο ανήκει στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα», δήλωσε ο Pouyanne στο ετήσιο φόρουμ της Ντόχα, στο Κατάρ.
Καμία νέα επένδυση
Η εταιρεία του δεν πρόκειται να προβεί σε νέες επενδύσεις στη Ρωσία, δήλωσε ο ίδιος.
«Σαφώς αυτό που είπαμε είναι ότι έχουμε πλήρως δεσμευτεί να εφαρμόσουμε όλες τις κυρώσεις», δήλωσε ο Pouyanne και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει καμία νέα επένδυση.
Δεν εγκαταλείπουμε τα assets
«Επομένως το ερώτημα για εμάς είναι τι κάνουμε με τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία.
Και αυτά δεν είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε δωρεάν στον ρωσικό λαό, στους ρώσους ολιγάρχες ή στη Ρωσία», κατέληξε.
Άλλο Ρωσία άλλο Putin
Πρόσθεσε: «Δεν θα συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Putin– Αντιληφθείτε τη διαφορά, παρακαλώ, μεταξύ Ρωσίας και Putin», σημείωσε.
«Η εγκατάλειψη αυτών των assets χωρίς αντάλλαγμα θα πλουτίσει τους Ρώσους ολιγάρχες, σε αντίθεση με τον σκοπό των κυρώσεων», και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις και οι ρωσικοί νόμοι ακολούθησαν τις κυρώσεις συνεπάγονται ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να βρει έναν μη Ρώσο αγοραστή για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. .
Το παιχνίδι τελείωσε για το φθηνό φυσικό αέριο
«Το παιχνίδι τελείωσε» για τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέει ο CEO της TotalEnergies
Ο Pouyanne σημείωσε ότι πρέπει να αντληθούν μαθήματα από την εξάρτηση της Ευρώπης στο ρωσικό αέριο.
Η ΕΕ εισήγαγε το 45% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
«Είναι αλήθεια ότι δημιουργήσαμε μια κατάσταση όπου εξαρτόμαστε από αυτούς», είπε, δεδομένης της απόφασης της Ευρώπης να επιλέξει τη ρωσική επιλογή χαμηλού κόστους.
«Είναι ένα μάθημα για όλους μας», σημείωσε.
To κόστος της ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ
Ο Putin «δεν ανάγκασε» την Ευρώπη να αγοράσει το ρωσικό αέριο, σημειωσε.
«Προτιμήσαμε την ενέργεια με το χαμηλότερο κόστος...
Ναι, δημιουργήσαμε ένα είδος τέρατος, αλλά και στις δύο πλευρές, ξέρετε».
Πρόσθεσε ότι οι πολιτες πρέπει τώρα να σκεφτούν πόσα είναι διατεθειμένα να πληρώσουν για το κόστος της ενεργειακής ασφάλειας χωρίς τη Ρωσία.
To Κόστος των κυρώσεων ανά κράτος
Πώς αλλάζουν οι εμπορικές ροές του «μαύρου χρυσού»
Την ίδια ώρα οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία έχουν αναμορφώσει σημαντικά τις παγκόσμιες ροές ενέργειας, με τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να προωθούνται σε μεγάλο βαθμό προς την Ινδία, η οποία έχει τετραπλασιάσει τον τελευταίο μήνα τις εισαγωγές της.
Σύμφωνα με με δημοσίευμα των FT στις 19 Μαρτίου 2022, η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο η οποία εισάγει το 85% του πετρελαίου της, κατάφερε εν μέσω σκληρών κυρώσεων προς τη Ρωσία να επωφεληθεί από τα φορτία ρωσικού πετρελαίου τα οποία είχαν αρχικό προορισμό την Ευρώπη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας στην Ινδία να αυξηθούν μόλις 5% όταν στην Ευρώπη έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί πάνω από το 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Έτσι, τον τελευταίο μήνα η Ρωσία εξάγει 360.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην Ινδία, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον μέσο όρο των εισαγωγών της το 2021.
Σύμφωνα με την Kpler, μια εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων και ανάλυσης, η Ινδία αναμένεται να φτάσει τα 203.000 b/d για ολόκληρο τον μήνα με βάση τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα αποστολών, καθώς τα φορτία έχουν ήδη φορτωθεί σε δεξαμενόπλοια και είναι καθ' οδόν προς την Ινδία.
Αγοράζει πάμφθηνο πετρέλαιο
Ο Alex Booth, επικεφαλής έρευνας στην Kpler, υποστηρίζει ότι η Ινδία αγοράζει συνήθως CPC, ένα μείγμα πετρελαίου από το Καζακστάν και το ρωσικό αργό, όμως το Μάρτιο στράφηκε στο ρωσικό αργό Urals, καθώς κατάφεραν να το προμηθευτούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές λόγω των συνθηκών.
«Ήδη δεσμευμένα φορτία πετρελαίου από τη Ρωσία που δεν μπορούν να βρουν αγοραστές στην Ευρώπη αγοράζονται από την Ινδία», υποστηρίζει ο Booth.
Οι ναύλοι
Ο Lars Barstad, διευθύνων σύμβουλος της Frontline, μιας εταιρείας δεξαμενόπλοιων εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εκτιμά ότι η έκπτωση στα ρωσικά Urals είναι περίπου 25-30 δολάρια λιγότερο το βαρέλι, ενώ οι ναύλοι θα πρόσθεταν μόνο 3-4 δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός που ευνοούσε την αγορά από την Ινδία.
Αν και μεγάλες εταιρείες δεξαμενόπλοιων, όπως η Frontline αποφεύγουν να μεταφέρουν αυτή την περίοδο ρωσικό πετρέλαιο λόγω των κυρώσεων, αρκετές άλλες δεσμεύονται νομικά με μακροχρόνιες συμβάσεις και συνεχίσουν να κάνουν τις μεταφορές.
Κι ενώ οι ινδικές εταιρείες δεν προμηθεύονταν πολλά προϊόντα από τη Ρωσία, δεδομένου του υψηλού κόστους αποστολής και της απόστασης αυτό φαίνεται να αλλάζει μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία», δήλωσε ο Vivekanand Subbaraman, αναλυτής ερευνών στην Ambit Capital.
Αποχωρήσεις
Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η BP PLC δήλωσε ότι θα εκχωρήσει το μερίδιό της σχεδόν 20% στη ρωσική κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft, ενώ η Shell PLC δήλωσε ότι θα τερματίσει τις ρωσικές κοινοπραξίες της.
Η Exxon Mobil Corp. δήλωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτελεί στο νησί Σαχαλίνη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Τις τελευταίες ημέρες, οι μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στον κόσμο, η Halliburton Co., η Baker Hughes Co. και η Schlumberger Ltd., δήλωσαν ότι τερματίζουν τις εργασίες τους ή αναστέλλουν την ανάπτυξη νέων επενδύσεων και τεχνολογίας στη Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών