Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ρωσικές ωμότητες με εκατοντάδες δολοφονίες αμάχων στη Μπούχα καταγγέλλουν Δύση και Κίεβο – Μόσχα: Fake news και προβοκάτσια

Ουκρανία: Ρωσικές ωμότητες με εκατοντάδες δολοφονίες αμάχων στη Μπούχα καταγγέλλουν Δύση και Κίεβο – Μόσχα: Fake news και προβοκάτσια
Οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων- H Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά και κάνει λόγο για σκηνοθετημένη παράσταση
Σχετικά Άρθρα

Μαζικές δολοφονίες αμάχων και ρωσική θηριωδία στην πόλη Μπούχα καταγγέλλει σύσσωμη η Δύση ενώ η Μόσχα διαψεύδει κάνοντας λόγο για Fake News και σκηνοθετημένη ουκρανική παράσταση. Μάλιστα η Μόσχα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα (4/4) προκειμένου να συζητηθεί, όπως ανακοίνωσε, η προβοκάτσια.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούχα, κοντά στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί «πραγματική αποχώρηση», ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.
«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken μιλώντας στο CNN.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου» ώστε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν».
Απέφυγε όμως να τα χαρακτηρίσει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή ακόμη και πράξεις «γενοκτονίας».

Ρωσία: Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την «προβοκάτσια»

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί τη Δευτέρα (4/4) το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η «προβοκάτσια των Ουκρανών ριζοσπαστών» την πόλη Μπούχα, ανακοίνωσε απόψε (4/3).
«Υπό το πρίσμα της κραυγαλέας πρόκλησης Ουκρανών ριζοσπαστών στην Μπούχα, η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο Dmitry Polansky, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, σε ανάρτησή του στο Telegram.
Οι Ουκρανοί κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για σφαγή αμάχων στην πόλη αυτήν, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Zelensky (Ουκρανία): Στο Συμβούλιο Ασφαλείας (5/4) του ΟΗΕ τα «εγκλήματα πολέμου» 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε τη Κυριακή 4 Απρλίου 2022 ότι τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθησαν στην Μπούχα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη 5 Απριλίου 2022.
Ο Zelensky δήλωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούχα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν.
Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Scholz (Γερμανία); Αποφάσεις για περαιτέρω κυρώσεις

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz
είπε ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που φέρονται να διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες σε μια κωμόπολη, κοντά στο Κίεβο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Scholz.
«Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Johnson: Εγκλήματα πολέμου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου»
τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούχα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.
«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
«Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούχα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Putin και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.

Πολωνία: Έκκληση στον ΟΑΣΕ για τη διερεύνηση των ενεργειών του ρωσικού στρατού -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία να ερευνήσει τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην περιοχή γύρω από το Κίεβο, καθώς εντείνεται η κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα.
«Η απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου αποκαλύπτει τις βάρβαρες ωμότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις", ανέφερε ο Zbigniew Rau σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Rau προεδρεύει για φέτος στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη.
«Προτρέπω τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε αυτά τα εγκλήματα να ερευνηθούν καταλλήλως», πρόσθεσε.

ΟΗΕ: Έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Μπούχα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούχα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Guterres είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων
Αποδείξεις
Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούχα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις.
«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούχα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Καταδικάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην Μπούχα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» είπε.
Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός:
«Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι» επειδή «φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις, κυρίως στη νότια και την ανατολική» Ουκρανία.
«Δεν είναι πραγματική αποχώρηση, είναι μάλλον μια προσαρμογή της στρατηγικής τους», επέμεινε.
«Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή, ακόμη και σε περιοχές όπως το Κίεβο, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα» προειδοποίησε εξάλλου ο Blinken σε άλλη συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, εκτιμώντας και αυτός ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους.
«Παρακολουθούμε αυτά που κάνουν, ότι αυτά που λένε», πρόσθεσε.
Ο Blinken διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς, κυρίως με όπλα.
«Όσον αφορά το μέλλον, εμείς, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Και ότι η Ουκρανία θα έχει τα μέσα για να αμύνεται, να αποτρέπει μια επίθεση της Ρωσίας», είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επισήμως να αναλάβουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Ο Blinken θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7.

Commission: Επείγουσα έρευνα

Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με ανάρτησή της στο Twitter, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται».
«Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα» υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, η οποία είχε επισκεφθεί το Κίεβο πριν από δύο ημέρες, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούχα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές».
«Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα των εγκλημάτων πολέμου του Putin» υπογράμμισε η Metsola με ανάρτησή της στο Twitter.
Η ίδια σημείωσε ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει.
Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις» καθώς και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη

Zelensky: Γενοκτονία

Στην τραγωδία της κωμόπολης Μπούχα στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Zelensky λέγοντας πως «Αυτό είναι γενοκτονία».
Όπως μετέδωσε το CBS, ο Zelensky δήλωσε ότι οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να τιμωρηθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έδωσαν τις εντολές.
«Βουκουρέστι, Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 3 Απριλίου πριν από 14 χρόνια. Υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί (σ.σ η εισβολή), έτσι ώστε να μην έρθει η Ρωσία. Μπούxa, περιοχή Κιέβου. Τώρα. Ήρθε η Ρωσία» ανέφερε επίσης ο Zelensky στο Telegram.
«Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπάσταρδους έχετε μεγαλώσει. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανάρτησε φωτογραφίες θηριωδιών στην πόλη.

Ουκρανική εισαγγελία: 410 πτώματα

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Irina Venendikova, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούχα, κοντά στο Κίεβο

Ρωσία: Fake news και προβοκάτσια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι αρνείται πλήρως τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για μαζικές δολοφονίες αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούχα, μεταδίδει το πρακτορείο Ria την Κυριακή 3 Απριλίου 2022.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Ifax, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι μονάδες του έφυγαν από τη Μπούχα στις 30 Μαρτίου.
Όπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε ως «πρόκληση» όλες τις φωτογραφίες και τα πλάνα που δημοσιεύθηκαν από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.
Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούχα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.
«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούχα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία.
Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούχα Anatoly Fedorouk επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα.

«Σκηνοθετημένη παράσταση»

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούxα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους.
«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούxα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης