Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία - Διχάζει το ενεργειακό embargo

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία - Διχάζει το ενεργειακό embargo
Προς πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά Άρθρα
(upd) To νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο (6/4/2022).

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Κομισιόν πρόκειται να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη να:

  • Απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία
  • Απαγορεύσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία ημιαγωγών, υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων, τεχνολογίας εξόρυξης LNG και άλλου εξοπλισμού. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ το χρόνο.
  • Απαγορεύσει εισαγωγές από Ρωσία ξυλείας, πλαστικού, τσιμέντου, χημικών, υψηλής αξίας τροφίμων (περιλαμβάνεται το χαβιάρι) και ποτών (βότκα). Η αξία των συγκεκριμένων προϊόντων φτάνει τα 5 δισ. ευρώ).
  • Απαγορεύσει την είσοδο στην Ευρώπη ρωσικών φορτηγών και οχημάτων.

Παράλληλα σχεδιάζει να μπλοκάρει τις συναλλαγές με την τράπεζα VTB και άλλους τρεις ρωσικούς ομίλους.
Στη λίστα των προσώπων που υφίστανται κυρώσεις θα μπουν επιπλέον δεκάδες άτομα περιλαμβανομένων ολιγαρχών, στρατιωτικών και πολιτικών.

Απαραίτητη η ομοφωνία

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ συζητά κυρώσεις σε άνθρακα και πετρέλαιο από τη Ρωσία τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ομοφωνία και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας βρίσκονται στο τραπέζι του Ecofin που συνεδριάζει σήμερα. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ συζητά κυρώσεις σε άνθρακα και πετρέλαιο από τη Ρωσία τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ομοφωνία και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Ωστόσο, το Bloomberg μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές ότι και τα 27 μέλη του μπλοκ θα ταχθούν υπέρ της κλιμάκωσης παρά την οργή για τις ύποπτες ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία. «Θα δούμε ποια θα είναι η θέση των άλλων κρατών μελών, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ενότητα για τις νέες κυρώσεις», δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, είπε ότι οι κυρώσεις σε πετρέλαιο και άνθρακα «είναι σίγουρα μια επιλογή» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η Γερμανία και άλλοι έχουν αντιταχθεί μέχρι στιγμής.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Magnus Brunner, επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να βλάψουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ περισσότερο από τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται επί του παρόντος το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τον νέο γύρο μέτρων να αναμένεται να εγκριθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μέσα στις πιθανές κυρώσεις που θα συζητηθούν για τη Ρωσία

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μια πιθανότητα που θα συζητήσουμε», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Ecofin που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.
Ο Le Maire εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα 27 κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τις κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί» για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι η ενότητα των «27».
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος, Emmanuel Macron, ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στην επέκταση των κυρώσεων σε άνθρακα και πετρέλαιο. «Θα δούμε ποια είναι η θέση όλων των κρατών-μελών, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό να έχουμε ενότητα μεταξύ των 27 για τις νέες κυρώσεις», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν τις επόμενες ώρες, λέγοντας ότι η θέση της γαλλικής προεδρίας είναι ξεκάθαρη: «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις».

To Eurogroup προετοίμασε το έδαφος

Εξάλλου, το έδαφος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχε προετοιμάσει και το χθεσινό Eurogroup.
«Eίμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη στήριξη προς το λαό της Ουκρανίας» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donahue.


Που στοχεύουν οι νέες κυρώσεις - Διχάζει το ενεργειακό embargo

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν στο CNBC ότι η πρόταση για το επόμενο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μίσθωση αεροπλάνων, προϊόντα χάλυβα, πολυτελή είδη και καύσιμα αεροσκαφών.
Και οι δύο πηγές πρόσθεσαν ότι το πακέτο των κυρώσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη.
Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι «προφανώς, λείπει ένα μεγάλο στοιχείο», αναφερόμενος στην έλλειψη μέτρων για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Η επιβολή άμεσης απαγόρευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή ακόμα και τον άνθρακα ήταν ένα θέμα τεράστιας συζήτησης στην ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ενώ ορισμένα έθνη υποστηρίζουν την απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας, άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι εξαρτώνται υπερβολικά για τη ρωσική ενέργεια και θα πλήξουν τις δικές τους οικονομίες περισσότερο από τις οικονομίες της Ρωσίας.

Μπλόκο από Γερμανία και Αυστρία

Κατά της επιβολής embargo στη ρωσική ενέργεια τάσσονται κυρίως η Γερμανία και Αυστρία.
«Ναι» σε επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία λέει η Γερμανία αποκλείοντας όμως το embargo στη ρωσική ενέργεια, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί για τις συνέπειες στην οικονομία της ΕΕ.
«Η ΕΕ πρέπει να διακόψει όλους τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Christian Lindner, τονίζοντας ότι το ρωσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακας αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση.
«Η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πλήξει περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά.
Η Αυστρία δεν θα υποστηρίξει κανένα εμπάργκο της ΕΕ στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το μπλοκ έχει άλλες επιλογές για αυστηροποιήσει τα τιμωρητικά μέτρα κατά της κυβέρνησης του Putin, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg στο δημόσιο ραδιόφωνο ORF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης