Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε κίνδυνο το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ – Medvedev: Ούτε εβδομάδα δεν θα αντέξει το embargo

Σε κίνδυνο το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ – Medvedev: Ούτε εβδομάδα δεν θα αντέξει το embargo

Τα ειρωνικά σχόλια του Dmitry Medvedev για την απόφαση της ΕΕ να επιτρέψει κάποιες πληρωμές σε ρούβλια

Σχετικά Άρθρα

Το ένα τρίτο των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας κινδυνεύει να χαθεί αν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να παρακωλύουν τις λειτουργίες στις πρόσφατα καταληφθείσες περιοχές, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 23 Απριλίου 2022.
Η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου των 27 χωρών της ΕΕ και η εισβολή που πραγματοποίησε στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανές διακοπές στην ροή του φυσικού αερίου, το οποίο προκάλεσε έκρηξη των τιμών μέσα στον Μάρτιο.

Ειρωνική απάντηση Medvedev

Την ίδια ώρα ο Dmitry Medvedev, αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αντέδρασε ειρωνικά στις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και πιστεύει ότι το διάταγμα του Ρώσου προέδρου μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Εκτιμούμε τη συνέπεια και την ακεραιότητα των Ευρωπαίων εταίρων μας», έγραψε ο Medvedev στο κανάλι του στο Telegram και έβαλε χαμογελαστές φατσούλες.

Ούτε μια εβδομάδα

Επισήμανε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, η Ευρώπη θα μπορέσει να αντέξει χωρίς» ρωσικό φυσικό αέριο όχι περισσότερο από έξι μήνες.
«Με κάθε σοβαρότητα, δεν θα αντέξουν ούτε μια εβδομάδα», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο μόνο για έξι μήνες χωρίς σοβαρά προβλήματα, μετά από τους οποίους θα αρχίσουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Πληρωμές σε ρούβλια

Όπως μετέδωσε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία εξηγεί ότι οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Το σύστημα πληρωμών

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένα από τα πιθανά συστήματα πληρωμών περιλαμβάνει το άνοιγμα λογαριασμών σε δολάρια ή ευρώ σε ρωσική τράπεζα, στην οποία η ευρωπαϊκή εταιρεία που λαμβάνει το φυσικό αέριο πιστώνει το νόμισμα, το μετατρέπει σε ρούβλια και πραγματοποιεί την πληρωμή.
Το σύστημα αυτό εμποδίζει τις δυτικές χώρες να μπλοκάρουν τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο.
War in Ukraine is Serious Setback to Europe's Economic Recovery – IMF Blog

How War in Ukraine Is Reverberating Across World's Regions [EN/RU/ZH] -  World | ReliefWeb

Ο ελιγμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι εταιρείες της ΕΕ ενδέχεται να μπορούν να παρακάμψουν την απαίτηση της Ρωσίας να λαμβάνουν πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, εάν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται στο ρωσικό νόμισμα, δήλωσε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του το Σάββατο .
Οι προϋποθέσεις
Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν πρόσθετους όρους για τις συναλλαγές, όπως για παράδειγμα μια δήλωση που να αναφέρει ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις ολοκληρώνονται μόλις καταθέσουν τα ευρώ ή δολάρια, συνιστά η Κομισιόν σε ντιρεκτίβα της στα κράτη - μέλη.

Οι λογαριασμοί στην Gazprombank

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει με διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου εάν δεν πληρώσει σε ρούβλια.
Τον Μάρτιο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για να πραγματοποιούν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Τι προβλέπουν οι συμβάσεις

Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν στο νόμισμα που συμφωνείται στις συμβάσεις τους με την Gazprom, το 97% των οποίων είναι σε ευρώ ή δολάρια.
Οι εταιρείες με συμβάσεις που προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν στις ρωσικές απαιτήσεις.
Αυτό θα ήταν αντίθετο με τις ισχύουσες κυρώσεις", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το κείμενο που απεστάλη στα κράτη – μέλη

Σε έγγραφο που απέστειλε στα κράτη μέλη την Πέμπτη 21 Απριλίου 2022, η Επιτροπή ανέφερε ότι η πρόταση της Ρωσίας ενέχει τον κίνδυνο παραβίασης των κυρώσεων της ΕΕ, καθώς θα έθετε την πραγματική ολοκλήρωση της πληρωμής στα χέρια των ρωσικών αρχών.
Ωστόσο, το διάταγμα της Μόσχας δεν εμποδίζει απαραίτητα μια διαδικασία πληρωμών που θα συμμορφωνόταν με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε το έγγραφο.

Οι υφιστάμενες επλογές

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν στο έγγραφο ότι υπάρχουν επιλογές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν νόμιμα για το φυσικό αέριο.

Ασαφής η διαδικασία

«Οι εταιρείες της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από τους Ρώσους ομολόγους τους να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν από την έκδοση του διατάγματος, δηλαδή καταθέτοντας το οφειλόμενο ποσό σε ευρώ ή δολάρια» αναφέρεται στο έγγραφο.
Ωστόσο, η διαδικασία για την εξασφάλιση εξαιρέσεων από τις απαιτήσεις του διατάγματος δεν είναι ακόμη σαφής, επισημαίνεται.

Επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά

Πριν από την πραγματοποίηση πληρωμών, οι φορείς της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις ολοκληρώνονται όταν καταθέτουν ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank, σε αντίθεση με αργότερα, όταν δηλαδή θα γίνει η μετατροπή της πληρωμής σε ρούβλια, αναφέρει το έγγραφο.
«Θα ήταν σκόπιμο να ζητηθεί επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά ότι αυτή η διαδικασία είναι δυνατή βάσει των κανόνων του διατάγματος», αναφέρεται.

Μη νομικά δεσμευτική η πρόταση

Η συμβουλή της Επιτροπής δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά αποτελεί μια προσπάθεια να κατευθύνει τη συζήτηση, ενώ τα κράτη μέλη επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ δεν απαγορεύει στις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank ή να συνεργαστούν με την τράπεζα για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, αναφέρεται στο έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης