Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Ισχυρή άνοδος στα βαριά χαρτιά

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Ισχυρή άνοδος στα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΕΣ: Μεγάλη άνοδος στις ξένες αγορές στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της FED. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια όσο περίμεναν οι αναλυτές, αλλά ο Πάουελ είπε ότι δεν θα υπάρξει 0,75%. Αυτό ήταν που πυροδότησε αγορές και βλέπουμε σήμερα ένα πολύ δυνατό άνοιγμα στη Γερμανία μετά το πολύ δυνατό κλείσιμο χθες στις ΗΠΑ.

Η εγχώρια αγορά ακολουθεί την τάση και άνοιξε με σημαντική άνοδο. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά και μετοχές που πιέστηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως η ΔΕΗ, ακολουθούν από κοντά. Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν άνοδο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με άνοδο άνω του 3% Εθνική και Eurobank και οριακά μικρότερη άνοδο καταγράφουν οι άλλες δύο συστημικές. Ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε με άνοδο άνω του 3%.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Σήμερα αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης. Ισχυρό το ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες. Όλοι οι μεγάλοι εισηγμένοι αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε συνεργασία με ξένες εταιρείες. Η νέα σύμβαση βέβαια δεν έχει σχέση με την παλιά. Όχι πως την παλιά την εκμεταλλεύτηκαν όπως έπρεπε αυτές που την είχαν.

JUMBO: Σήμερα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση για να εγκριθεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Με μικρή άνοδο η μετοχή στο άνοιγμα.

ΤΡ.ΕΛΛΑΔΟΣ: Οι μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή μικτό ή καθαρό 0,6384 ευρώ ανά μετοχή.

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ: Συνεχίζονται οι περίεργες εντολές σε συγκεκριμένες μετοχές. Για παράδειγμα από τις πρώτες εντολές που μπήκαν στην προσυνεδρίαση είδαμε πώληση 400 τεμαχίων στους Μύλους Λούλη στο -30%. Πάλι 17.800 τεμάχια προς πώληση στη Centric στο -30%.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Όπως παρατηρούμε και από κάποιες ανακοινώσεις ξένων εταιρειών, αλλά το είχαμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, η ανάκαμψη θα είναι σημαντική φέτος. Ωστόσο, το ακριβό πετρέλαιο θα πρέπει να μας αναγκάσει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας. Οι αεροπορικές και οι ναυτιλιακές με πετρέλαιο στα 110 δολάρια το βαρέλι είναι δύσκολο να βγάλουν κέρδη, εκτός και αν έχουν κάνει δυνατή αντιστάθμιση. Από την άλλη τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα νομίζουμε πως θα πάνε καλά. Σημειώνουμε πως οι παραδόσεις νέων αυτοκινήτων γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και ίσως επηρεάσει την προσφορά.

PHOENIX VEGA MEZZ: Καλό είναι όταν γίνονται ανακοινώσεις να γίνονται σωστά. Η εταιρεία δημοσίευσε αποτελέσματα, έβγαλε δελτίο τύπου και ισολογισμό (στα αγγλικά ο ισολογισμός) και δεν υπήρχε αναφορά για μέρισμα. Είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία για μέρισμα και αρκετοί απογοητεύτηκαν όπως μάθαμε. Μετά το κλείσιμο η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα δώσει μέρισμα, καθώς το 2022 έχει εισπράξει και άλλα μετρητά 7,4 εκατ. ευρώ πέραν των 8,5 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος του 2021. Νομίζουμε πως αυτή η δεύτερη ανακοίνωση θα έπρεπε να είναι μέρος της πρώτης.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ίσως η διοίκηση θα έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο γρήγορα και να είχε ήδη κάνει την ενημέρωση των αναλυτών για τα ετήσια αποτελέσματα και να δημοσίευε στις επόμενες μέρες τριμηνιαία. Όπως είχε κάνει δηλαδή πέρυσι. Η απουσία ενημέρωσης μειώνει την αξιοπιστία και δημιουργεί ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών. Βέβαια, η τιμή της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα είναι εξαιρετικά φθηνή, παρά το ράλι στο πετρέλαιο και τις πιέσεις που υπάρχουν στα κόστη. Ξεκίνησε ανοδικά αλλά βγαίνουν και πάλι κομμάτια. Για να δούμε θα βελτιωθεί κάπως η συμπεριφορά της μετά από το πτωτικό σερί;

ΕΛΓΕΚΑ: Με 40 τεμάχια στο -22,27% και στα 0,37%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης