Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs: Βελτίωση μεγεθών για Πειραιώς... αλλά τα κεφάλαια παραμένουν αδύναμα

Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs: Βελτίωση μεγεθών για Πειραιώς... αλλά τα κεφάλαια παραμένουν αδύναμα

Πως είδαν οι ξένοι αναλυτές τα αποτελέσματα της Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο του έτους

Σχετικά Άρθρα
Καλύτερα του αναμενομένου ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2022 της Τρ. Πειραιώς για τις Bank of America, JP Morgan και Goldman Sachs, αλλά τα κεφάλαια παραμένουν αδύναμα και η ποιότητα του ενεργητικού σταθεροποιήθηκε, αντί να βελτιώνεται.
Τόσο η BofA όσο και η Goldman Sachs διατήρησαν σε neutral (ουδετερότητα) τη σύσταση της Πειραιώς, με την τιμή στόχο στα 1,80 ευρώ.

Bank of America: Σταθερή η ποιότητα του ενεργητικού, αδύναμα τα κεφάλαια

Ικανοποιητικό κρίνει η Bank of America το πρώτο τρίμηνο του έτους της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά δεν αλλάζει την επενδυτική της στάση.
Το τρίμηνο ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, αν και η Τράπεζα έχει ακόμη χαμηλά κεφάλαια, αμφισβητώντας τα υποκείμενα κέρδη προ των απομειώσεων.
Τα κέρδη προ φόρων ύψους 542 εκατ. ευρώ αντικατόπτριζαν μια εξαιρετικά μεγάλη γραμμή συναλλαγών 583 εκατ. ευρώ (συνήθως ≤100 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 282 εκατ. ευρώ κέρδος από τη συναλλαγή carve-out.

Η διάβρωση των βασικών εσόδων είναι ταχύτερη από τη μείωση του κόστους

Η πιο σημαντική μεταβολή του ετήσιου P&L ήταν η μείωση των χρεώσεων απομείωσης: 230 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εξυπηρέτησης) το 1ο τρίμηνο του 2022 έναντι 975 εκατ. το 1ο τρίμηνο του 2021.
Μαζί με τα μεγάλα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από συναλλαγές, αυτό εξηγεί τα ασυνήθιστα υψηλά καθαρά έσοδα 521 εκατ. ευρώ (ζημία 3 δισ. ευρώ το 2021).

Η ποιότητα του ενεργητικού είναι αρκετά σταθερή

Τα NPEs μειώθηκαν σε 4,7 δισ. ευρώ (-0,2 δισ. ευρώ τριμηνιαία), αντανακλώντας τις εκροές που ξεπερνούν τις εισροές και, σε μικρότερο βαθμό, τις πωλήσεις και τις διαγραφές.
Ο δείκτης NPE παραμένει γενικά αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση στο ~13% ή 16,8% εάν εξαιρεθούν από τον παρονομαστή οι senior τίτλοι από τιτλοποιήσεις NPE.
Η Πειραιώς παραμένει σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στοχευμένου μονοψήφιου δείκτη NPE φέτος.

Χαμηλά τα κεφάλαια

Τα κεφάλαια της Πειραιώς είναι ακόμα αδύναμα κατά την άποψη της BofA.
Ο CET1 έφτασε το 9,8% (+1,2 π.μ. σε τριμηνιαία βάση), ανακάμπτοντας από την πολύ αδύναμη εικόνα του 3ου τριμήνου. 

JP Morgan: Υψηλή κατώτατη γραμμή, ανώτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη της Πειραιώς

Υψηλή κατώτατη γραμμή και βελτιωμένα μεγέθη εμφάνισε η Πειραιώς κατά την JP Morgan, η οποία σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου εντόπισε ότι η τράπεζα έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα προηγούμενα ανακοινωθέντα κέρδη συναλλαγών (0,3 δισ. ευρώ) καθώς και από την ολοκλήρωση της συναλλαγής Θαλής (0,3 δισ. ευρώ) το τρίμηνο.
Ο ROTE για το τρίμηνο έφτασε στο 6%, προμηνύοντας καλή πορεία για τον στόχο του ομίλου για το οικονομικό έτος 2022.
Η λειτουργική δυναμική σημείωσε επιβράδυνση από τα επίπεδα ρεκόρ του 4ου τριμήνου του 2021.
Με την υποστήριξη της ισχυρής κατώτατης γραμμής, ο CET1 αυξήθηκε στο 10%.

Αξιοσημείωτα σημεία

1) Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. το τρίμηνο στα 26,2 δισ. με εκταμιεύσεις 1,7 δισ.
2) Ο NII μειώνεται κατά 10% σε τριμηνιαία βάση και 22% σε ετήσια βάση, σε μεγάλο βαθμό λόγω του αντίκτυπου της εκκαθάρισης των NPE, καθώς και χαμηλότερης συνεισφοράς TLTRO σε τριμηνιαία βάση.
3) Τα έσοδα από τις προμήθειες μειώθηκαν κατά 12% σε τριμηνιαία βάση, αλλά αυξήθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας συνολικά την ισχυρή τάση.
4) Το υποκείμενο λειτουργικό κόστος έπεσε κάτω από το όριο των 200 εκατ. ευρώ, δείχνοντας τα οφέλη από την πρόσφατη βελτιστοποίηση του κόστους προσωπικού και τον εξορθολογισμό των υποκαταστημάτων.
5) Το υποκείμενο κόστος κινδύνου ανήλθε σε μόλις 50 μονάδες βάσης με συνεχιζόμενη αρνητική τάση σχηματισμού οργανικών NPE το τρίμηνο.
6) Ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε περαιτέρω στο 10% από 8,6% το 4ο τρίμηνο του 21, λόγω των ισχυρών κερδών.
 
Προοπτικές και καθοδήγηση

Η Πειραιώς παρουσίασε πρόσφατα ένα αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο και φιλοδοξεί να φτάσει στο 12% τον ROTE έως το 2025, αυξανόμενο σε γραμμική πορεία από το κανονικοποιημένο επίπεδο 3% το 2021.
Η τράπεζα στοχεύει να βελτιώσει τον δείκτη CET1 σε ~10% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και κατά μια ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο στη συνέχεια, με φιλοδοξία πληρωμής μερίσματος για το 2024.
JP1_3.JPG
Goldman Sachs: Πρόοδος στη δημιουργία κεφαλαίου, ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαιακή επάρκεια της Πειραιώς

Ανώτερα των προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του έτους της Πειραιώς, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία βλέπει ότι η τράπεζα έδειξε πρόοδο σε τρεις τομείς.
1) κεφαλαιακή επάρκεια, με τον CET1 FL στο 10% έναντι 9%/9% το 4ο τρίμηνο του 21
2) πιστωτική ποιότητα (με οργανικό κόστος κινδύνου στο 0,5% έναντι προσδοκίας για 1,0%. Ο δείκτης NPE παρέμεινε στο 13%
3) δημιουργία κεφαλαίου, με βασικό ROTE στο ~6%.
Η τράπεζα επανέλαβε τον στόχο για ROTE 6%, με την Goldman Sachs να βλέπει συνολικά τα αποτελέσματα ως θετικά, υποδεικνύοντας πρόοδο στην απομόχλευση και τη συσσώρευση κεφαλαίων.

GOLDMAN2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης