Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αγορές ποντάρουν σε ιστορική αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 50 μ.β. ως το Δεκέμβριο

Οι αγορές ποντάρουν σε ιστορική αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 50 μ.β. ως το Δεκέμβριο
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήδη προτείνουν μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. τον Ιούλιο
Σχετικά Άρθρα

Στην προοπτική ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της σε δύο δεκαετίες μέχρι τον Δεκέμβριο, άρχισαν να ποντάρουν οι αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι χρηματαγορές έχουν αρχίσει να τιμολογούν μια αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο, υποθέτοντας ότι η συγκεκριμένη αύξηση που θα είναι η πρώτη σε περισσότερο από μια δεκαετία, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.
Η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια κατά μισή μονάδα το 2000.
Η κατάσταση αυτή υποδεικνύει με τρόπο χαρακτηριστικό την άνευ προηγουμένου πίεση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι σχεδιαστές πολιτικής καθώς προσπαθούν να θέσουν υπο έλεγχο τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πτώση του ευρώ, που έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδά του έναντι του δολαρίου από το 2017 στις αρχές του περασμένου μήνα.
Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εδώ και καιρό εκπέμψει το μήνυμα περί μιας επικείμενης αύξησης του επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προτείνουν μια μεγαλύτερη αύξηση.
Ο Robert Holzmann δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη 1 Ιουνίου ότι ο πληθωρισμός που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά ενισχύει το επιχείρημα υπέρ της αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο, η οποία θα στηρίξει επίσης τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.
«Αυξήστε το επιτόκιο της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας», είπε ο Holzmann
«Ενώ δεν αποκλείεται η αύξηση των επιτοκίων να αρχίσει με μια μεγάλη κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, θα ήταν πολύ περίεργο για την ΕΚΤ να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια με ένα τόσο μεγάλο βήμα», δήλωσε πάντως ο Jan von Gerich, επικεφαλής στρατηγικής της Nordea Bank Abp στο Bloomberg.
O ίδιος εκτιμά ως πιθανότερο ένα σενάριο που περιλαμβάνει διαδοχικές αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, «αν και οι κίνδυνοι υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξάνει τα επιτόκια της ΕΚΤ σε κάθε συνεδρίαση φέτος, αλλά παράλληλα έχει αυξηθεί η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο», καταλήγει.

www.bankingnews.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης