Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο επικίνδυνα είναι τα «παιχνίδια» Ρωσίας - Ουκρανίας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia; - Οι φόβοι για ένα ακόμη Chernobyl

Πόσο επικίνδυνα είναι τα «παιχνίδια» Ρωσίας - Ουκρανίας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia; - Οι φόβοι για ένα ακόμη Chernobyl
Οι ειδικοί λένε ότι η κατάσταση στη Zaporizhzhia δεν δικαιολογεί προειδοποιήσεις για μια πανευρωπαϊκή καταστροφή
Σχετικά Άρθρα
Οι αναφορές για βομβαρδισμούς στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, Ουκρανία, έχουν αναζωπυρώσει φόβους για πυρηνική καταστροφή — αλλά οι ειδικοί παραμένουν βέβαιοι ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που μοιάζει με το Chernobyl είναι χαμηλός.
Το εργοστάσιο στη Zaporizhzhia, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Μόσχας από τον Μάρτιο, δέχτηκε αρκετές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες για τα χτυπήματα, με την Ουκρανία να λέει ότι μια ρωσική επίθεση κατέστρεψε τρεις ανιχνευτές παρακολούθησης ραδιενέργειας.
Τα νέα για τα χτυπήματα προκάλεσαν γρήγορα διεθνή καταδίκη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres να χαρακτηρίζει «αυτοκτονική» «κάθε επίθεση» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Rafael Mariano Grossi να προτρέπει και τα δύο μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή.

Εκκλήσεις από τον Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προέτρεψε αμέσως τις δυτικές χώρες να πλήξουν επιβάλουν στη Ρωσία νέες κυρώσεις, ειδικά στην πυρηνική βιομηχανία της, απηχώντας προηγούμενες προειδοποιήσεις για μια καταστροφή στην κλίμακα του Chernobyl.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει το Chernobyl και να θυμάται ότι το Zaporizhzhia [πυρηνικό εργοστάσιο] είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη», είπε.
«Η καταστροφή του Τσερνομπίλ είχε μια έκρηξη σε έναν αντιδραστήρα, η Zaporizhzhia έχει έξι μονάδες ισχύος», υπενθύμισε.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η κατάσταση στη Zaporizhzhia - όπου βρίσκονται 500 Ρώσοι στρατιώτες και 50 βαρέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τανκς, σύμφωνα με την Ουκρανία - δεν δικαιολογεί προειδοποιήσεις για μια πανευρωπαϊκή καταστροφή.
Οι κίνδυνοι από τον βομβαρδισμό είναι περιορισμένοι δεδομένου ότι οι αντιδραστήρες προστατεύονται από σκυρόδεμα έως και 10 μέτρα, σύμφωνα με τον Leon Cizelj, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Πυρηνικής Εταιρείας.
Εκτίμησε ότι μόνο ένα μπαράζ στοχευμένων αεροπορικών βομβαρδισμών θα ήταν πιθανό να παραβιάσει τα τείχη του αντιδραστήρα.
Μια επίθεση σε χώρους αποθήκευσης αναλωμένων καυσίμων, πρόσθεσε, θα είχε περιορισμένο αποτέλεσμα, καθώς οποιοδήποτε απελευθερωμένο ραδιενεργό υλικό θα ταξίδευε μόνο περίπου 10 έως 20 χιλιόμετρα.
Ο James Acton, συνδιευθυντής του προγράμματος πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace, συμφώνησε ότι ο βομβαρδισμός δεν είναι ο πραγματικός κίνδυνος, υποδεικνύοντας αντ 'αυτού την ευπάθεια των συστημάτων ψύξης του εργοστασίου.
«Η σωστή αναλογία εδώ είναι η Fukushima και όχι το Chernobyl», είπε.
Οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν σχεδιαστεί με πολλαπλά ανεξάρτητα συστήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων συνδέσεων δικτύου και εφεδρικών γεννητριών ντίζελ.
Το Zaporizhzhia χρησιμοποιεί επίσης μια λίμνη ψεκασμού για ψύξη, που σημαίνει ότι το ζεστό νερό από το εσωτερικό του ψεκάζεται στον εξωτερικό αέρα για να μειώσει τη θερμοκρασία του.
Αυτοί οι μηχανισμοί «στην πραγματικότητα θα είναι σχετικά ευάλωτοι επειδή πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο», καθιστώντας τους πιθανούς στόχους για επίθεση, είπε ο Acton.
Και οι δύο τόνισαν ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο - εάν τα συστήματα ψύξης αποτύχουν, οδηγώντας σε κατάρρευση του αντιδραστήρα - θα προκαλούσε μόνο σοβαρή ζημιά σε τοπικό επίπεδο.
Ο Cizelj υπολόγισε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων.
«Θα είναι μια τραγωδία για τους ντόπιους», είπε, ακόμη και αν δεν θα προκαλούσε άμεσα θύματα, αλλά «για εμάς στην Ευρώπη… θα ήταν ένα πολύ ασήμαντο γεγονός, όσον αφορά τις συνέπειες για την υγεία ή οτιδήποτε άλλο στην περιβάλλον."

Γιατί διαμαρτύρεται η Ουκρανία;

Γιατί λοιπόν η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς και τονίζουν τον κίνδυνο καταστροφής;
«Η ιδέα ενός πυρηνικού ατυχήματος είναι τρομακτική - θα τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων - επομένως είναι ένα έτοιμο εργαλείο για αυτόν τον σκοπό», δήλωσε ο John Erath, ανώτερος διευθυντής πολιτικής στο Κέντρο Ελέγχου Όπλων , ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
Για τη Ρωσία, είναι ένας τρόπος «να ενισχύσει το διακύβευμα για να αυξήσει τις [εσωτερικές] ανησυχίες… και να τονίσει τη σημασία της συνέχισης της στρατιωτικής επιχείρησης», είπε.
Θα μπορούσε επίσης να είναι μια στρατηγική για να «παίξει κανείς με τους φόβους της Δύσης για πυρηνική καταστροφή και να υποβαθμίσει τη βούληση της Δύσης να παράσχει πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.
Όσο για την Ουκρανία, ο στόχος είναι να οικοδομηθεί «κοινή συμπάθεια» γύρω από το εργοστάσιο που καταλήφθηκε, είπε ο Erath.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης