Τελευταία Νέα
Διεθνή

D-Day για την Credit Suisse η 27η Οκτωβρίου 2022 - Θα καταρρεύσει παρασύροντας τις αγορές, ή θα αναστηθεί;

D-Day για την Credit Suisse η 27η Οκτωβρίου 2022 - Θα καταρρεύσει παρασύροντας τις αγορές, ή θα αναστηθεί;
Για να αποφύγει την υποβολή αίτησης πτώχευσης, η Credit Suisse υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Θα τα καταφέρει η Credit Suisse;
Οι εικασίες γύρω από το μέλλον του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες στις αγορές, στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα.
Η νούμερο 2 ελβετική τράπεζα και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αυτή τη στιγμή δίνει μάχη για την επιβίωσή της.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει ένα σοκ παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε μία από τις σοβαρότερες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κρίσεις μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο εφιάλτης

Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 7%, ενώ νωρίτερα η πτώση έφτασε το -10%.

Πριν από ένα χρόνο, η Credit Suisse είχε κεφαλαιοποίηση 22,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σήμερα, η χρηματιστηριακή της αξία είναι μόλις 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά 56,2% μέσα σε ένα χρόνο στα 3,98 δολάρια.
Πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη για την τράπεζα, η οποία είχε καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς να χάσει πολλά από τα "φτερά" της.
Την εποχή της κρίσης αυτής, οι μετοχές της Credit Suisse είχαν βέβαια πέσει, αλλά είχαν πέσει μόνο στο επίπεδο των 45 δολαρίων, κάτι που φαινόταν να είναι άθλος για μια τράπεζα εκείνη την εποχή.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Τι συνέβη;

Τις τελευταίες ημέρες, το ηθικό των εργαζομένων είναι ουσιαστικό ανύπαρκτο.
Η τράπεζα δεν έχει ακόμη ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένων.
Οι αποχωρήσεις δεν αντικαθίστανται πλέον πραγματικά.
Πρόκειται για θεραπεία λιτότητας.
Τα ταλέντα φεύγουν...
Η τράπεζα μόλις έχασε έναν από τους ανώτερους traders της, τον Jens Welter, ο οποίος έφυγε για να ενταχθεί στη Citigroup έπειτα από 27 χρόνια παρουσίας στο ίδρυμα.
Ο Welter ήταν παγκόσμιος συν-επικεφαλής της τραπεζικής όταν έφυγε.
Ένας άλλος αποχωρών είναι ο επικεφαλής των παγκόσμιων πιστωτικών προϊόντων Daniel McCarthy.
"Έχω επίγνωση ότι υπάρχει πολλή αβεβαιότητα και εικασίες τόσο έξω όσο και μέσα στην εταιρεία", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Körner στους εργαζομένους σε σημείωμα στις 30 Σεπτεμβρίου.
"Αν και θα εκτιμήσετε ότι δεν είμαι σε θέση να μοιραστώ λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια μετασχηματισμού μας πριν από τις 27 Οκτωβρίου, θέλω επίσης να βεβαιωθώ ότι θα τα ακούσετε απευθείας από εμένα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.
Ως εκ τούτου, μέχρι τότε θα στέλνω τακτικά ενημέρωση σε όλους σας".
Σε αυτό το σημείωμα ο διευθύνων σύμβουλος εξηγεί ότι "αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή" για την τράπεζα και προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι οι φήμες και οι εικασίες θα συνεχιστούν και θα γίνουν ακόμη πιο δυνατές.

Η τιμή της μετοχής σε σχέση με την υγεία της εταιρείας

Ο Körner τους διαβεβαίωσε ότι η τιμή της μετοχής δεν αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
"Πιστεύω ότι δεν συγχέετε την καθημερινή απόδοση της τιμής της μετοχής μας με την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τη θέση ρευστότητας της τράπεζας", είπε.
"Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης της Credit Suisse για ένα μακροπρόθεσμο, βιώσιμο μέλλον - με σημαντικές δυνατότητες δημιουργίας αξίας", πρόσθεσε ο Körner.
"Είμαι βέβαιος ότι έχουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε".
Η Credit Suisse είναι μια καθολική τράπεζα, η οποία προσφέρει παραδοσιακές υπηρεσίες και προϊόντα στους καταναλωτές, κυρίως στην Ελβετία.
Όμως, το ίδρυμα είναι γνωστό παγκοσμίως για τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής - συναλλαγές, συμφωνίες όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές, ομόλογα, τίτλοι κ.λπ. - και τις δραστηριότητες διαχείρισης περιουσίας.
Ο επενδυτικός βραχίονας είναι αυτός που έβαλε την τράπεζα σε αυτές τις δυσκολίες, αν και αποτελούσε, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μία από τις μεγάλες πηγές εσόδων και κερδών για την Credit Suisse.

Τα σκάνδαλα: Greensill, Archegos

Πράγματι, τα λάθη της επενδυτικής τράπεζας έχουν βυθίσει την Credit Suisse σε πολλά διαδοχικά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, αναζωπυρώνοντας τις εικασίες για χρεοκοπία της ή για συγχώνευσή της με την ανταγωνίστριά της UBS.
Δύο σκάνδαλα συνέβησαν σχεδόν το ένα μετά το άλλο το 2021 και προκάλεσαν ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα.
Το πρώτο είναι η πτώχευση της Greensill.
Η βρετανική εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 και είναι δανειστής αλυσίδας εφοδιασμού και απαιτήσεων, που ειδικεύεται στο δανεισμό χρημάτων σε εταιρείες, ώστε να μπορούν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους.
Στη συνέχεια ομαδοποιεί τα χρέη των εταιρειών αυτών σε χρηματοοικονομικούς τίτλους τους οποίους μεταπωλεί σε επενδυτές.
Ο χάρτινος πύργος άρχισε να καταρρέει όταν οι επενδυτές αυτοί, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, είχαν αμφιβολίες για την πραγματική αξία των χρεών και εγκατέλειψαν την Greensill, η οποία στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάρτιο του 2021.
Η Credit Suisse επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια των πελατών της σε προϊόντα της Greensill.
Το δεύτερο σκάνδαλο την άνοιξη του 2021 αφορούσε το Archegos Capital Management.
Ο Bill Hwang είναι νοτιοκορεάτης επενδυτής με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η Tiger Asia, μια εταιρεία την οποία χρηματοδότησε τη δεκαετία του 2000, υπέστη μεγάλη πίεση το 2012 λόγω καταγγελιών για εμπιστευτικές συναλλαγές.
Ο Hwang αναβίωσε σταδιακά την Tiger Asia, η οποία μετατράπηκε σε Archegos.
Ενώ η εταιρεία του θα διαχειριζόταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Hwang έπεισε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, να του δανείσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει περισσότερα.
Το 2020, επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στη ViacomCBS, η οποία είδε την αξία των μετοχών της να εκτοξεύεται.

27 Οκτωβρίου: D-DAY

Στις αρχές του 2021, η Credit Suisse ζήτησε από την Archegos να καταθέσει ενημερώσεις για τα κεφάλαια της.
Ο Hwang υποσχέθηκε να μειώσει τους κινδύνους.
Αλλά τον Μάρτιο του 2021, οι μετοχές της ViacomCBS κατέρρευσαν και οι τράπεζες ζήτησαν από την Archegos να καλύψει τις απώλειες, κάτι που δεν ήταν πλέον σε θέση να κάνει.
Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία του Hwang χρεοκόπησε.
"Η έρευνα διαπίστωσε αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων στην επιχείρηση Prime Services της επενδυτικής τράπεζας τόσο από την πρώτη όσο και από τη δεύτερη γραμμή άμυνας, καθώς και έλλειψη της κλιμακωτής ανάληψης κινδύνων", κατέληξε η ανεξάρτητη έρευνα που διέταξε η Credit Suisse.
"Στην ίδια δραστηριότητα, διαπιστώθηκε επίσης αδυναμία ελέγχου των υπερβάσεων των ορίων και στις δύο γραμμές άμυνας ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς εκπλήρωσης των εποπτικών αρμοδιοτήτων στην Επενδυτική Τράπεζα και στον τομέα των κινδύνων, καθώς και της έλλειψης ιεράρχησης των στρατηγικών μετριασμού και βελτίωσης του κινδύνου (όπως το δυναμικό περιθώριο)".
Για να αποφύγει την υποβολή αίτησης πτώχευσης, η Credit Suisse υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.
Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκποίηση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, το μαύρο πρόβατο δηλαδή όλου του ομίλου.
Η τράπεζα "βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής της αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εκποιήσεων και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων", ανέφερε στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η επιβίωση απαιτεί την επανεστίαση στη διαχείριση πλούτου, λένε πηγές του κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης