Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι κοινό έχουν τα εξάμηνα των μεταλλουργικών; Ισχυρή κερδοφορία και υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης

Τι κοινό έχουν τα εξάμηνα των μεταλλουργικών; Ισχυρή κερδοφορία και υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης

Στις περισσότερες μεταλλουργικές φαίνεται ότι βγήκε χρήμα καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροές.

Ο κλάδος των μεταλλουργικών εταιρειών σε επίπεδο κερδοφορίας είναι μάλλον ο κερδισμένος του εξαμήνου, αφού η πλειονότητα των εταιρειών όχι μόνο έβγαλε κέρδη αλλά είχε επιδόσεις που κάνουν τις αποτιμήσεις των εταιρειών εξαιρετικά χαμηλές.
Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση η διατήρηση της καλής πορείας στο δεύτερο εξάμηνο, ή η πίεση στα μεγέθη, αν υπάρξει να μην είναι σημαντική.
Εκτός όμως από το κοινό χαρακτηριστικό της υψηλής κερδοφορίας, οι εταιρείες του κλάδου έχουν ένα ακόμα κοινό: Οι μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, λόγω των υψηλών τιμών των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους και το γεγονός ότι κάποιες παρά την αύξηση του τζίρου δεν ξεπέρασαν τα περσινά κέρδη.
Αυτή η εξέλιξη επηρέασε τις ταμειακές ροές των περισσότερων εταιρειών και έως ένα σημείο, σε αυτές αποδίδεται και η επιφυλακτική εικόνα που υπάρχει στο χρηματιστηριακό ταμπλό και αποτυπώνεται στην πορεία των μετοχών.

Πιθανότητες για μονοψήφιο p/e

Με βάση τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου υψηλές πιθανότητες για μονοψήφιο p/e στο σύνολο της χρήσης έχουν βάλει ήδη οι εισηγμένες: Αφοί Κορδέλλου, Έλαστρον, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΜΑ και Τζιρακιάν.
Όλες δηλαδή πλην Μπήτρου και Λεβεντέρης, δύο εταιρείες με μικρότερα μεγέθη αλλά και περισσότερα οικονομικά προβλήματα.

Μεταλλουργικές_1.jpg

Κοινό χαρακτηριστικό οι εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες

Το ταμειακό των εταιρειών συχνά μετριέται καλύτερα από τις ταμειακές ροές.
Αυτές δείχνουν ουσιαστικά τι χρήμα παράχθηκε στην περίοδο και αν μπήκε ή αν βγήκε χρήμα.
Στις περισσότερες μεταλλουργικές φαίνεται ότι βγήκε χρήμα καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροές.
Μέχρι ένα βαθμό η εξέλιξη θεωρείται λογική, καθώς ουσιαστικά οι εταιρείες χρηματοδοτούν τις πωλήσεις ή υπάρχει χρονική υστέρηση, μέχρι να δημιουργηθεί το προϊόν, να πουληθεί και στη συνέχεια να γίνει η πληρωμή.

Είσπραξη οφειλών

Επομένως, όλα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα των εταιρειών να εισπράξουν τις οφειλές στα επόμενα τρίμηνα και να μειώσουν και πάλι τις υποχρεώσεις.
Η Έλαστρον είχε μεγάλες εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 26,8 εκατ. ευρώ, ενώ από επενδυτικές είχε εκροές 2,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα. Ωστόσο τα κέρδη των 10,2 εκατ. ευρώ αν και στα ίδια με τα περσινά (παρά την αύξηση του τζίρου) δίνουν εξαιρετικά χαμηλό p/e ήδη από το εξάμηνο.
Επιπλέον ο δείκτης p/bn είναι στο 0,42x, ήτοι υπερβολικά χαμηλός.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η μεγαλύτερη του κλάδου, αύξησε πάνω από 300 εκατ. ευρώ τις συνολικές υποχρεώσεις και είχε 146 εκατ. ευρώ εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες και 100 εκατ. ευρώ από επενδυτικές.
Με p/e 4 φορές ήδη από το εξάμηνο και με p/bv 0,53 φορές.
Η ΣΙΔΜΑ είχε εκροές λειτουργικές ταμειακές ροές 3,8 εκατ. ευρώ και έχει μάλλον το χαμηλότερο p/e στο εξάμηνο αλλά και το υψηλότερο p/bv, καθώς πριν από λίγα χρόνια είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια και πρόσφατα γύρισαν θετικά.
Η Τζιρακιάν αύξησε δανεισμό και είχε εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες 2,8 εκατ. ευρώ με τη μετοχή να έχει p/e στο εξάμηνο περίπου 10 φορές και p/bv 0,55 φορές.
Παρά την αύξηση των πωλήσεων τα κέρδη μειώθηκαν, αποτυπώνοντας την επίδραση του ενεργειακού κόστους και των μεταβολών στις τιμές των πρώτων υλών. Η Λεβεντέρης είναι μικρό το μέγεθός της και είχε λίγες ζημιές και η Μπήτρος με μικρό επίσης μέγεθος έχει αρνητικά ίδια και μεγάλο δανεισμό και περιμένει το κούρεμα των τραπεζών

Η εξαίρεση

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η Αφοί Κορδέλλου, η οποία έχει στο εξάμηνο p/e 3 φορές και p/bv 0,42 φορές. Είχε εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες 4,3 εκατ. ευρώ και συνολικά η λογιστική κατάσταση έδειξε ισχυροποίηση.
Η κερδοφορία και εδώ ήταν κοντά στα περσινά επίπεδα.


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης