Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχρολουσία για τον Biden: Απελευθερώνει άρον άρον 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ψυχρολουσία για τον Biden: Απελευθερώνει άρον άρον 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Η επικείμενη ανακοίνωση του Προέδρου Biden για έως και 15 εκατομμύρια βαρέλια, ένα από τα μεγαλύτερα ποτέ πακέτα αποφάσεων, έρχεται ενώ ήδη 180 εκατομμύρια βαρέλια έχουν ελευθερωθεί από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης της χώρας από τον Μάιο.
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές πετρελαίου αναμένουν σήμερα 18/10/202 τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την κυβέρνηση Biden για απελευθέρωση σε περίπου 10-15 εκατομμύρια βαρέλια αργού από το Strategic Petroleum Reserve σε μια προσπάθεια να κατασταλούν οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ ενόψει των εκλογών του Κογκρέσου του επόμενου μήνα (8/11/2022), ανέφερε το Bloomberg.

https://t.co/GAU4lCsK6n

Η επικείμενη ανακοίνωση του Προέδρου Biden για έως και 15 εκατομμύρια βαρέλια, ένα από τα μεγαλύτερα ποτέ πακέτα αποφάσεων, έρχεται ενώ ήδη 180 εκατομμύρια βαρέλια έχουν ελευθερωθεί από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης της χώρας από τον Μάιο. 

Η κυβέρνηση Biden μείωσε το SPR σε ένα ιστορικό χαμηλό 22 ημερών προσφοράς...

Την Κυριακή, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Μπερνστάιν, δήλωσε ότι ο Biden σκέφτεται ακόμη τις λεπτομέρειες για την έκδοση του SPR, ενώ όπως είπε στο Fox News το αποθεματικό είναι γεμάτο κατά 50%. 

"Το γεγονός είναι ότι υπάρχει δυνατότητα χρήσης του SPR για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα ενεργειακά σοκ που βλέπουμε στον κόσμο. Αλλά δεν λέω ότι θα το κάνουμε. Αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο να αποφασίσει, δεν το έχει κάνει απόφαση ακόμη», είπε ο Bernstein.

Την περασμένη Τρίτη, ο Ντέιβιντ Τουρκ, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, δήλωσε: «Έχουμε ακόμη κάποια πρόσθετη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το SPR τις επόμενες εβδομάδες και μήνες ανάλογα με τις ανάγκες». 
Ο Τουρκ είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει με απαγόρευση εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων ως απάντηση στην  απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει  την παραγωγή.

Ωστόσο, ενώ ο διαχειριστής του Μπάιντεν ήταν απρόθυμος να επιδιώξει την απαγόρευση των εξαγωγών, μια κίνηση που θα οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερες μακροπρόθεσμα, είχε λιγότερους ενδοιασμούς σχετικά με την πιθανή επέκταση της απορροής του SPR.

Πηγές είπαν στο Bloomberg ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν με πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ConocoPhillips και Exxon Mobil Corp., για το τι πρέπει να αναμείνουν για τις μελλοντικές εκδόσεις SPR, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν την παραγωγή αργού και ενισχύουν την ικανότητα των διυλισμένων καυσίμων. 

Το μόνο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι η ικανότητα διύλισης έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών, και επίσης, υπάρχει εποχική συντήρηση σε εξέλιξη. 

«Η κυβέρνηση έχει ένα μικρό παράθυρο ενόψει των ενδιάμεσων προθεσμιών για να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές των καυσίμων ή τουλάχιστον να αποδείξει ότι προσπαθεί», ανέφερε μια από τις πηγές του  Reuters που γνωρίζει τις συζητήσεις του Λευκού Οίκου. 

Η DOE αναμένεται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με την επαναγορά του αργού. Δεδομένου ότι η παραγωγή αργού και η ικανότητα διύλισης είναι περιορισμένη στις ΗΠΑ, οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα μόλις κλείσουν οι εκδόσεις SPR. 

Η απόφαση του OPEC 

Νωρίτερα στις 5 Οκτωβρίου 2022, σε μια ιστορική περικοπή παραγωγής πετρελαίου προέβησαν τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (OPEC+) καθώς κατέληξαν σε μια συμφωνία για σημαντική μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετέδωσε το Reuters.
Η εν λόγω μείωση είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ο OPEC+ από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, όταν τα lockdown είχαν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς.

Το παρασκήνιο 

Οι Σαουδική Αραβία και  Ρωσία πιέζαν για μειώσεις 1-2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα ή περισσότερο – οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν σταδιακά σε διάστημα αρκετών μηνών.
Η κίνηση αναμένονταν να πυροδοτήσει αντίμετρα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης απελευθέρωσης πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου της χώρας, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Αυτή δεν είναι η Σαουδική Αραβία του παρελθόντος και οι ΗΠΑ ίσως ήταν λίγο αργές ή απρόθυμες να αναγνωρίσουν τον ρόλο της σε θέματα ενέργειας», δήλωσε ο Raad Alkadiri, αναλυτής του Eurasia Group.
Tα μέλη του OPEC θέλουν υψηλότερες τιμές και, όπως έχουν δηλώσει, πρόκειται να τις επιδιώξουν, ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αντίδραση από τις ΗΠΑ»
Η συνεδρίαση των μελών του OPEC και άλλων παραγωγών συνεκλήθη βεβιασμένα στα κεντρικά γραφεία του καρτέλ στη Βιέννη, με τους υπουργούς να σπεύδουν στην αυστριακή πρωτεύουσα για αυτό που οι αναλυτές χαρακτήρισαν «πιο σημαντική συγκέντρωση εδώ και χρόνια».

Ο Biden δεν εισακούσθη.... 

Ο Biden νωρίτερα στην κυβέρνησή του είχε δεσμευτεί να κάνει τη Σαουδική Αραβία διεθνή παρία, αλλά επαναδραστηριοποιήθηκε προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να περιορίσει τις αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου...
Ωστόσο, ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η απόφαση του OPEC Plus στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, δεν ήταν τελικά ο αναμενόμενος.
Η κοινοπραξία απέτυχε ήδη να επιτύχει τους προηγούμενους στόχους παραγωγής της, με πολλά από τα μέλη της να μην μπορούν να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.
Όταν ρωτήθηκε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος για το εάν η αναμενόμενη απόφαση του OPEC Plus να μειώσει την παραγωγή απέδειξε ότι η επίθεση γοητείας του Biden στη Σαουδική Αραβία δεν άξιζε το πλήγμα στην ηθική υπόσταση της Ουάσιγκτον, εκείνος απάντησε ότι το ταξίδι Biden άξιζε τον κόπο.
«Η τιμή ήταν στα 117 δολάρια και η βενζίνη 5,03 δολάρια», είπε ο αξιωματούχος. «Τώρα είναι 30 δολάρια χαμηλότερα για το πετρέλαιο και 1,30 δολάρια χαμηλότερα για τη βενζίνη» σύμφωνα με την Washington Post.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης