Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οποιοδήποτε σχέδιο συγχώνευσης Attica bank με Παγκρήτια είναι επιχειρηματικός παραλογισμός και παίγνιο μηδενικού αθροίσματος

Οποιοδήποτε σχέδιο συγχώνευσης Attica bank με Παγκρήτια είναι επιχειρηματικός παραλογισμός και παίγνιο μηδενικού αθροίσματος
Όπως είναι σήμερα… δεν υπάρχει καμία επιχειρηματική λογική και θα ήταν παίγνιο μηδενικού αθροίσματος ή κατά το ορθότερο παίγνιο αθροίσματος ζημιών….σχέδια για deal μεταξύ της Attica bank και της Παγκρήτιας 

Οποιοδήποτε σχέδιο συγχώνευσης της Attica bank με την Παγκρήτια τράπεζα είναι επιχειρηματικός παραλογισμός και παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.
Με αφορμή την συνάντηση του Αλέξανδρου Εξάρχου (που μαζί με τους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη ελέγχουν την Παγκρήτια τράπεζα αφού επένδυσαν 65 εκατ και υπάρχει option και για αύξηση ποσοστού έως το 51%).... με την Ελένη Βρεττού την διευθύνουσα σύμβουλο της Attica bank ορισμένοι… εκτίμησαν λανθασμένα ότι κυοφορείται deal.
Η συνάντηση μπορεί να είχε διαθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης…
Οποιαδήποτε σχέδιο συγχώνευσης Attica bank με Παγκρήτια είναι επιχειρηματικός παραλογισμός και παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.

Η Attica bank ακόμη δεν έχει εξυγιανθεί βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης, και έχει πολλά θέματα ασαφή, θολά και δυσδιάκριτα.
Κατά την άποψη μας η απόφαση να μην ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις NPEs στον Ηρακλή 2 είναι κίνηση ξεκάθαρης αδυναμίας...

Εμφανίζει 68% NPEs, δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων από τους χαμηλότερους στην αγορά.
Υπάρχει μεγάλη ασάφεια για την Attica bank, στο α΄ τρίμηνο 2022 είχε NPEs 33,2% και στο 6μηνο 2022 NPEs ratio 67,6%.
Η τράπεζα πήρε πάνω της όλες τις τιτλοποιήσεις NPEs και τα πραγματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 2,5 δισεκ.
Ακόμη και ο τρόπος νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι ασαφής.
Θα ενισχυθεί κεφαλαιακά 490 εκατ εκ των οποίων 459 εκατ θα τα επενδύσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
Το ΤΧΣ με ποσοστό 62,93% ή 67% μετά την εφαρμογή του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, το ΤΜΕΔΕ με 14,7% και το Ellington – RINOA με ποσοστό 9,87% προ DTC.
Ενώ τα 459 εκατ θα επενδυθούν αναλογικά δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επενδύσει 307 εκατ με βάση το ποσοστό του και η Ellington – RINOA περίπου 45 εκατ… ακόμη αναζητούν τον τρόπο… που θα αποζημιωθεί η Ellington.
Η Ellington θα έχει επενδύσει 67 εκατ συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης αύξησης κεφαλαίου 240 εκατ στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε επενδύσει 148 εκατ ευρώ.
Στην περίπτωση της Attica bank έχουμε ένα μέτοχο που κατέχει το 67% αλλά στην πράξη θα βρεθεί με 32%... στο τέλος και ένα επενδυτή που κατέχει το 9,87% αλλά συμπεριφέρεται ωσάν να κατέχει το 67% - που θα συμβεί στο τέλος της ημέρας - ….
Η Attica bank με τα κεφάλαια των 490 εκατ σίγουρα επιβιώνει αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι επαρκούν για την ριζική εξυγίανση του ισολογισμού.
Η Αttica bank υιοθέτησε απίστευτες λογιστικές ακροβασίες και ακραίες παρατυπίες στο παρελθόν με τις τιτλοποιήσεις των NPEs από όπου όλοι κέρδισαν… υπολογίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι αγοραστές έχουν κερδίσει άνω των 280 με 300 εκατ… και η μόνη χαμένη είναι η Attica bank.
Το επιχειρηματικό πλάνο για την αναδιάρθρωση του ισολογισμού ακόμη είναι ασαφές.
Ότι θα υπάρχουν 490 εκατ νέα κεφάλαια δεν σημαίνει ότι η τράπεζα απέκτησε οντότητα, η Attica bank κέρδισε χρόνο…
Υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά στην Attica bank και όπως είναι σήμερα σίγουρα δεν αποτελεί αγοραστική ευκαιρία…

Και η Παγκρήτια χρειάζεται ριζική εξυγίανση

Με 2,71 δισεκ. ενεργητικό η Παγκρήτια και 1,78 δισεκ. ενεργητικό από την HSBC και 668 εκατ από την Χανίων ουσιαστικά δημιουργείται μια τράπεζα 5,2 δισεκ. ευρώ αλλά με 1,2 δισεκ. NPEs ή 57% NPEs ratio και μόλις 34% δείκτη κάλυψης NPEs με προβλέψεις.
Μετά την πρόσφατη αύξηση των 98,7 εκατ δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι με τα 300 εκατ κεφάλαια έχει επιλύσει τις κεφαλαιακές τις ανάγκες.
Π.χ. θα χρησιμοποιούν οι προβλέψεις 150 εκατ της HSBC αλλά δεν επαρκούν για την οριστική εξυγίανση.
Όπως και στην Attica bank κερδίζει χρόνο ώστε να προχωρήσει την εξυγίανση των NPEs…
Το θετικό της Παγκρήτιας είναι ωστόσο ότι διαθέτει βασικό μέτοχο με οικονομική επιφάνεια που θα στηρίξει την προσπάθεια εξυγίανσης και θα καλύψει μελλοντικά νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Πότε θα είχε επιχειρηματική σημασία deal μεταξύ Παγκρήτιας και Attica bank;

Επιχειρηματική λογική θα είχε ένα deal μεταξύ της Παγκρήτιας και της Attica bank μόνο υπό δύο προϋποθέσεις…

1)Μια από τις δύο τράπεζες να είχε σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα και η καλή τράπεζα να ενσωματωνόταν στην άλλη τράπεζα.
Ο λόγος αυτός δεν συντρέχει…

2)Να ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζών και από το 2024 να εξεταζόταν η συγχώνευση των δύο τραπεζών με σχέση ανταλλαγής που να έχει επιχειρηματικό νόημα…
Σήμερα η συγχώνευση της Attica bank (τράπεζα με προβλήματα) με την Παγκρήτια (τράπεζα με προβλήματα) θα δημιουργούσε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα και θα απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια για εξυγίανση…

Πρέπει να αντιμετωπιστούν πέραν από τα κεφαλαιακά και τα μετοχικά ζητήματα της Attica bank αφού ακόμη υπάρχει μεγάλη ασάφεια…
Να εξυγιανθούν και οι δύο τράπεζες και μετά από αυτή την διαδικασία να εξεταστεί εάν συντρέχει λόγος συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Εάν συντρέχει… θα φανεί από το άθροισμα και τις προσδοκίες και τις μελλοντικές βλέψεις…

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία επιχειρηματική λογική…
Το bankingnews δεν μεταφέρει τις απόψεις των δύο πλευρών αλλά αξιολογεί πως έχει η κατάσταση σήμερα και η κατάσταση των δύο τραπεζών είναι ότι χρειάζονται απαραιτήτως εξυγίανση.
Όπως είναι σήμερα… δεν υπάρχει καμία επιχειρηματική λογική και θα ήταν παίγνιο μηδενικού αθροίσματος ή κατά το ορθότερο παίγνιο αθροίσματος ζημιών….σχέδια για deal μεταξύ της Attica bank και της Παγκρήτιας 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης