Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα πτώση στις τράπεζες – Στήριξη από επιλεγμένα βαριά χαρτιά

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα πτώση στις τράπεζες – Στήριξη από επιλεγμένα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Αρχικά οι τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά έδωσαν απώλειες στο Γενικό Δείκτη έως και -1,17%. Οι τράπεζες βρέθηκαν να χάνουν έως και 3,75%. Όλα αυτά λόγω των όσων έχουν ακουστεί για τις τράπεζες από την Κυβέρνηση. Σταδιακά βγήκαν αγορές σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά και ισορρόπησε η αγορά. Τελικά έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,08% με τις τράπεζες όμως να χάνουν 2,60%. Ο τζίρος χαμηλός σχετικά και βοηθάει στο να μπορούν να μαζευτούν οι απώλειες με δυο-τρεις κινήσεις. Γύρισαν ΔΕΗ και Coca Cola και μαζεύτηκαν κάπως οι πιέσεις. Εξαιρετική η ΤΕΝΕΡΓ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και δυνατός και ο ΜΥΤΙΛ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πειραιώς και Eurobank με απώλειες άνω του 3%, ενώ η Εθνική έχασε 2,89% και η Alpha Bank μόνο 0,69%. Διαβάζουμε διάφορα, για το αν πρέπει να μπει φόρος, να ανέβουν τα επιτόκια και να μειωθούν τα καθαρά έσοδα από τόκους. Δεν ενδιαφέρει πως πέτυχαν τα κέρδη οι τράπεζες. Τα πράγματα είναι απλά. Αυξάνονται τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αυξάνεις τα επιτόκια των δανείων; Αυξάνεις και των καταθέσεων. Πρέπει να προσπαθήσεις επίσης να μην αυξηθούν τα κόκκινα και να μην ξαναδώσεις σε συγκεκριμένα «κοράκια» δάνεια που πουλάς ένα ακίνητο και βγάζεις το κεφάλαιο, το οποίο το πήρε κάποιος με δανεικά. Τελεία, παράγραφος.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Νέα ιστορικά υψηλά από τη μετοχή. Στα 18,31 ευρώ καις το +1,72% με υψηλό ημέρας τα 18,40 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα μεγέθη εννεαμήνου ήταν καλά και δικαιολογούν μία βελτίωση της αποτίμησης. Από την άλλη ακολούθησε και η Τέρνα Ενεργειακή και με δυνατό όγκο συναλλαγών. Δεν υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση για το θέμα της πώλησης. Κυκλοφόρησαν όμως και πάλι σενάρια για τη συμφωνία και προφανώς ενισχύθηκαν και με αυτήν την προοπτική οι μετοχές. Στο +4,20% η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο +2,65% η ΤΕΝΕΡΓ. Οι δύο μετοχές έκαναν τζίρο 5,7 εκατ. ευρώ από τον συνολικό των 76,6 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Με άνοδο 1,85% και στα 6,60 ευρώ η μετοχή με όγκο 366 χιλ. τεμάχια.

PREMIA: Τί γίνεται βρε παιδιά; Πόσα χαρτιά έχουν εδώ να δώσουν; Τέλειωσε ο ένας άρχισε ο άλλος; Πάνω από 250 χιλ. τεμάχια ο όγκος σήμερα. Στα 1,0350 ευρώ και στο +0,98%

FRIGOGLASS: Με άνοδο 19,75% η μετοχή μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Προφανώς κάποιοι ξέρουν κάτι παραπάνω, ή απλά ενθουσιάστηκαν από την αναδιάρθρωση. Περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για να δούμε τι περιουσιακά στοιχεία θα έχουν οι ομολογιούχοι όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία και κλειδώσουν όλοι οι όροι. Προς το παρόν δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα.

DIMAND: Η εισαγωγή μέσω αύξησης στο Χρηματιστήριο της έκανε μάλλον καλό γιατί έφυγε από πάνω της εκείνο το δάνειο που δεν είχε και τους καλύτερους όρους. Περισσότερο όμως θα φανεί το όφελος στην επόμενη χρήση. Σε αναπροσαρμοσμένο επίπεδο είχε ζημία 0,4 εκατ. ευρώ από 4,3 εκατ. ευρώ.

ΚΡΙ-ΚΡΙ Με υψηλό όγκο η μετοχή σήμερα. Έχει επηρεαστεί σημαντικά από το ενεργειακό κόστος και προφανώς και το μεταφορικό κ.α. Τα μεγέθη υποχώρησαν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις. Όμως και η μετοχή από τα 9 ευρώ πήγε στα 5 ευρώ, ανακάμπτοντας τώρα στα 6 ευρώ. Στο εννεάμηνο αν και ο τζίρος αυξήθηκε 25% περίπου τα EBITDA μειώθηκαν στο μισό και τα καθαρά κέρδη λίγο, κάτω από 6 εκατ. ευρώ, μειώθηκαν κατά 60%.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα σήμερα οι μετοχές ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

ΙΛΥΔΑ: Δεν έχουν κάτι το αξιόλογο να δείξουν τα αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά growth. Σε εκτιμώμενη τελική γραμμή δεν μπορείς να τα πεις άσχημα.

FLEXOPACK: Αν έβαζαν για παράδειγμα τα λεφτά που έβαλαν σήμερα στη ΦΡΙΓΟ στη συγκεκριμένη θα την κλείδωναν 5 μέρες. Χωρίς να έχει παλτουδιάσει μετόχους και δανειστές, έχοντας κέρδη, δίνοντας μέρισμα και φυσικά έχοντας ισχυρό growth όλα αυτά τα χρόνια. Το καλό 9μηνο πάντως έχει φέρει πέντε συνεχόμενες ανοδικές και σήμερα έκλεισε στα 7,85 ευρώ με άνοδο 4,67% και όγκο κάτω από 5 χιλ. τεμάχια.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Συνεχίζονται οι αγορές από το γνωστό insider των τελευταίων εβδομάδων.

ΑΒΑΞ: Μεγάλη η διακύμανση σήμερα της μετοχής. Έγραψε χαμηλό στα 0,7040 ευρώ και στο -6,13% και μετά γύρισε θετική, καθώς πήγε μέχρι τα 0,77 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 0,7510 ευρώ και με οριακή άνοδο.

ΕΚΤΕΡ: Ωραία ανάκαμψη και με καλό όγκο. Στα 1,37 ευρώ και στο +3,79% με 50 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης