Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

To bitcoin στο έλεος των μακροοικονομικών - Αρκούδες vs ταύρων για το 2023

To bitcoin στο έλεος των μακροοικονομικών - Αρκούδες vs ταύρων για το 2023
Τα κρυπτονομίσματα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, μετά τη σφαγή του 2022
Σχετικά Άρθρα
Το Bitcoin φαίνεται να σταθεροποιείται το 2023, ωστόσο δεν είναι δυνατό να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα, καθώς διανύουμε μόλις τη δεύτερη εβδομάδα του έτους. 
Τα κρυπτονομίσματα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, μετά τη σφαγή του 2022.
Η συνολική παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης έχει αυξηθεί κατά 5% στα 871 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Ιανουαρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι μειωμένη πάνω από 57% σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.
Το ίδιο το Bitcoin έχει κερδίσει 4,3% από την αρχή του 2023, αν και έχει «κολλήσει» σε ένα στενό εύρος μεταξύ 16.500 και 17.300 δολαρίων.
Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο είναι τρομακτικά υποτονικό, με την 7ήμερη μεταβλητότητά του να πέφτει σε επίπεδα που δεν έχει δει από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.
"Θα είναι μια χρονιά για τους υπομονετικούς, καθώς δεν προβλέπουμε ότι οι τιμές θα πλησιάσουν τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά το 2023", δήλωσε ο Vetle Lunde, ανώτερος αναλυτής της Arcane Research, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι όγκοι συναλλαγών spot κρυπτονομισμάτων παραμένουν ομοίως υποτονικοί μετά την πτώση τους κατά περίπου 48% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 544 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2019, όπως έδειξαν τα στοιχεία της CryptoCompare.
Ενώ οι χαμηλότεροι όγκοι συναλλαγών είναι σύνηθες φαινόμενο γύρω από την αλλαγή του έτους, η απάθεια της αγοράς κρυπτογράφησης έχει επιδεινωθεί από τη "γενική έξοδο" των ενεργών μικροεπενδυτών, σύμφωνα με την Arcane Research.
Για ορισμένους παίκτες της αγοράς, ωστόσο, η υποτονικότητα ακούγεται πολύ καλή μετά το λουτρό αίματος του bitcoin το 2022.
"Αισθάνομαι ενθαρρυμένη από το δάπεδο που είδαμε να σχηματίζεται κάτω από το bitcoin, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση γύρω από τα επίπεδα των 16.000 και 17.000 δολαρίων", δήλωσε η Callie Cox, επενδυτική αναλύτρια στην επενδυτική πλατφόρμα eToro.
crypto1.JPG
Το παραμύθι του ταύρου

Ο Marcus Sotiriou, αναλυτής στην GlobalBlock, επισήμανε τη σύσφιξη των ζωνών Bollinger -ενός τεχνικού δείκτη που παρακολουθεί την τιμή και τη μεταβλητότητα- στα διαγράμματα του bitcoin.
Οι ζώνες βρίσκονται στο στενότερο σημείο τους από τον Ιούλιο του 2020 και μια τέτοια σύσφιξη ιστορικά προηγείται επιθετικών κινήσεων προς τα πάνω για το bitcoin, πρόσθεσε.
Αυτό το πιθανό σενάριο επαναλήφθηκε από τον Lunde της Arcane Research.
"Αυτές οι περίοδοι χαμηλής μεταβλητότητας σπάνια διαρκούν για πολύ, και οι περίοδοι συμπίεσης της μεταβλητότητας έχουν στο παρελθόν την τάση να ακολουθούνται από απότομες κινήσεις, ακόμη και σε στάσιμες αγορές", δήλωσε.
Επιπλέον, τα ποσοστά χρηματοδότησης για τα perpetual bitcoin futures είναι θετικά από τις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coinglass, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι στοιχηματίζουν στην άνοδο των τιμών και θα πληρώσουν για να κρατήσουν ανοιχτές τις long θέσεις τους.

Το παραμύθι της αρκούδας

Από την άλλη πλευρά, τα κρυπτονομίσματα παραμένουν στο έλεος των μακροοικονομικών εξελίξεων, καθώς οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
"Οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές σημαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να επενδύσουν σε αυτό που θεωρούν επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτογραφικά", δήλωσε ο Σωτηρίου της GlobalBlock.
Η οικονομική αβεβαιότητα θα μπορούσε να στείλει τους επενδυτές προς την ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο τείνει να έχει αντίστροφη συσχέτιση με το bitcoin, δήλωσε ο Dalvir Mandara, ποσοτικός ερευνητής στο MacroHive.
"Το μακροοικονομικό σκηνικό εξακολουθεί να είναι πτωτικό για το κρυπτονόμισμα", πρόσθεσε ο Mandara σε σημείωμά του την Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης