Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι πέντε μετοχές που «βυθίστηκαν» από πωλήσεις θεσμικών αλλά επέστρεψαν δριμύτερες - Η πρώτη ανάγνωση

Οι πέντε μετοχές που «βυθίστηκαν» από πωλήσεις θεσμικών αλλά επέστρεψαν δριμύτερες -  Η πρώτη ανάγνωση
Η πρώτη ανάγνωση των πωλήσεων δείχνει πως οι θεσμικοί ρευστοποίησαν θέσεις σε μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το κόστος μεταφοράς και των πρώτων υλών
Σχετικά Άρθρα
Αρκετές μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο των εγχώριων θεσμικών επενδυτών τους προηγούμενους μήνες και παρατηρήθηκαν σημαντικές πωλήσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν να πιεστούν οι μετοχές και να κλείσουν το τρίτο τρίμηνο με αξιόλογη υποχώρηση.
Ωστόσο, η συνέχεια δεν επιβραβεύει τους διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων για τις επιλογές τους, αφού η ανάκαμψη της αγοράς ήταν ισχυρή.
Το κλίμα στο χρηματιστήριο βελτιώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο και πολλές μετοχές καταγράφουν έως σήμερα σημαντική υπεραπόδοση έναντι της αγοράς, ίσως γιατί δέχθηκαν και μεγαλύτερη συγκριτικά πίεση το προηγούμενο διάστημα.
Η πρώτη ανάγνωση των πωλήσεων δείχνει πως οι θεσμικοί ρευστοποίησαν θέσεις σε μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το κόστος μεταφοράς και των πρώτων υλών.
Να σημειωθεί επίσης πως το κλίμα συνολικά στις αγορές δεν ήταν καλό στο τρίτο τρίμηνο και οι επενδυτές ρευστοποιούσαν θέσεις και υπήρχαν εκροές και στα αμοιβαία κεφάλαια.
Στον ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα μείωσαν τη θέση τους κατά 846 χιλ. τεμάχια και οδήγησαν τη μετοχή σε απώλειες 13%.
Μέρος των απωλειών θα μπορούσε να αποδοθεί και στο χαμηλότερο WACC που είχε δώσει ο αρμόδιος ρυθμιστής περιορίζοντας τα έσοδα της εταιρείας σε σύγκριση με το έσοδο που ζητούσε η διοίκηση.
Η ανάκαμψη της μετοχής από το τέλος του τρίτου τριμήνου έως σήμερα είναι 9% με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει αιτηθεί βελτίωση του WACC και αναμένει απάντηση από τη ΡΑΕ.
Στην Κρι-Κρι μείωσαν συνολικά τη θέση τους κατά 191 χιλ. τεμάχια οδηγώντας τη μετοχή στο τρίτο τρίμηνο σε απώλειες 6%, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο και μέχρι σήμερα η ανάκαμψη της μετοχής ανέρχεται στο 30%.
Στην Τιτάν μείωσαν τη θέση τους κατά 293 χιλ. τεμάχια με τη μετοχή να γράφει χαμηλό κάτω από τα 11 ευρώ και σήμερα να έχει ανακάμψει κατά 20% από το τέλος του τρίτου τριμήνου.
Σημειώνεται πως στο τρίτο τρίμηνο είχε απώλειες 3,5%.
Η Σαράντης που επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία είδε τους θεσμικούς να μειώνουν τη θέση τους κατά 326 χιλ. τεμάχια και τη μετοχή να υποχωρεί στο τρίτο τρίμηνο κατά 7,7%. Έκτοτε όμως έχει ανάκαμψη 12%.
Στον Ικτίνο η μείωση θέσεων ήταν της τάξης των 626 χιλ. τεμαχίων και η μετοχή έχασε στο τρίτο τρίμηνο 8% και από τότε έχει άνοδο 11%.
Μία ακόμα περίπτωση θα μπορούσε να ήταν η μετοχή της Viohalco, στην οποία οι εγχώριοι θεσμικοί μείωσαν τη θέση τους κατά 563 χιλ. τεμάχια, αλλά η μετοχή δεν υποχώρησε μέσα στο τρίμηνο.
Όμως από τότε μέχρι σήμερα καταγράφει άνοδο περίπου 30%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης