Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή Putin σε Johnson; - Με ένα πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει - Ψεύδεται λέει η Ρωσία

Απειλή Putin σε Johnson; - Με ένα πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει - Ψεύδεται λέει η Ρωσία
Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία στις 2 Φεβρουαρίου λίγες ημέρες πριν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin τον είχε απειλήσει με ένα πυραυλικό χτύπημα πριν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
«Με έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει» φέρεται να είπε ο Putin στον Johnson, όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας σε ντοκιμαντέρ του BBC.
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία που ήταν ιδιαίτερα μακρά σε διάρκεια, έγινε στις 2 Φεβρουαρίου του 2022, λίγες ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τη μαρτυρία αυτή διέψευσε η Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov να υποστηρίζει πως όσα λέει ο Johnson σχετικά με απειλή απο τον Putin «δεν είναι αλήθεια, ή ακριβέστερα είναι ψέμα».

Απειλή Putin

«Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί» είπε ο Johnson.
«Boris, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει, ή κάτι τέτοιο» τόνισε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλά αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί».

Διαψεύδει η Ρωσία

Τη μαρτυρία αυτή διέψευσε η Ρωσία υποστηρίζοντας πως όσα λέει ο Johnson σχετικά με απειλή απο τον Putin «δεν είναι αλήθεια, ή ακριβέστερα είναι ψέμα».
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov είτε ο Johnson είπε εσκεμμένα ψέματα και άρα τίθεται το ερώτημα γιατί παρουσίασε μια τέτοια εκδοχή των πραγμάτων είτε δεν κατάλαβε για το τι μιλούσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Peskov υποστήριξε ότι έχει πλήρη γνώση αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
«Επαναλαμβάνω και επίσημα πως αυτά που λέει ο Johnson είναι ψέματα.
Δεν υπήρξαν απειλές για πυραύλους.
Μιλώντας για τις προκλήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας, ο πρόεδρος Putin είπε ότι εάν ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και αναπτυχθούν Νατοϊκοί και αμερικανικοί πύραυλοι στα σύνορα, αυτό θα σημαίνει ότι ένας οποιοσδήποτε πύραυλος θα μπορεί να πέσει στη Μόσχα μέσα σε λίγα λεπτά.
Εάν αυτή η τοποθέτηση έγινε αντιληπτή με αυτόν τον τρόπο, τότε πρόκειται μια εξαιρετικά άβολη κατάσταση» είπε ο Peskov.

Καρότο και μαστίγιο

Από την πλευρά του ο Johnson είχε προειδοποιήσει τον Putin ότι η εισβολή θα οδηγούσε σε δυτικές κυρώσεις και σε περισσότερα Νατοϊκά στρατεύματα στα σύνορα της Ρωσίας, ενώ υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν επρόκειτο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα.
«Μου είπε: «Boris, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα (…)
Τι εννοείτε όταν λέτε σύντομα;» υποστήριξε ο Johnson, αναφέροντας πως του απάντησε πως η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.

Διαβεβαιώσεις

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, στις 11 Φεβρουαρίου μετέβη στη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Ben Wallace προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Shoigu.
Σύμφωνα με τον Wallace, έλαβε διαβεβαιώσεις πως η Ρωσία δεν θα εισβάλλει στην Ουκρανία, αλλά και οι δύο πλευρές ήξεραν πως αυτό είναι ψέμα.
«Θυμάμαι πως είπα στον υπουργό Soigu, «θα πολεμήσουν» μου απάντησε «η μάνα μου είναι Ουκρανή, δεν θα πολεμήσουν».
Είπε ακόμα πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει» επισημαίνει ο Wallace.

Παρέμβαση Zelensky

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.
«Αν ξέρετε πως αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω;
Κι αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας» φέρεται να είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης