Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία 6 κεντρικών τραπεζών για τη ρευστότητα - Προσπάθεια να ανακοπεί το ντόμινο από τους ομολογιούχους της Credit Suisse

Συμφωνία 6 κεντρικών τραπεζών για τη ρευστότητα - Προσπάθεια να ανακοπεί το ντόμινο από τους ομολογιούχους της Credit Suisse
Η πολιτική των καθημερινών δημοπρασιών δολαρίου σε όλες τις ζώνες ώρας τέθηκε σε εφαρμογή για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του σοκ του Covid το 2020
Σχετικά Άρθρα
Νέα μέτρα για να βελτιώσουν την παγκόσμια ρευστότητα σε δολάρια, έλαβαν έξι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσπαθούν να ξεπεράσουν την αναταραχή που πλήττει τον τραπεζικό τομέα.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι, από 20 Μαρτίου 2023, θα διενεργήσουν καθημερινές δημοπρασίες δολαρίων σε μια προσπάθεια να "χαλαρώσουν τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης".
Οι καθημερινές γραμμές ανταλλαγής (swap) μεταξύ της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας, της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, της Τράπεζας του Καναδά και της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η ανακοίνωση των καθημερινών δημοπρασιών δολαρίου σε όλες τις ζώνες ώρας -μια πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του σοκ του Covid το 2020 - ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της SNB ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας, η UBS και η Credit Suisse, θα συγχωνευθούν μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων.

Στο επίκεντρο οι ομολογιούχοι

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι βαριές ζημίες που επιβλήθηκαν στους μετόχους της Credit Suisse και στους κατόχους ομολόγων που κατέχουν το χρέος της εναλλακτικής κατηγορίας 1 - ή AT1 - θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στις αγορές τραπεζικής χρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα.
Το δίκτυο γραμμών swap της Fed, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2007, έχει παράσχει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό στήριγμα για τις παγκόσμιες τράπεζες σε περιόδους οξείας πίεσης της αγοράς.
Οι τράπεζες εκτός των ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γραμμές swap για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δολάρια σε αντάλλαγμα με τα εγχώρια νομίσματά τους, δεσμεύοντας εξασφαλίσεις στην αντίστοιχη κεντρική τράπεζα.
Το βράδυ της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποίησε τηλεφωνική συνδιάσκεψη για να εγκρίνει τη μετάβαση σε καθημερινή γραμμή swap με τη Fed.
"Το δίκτυο των γραμμών ανταλλαγής μεταξύ αυτών των κεντρικών τραπεζών είναι ένα σύνολο διαθέσιμων πάγιων διευκολύνσεων και χρησιμεύει ως σημαντικό στήριγμα ρευστότητας για την άμβλυνση των πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης, συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση των επιπτώσεων των εν λόγω πιέσεων στην παροχή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", ανέφεραν οι κεντρικές τράπεζες.

Πότε θα γίνονται οι δημοπρασίες

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα ανακοινώνει τις λεπτομέρειες της κάθε ημέρας στις 8.15 π.μ. ώρα Λονδίνου.
Οι πράξεις θα πραγματοποιούνται στις 8.15 π.μ. με ώρα λήξης των προσφορών στις 8.45 π.μ. και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στις 10 π.μ. ή λίγο αργότερα.
Τα κεφάλαια θα προσφέρονται σε επιτόκιο ισοδύναμο με τα επιτόκια μίας ημέρας στις ΗΠΑ συν 25 μονάδες βάσης.
Η Fed διαθέτει επίσης μια διευκόλυνση που επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες και τις διεθνείς νομισματικές αρχές να συνάπτουν συμφωνίες επαναγοράς με την κεντρική τράπεζα και να ανταλλάσσουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα με δολάρια.
Η λεγόμενη διευκόλυνση επαναγοράς "FIMA" υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων της Fed για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης του Covid και έγινε μόνιμη το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης