Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κινείται» πάλι για τη Γάζα η Τουρκία

«Κινείται» πάλι για τη Γάζα η Τουρκία
Το δημοσίευμα της Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Συνεδριάζει σε λίγη ώρα το τουρκικό Προεδρικό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Tαγιπ Ερντογάν, μετά από διακοπή 1,5 μήνα λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πολλά είναι τα θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Προέχει η οικονομία, ωστόσο κεντρικό θέμα είναι η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και οι επόμενες διπλωματικές ενέργειες της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει ακόμη μιλήσει δημόσια για τις τελευταίες εξελίξεις ούτε έχει πάρει ανοικτά θέση, είναι πιθανό να θελήσει τώρα να επαναφέρει δυναμικά το θέμα της Γάζας στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.
Αργά χθες ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι, κατά την οποία τόνισε ότι ο ισλαμικός κόσμος, ενωμένος, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του για να σταματήσει τις βάρβαρες επιθέσεις του Ισραήλ και για να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα «εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας». «Είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστεί άμεσα το Ισραήλ και να ενεργήσουν όλοι με κοινή λογική, για να αποφευχθεί η επέκταση της έντασης σε όλη την περιοχή», τόνισε.

«Θέατρο» η αντιπαράθεση Ιράν-Ισραήλ;

Ακολούθησε σήμερα η έκτακτη είδηση ότι ο ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μεταβαίνει αύριο στο Κατάρ όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και υπουργό Εξωτερικών, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι. Θα συζητηθούν «οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Παλαιστίνη και οι περιφερειακές εξελίξεις». Επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Φιντάν θα συναντηθεί και με αξιωματούχους της Χαμάς.
Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, πάλι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έρχεται στο τέλος της εβδομάδας στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέτ Σούκρι, ο οποίος θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και την κατάσταση στη Γάζα. Ενδεικτικές για τον τρόπο που βλέπει η τουρκική πλευρά την όλη κατάσταση ήταν οι δηλώσεις του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα δήλωσε: «Η ένταση Ιράν-Ισραήλ δεν είναι παρά ένα θέατρο, που σχεδιάζεται για να αποσπάσει την προσοχή από τη Γάζα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης