Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επικίνδυνο δρόμο η von der Leyen: Η ΕΕ θα στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία με τα κέρδη από τα κατασχεθέντα ρωσικά assets

Σε επικίνδυνο δρόμο η von der Leyen: Η ΕΕ θα στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία με τα κέρδη από τα κατασχεθέντα ρωσικά assets
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, μία τέτοια πράξη εγκυμονεί νομικούς κινδύνους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επενδύσει τα πρώτα 2,5-3 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη (18/4/2024).
Όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde ότι η χρήση κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να παραβιάσει τη διεθνή έννομη τάξη, η von der Leyen απάντησε: «Νομίζω ότι η απόφαση έχει ληφθεί από τα κράτη-μέλη - και τα 27 έχουν συμφωνήσει ότι χρησιμοποιούμε τα κέρδη μετά την πρότασή μας και αν δουλέψουμε με τον ρυθμό που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή, οι πρώτες πληρωμές, περίπου 2,5-3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μπορεί να είναι προσβάσιμα και να επενδυθούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας στις στρατιωτικές ανάγκες που έχει», είπε.
Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η πρόθεση της Ουάσιγκτον να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μελλοντικά έσοδα από επενδύσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στη Δύση εγκυμονεί νομικούς κινδύνους.
Σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την ταχεία έγκριση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρήση κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την Ουκρανία.
Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης